PİYASALARDA SON DURUM
Dolar/TL sert yükselişlerin ardından 8.2 civarında denge bulurken ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye verdiği destekleri geri çekmeyi değerlendirmek için çok erken olduğunu açıkladı.
Piyasada Fed'in net söyleminin ardından bugün yön belirleyeci olarak Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu izleniyor. Raporda yıl sonu %9.4 beklentisinde ne kadar yukarı yönlü revizyon yapılacağı ve bankanın önümüzdeki dönem para politikasının nasıl şekilleneceğine ilişkin ipuçları takip ediliyor.
Dolar/TL'de hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.2 civarında dalgalı bir seyre bıraktı. ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve kurumsal döviz satışlarıyla bu hafta 8.1840-8.4850 bandında sert dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL bu sabah saat 0853'te 8.1800/8.2150 seviyesindeydi.
Euro/TL bu hafta 10.2248'e kadar yükseldikten sonra bu sabah aynı saatte 9.9272/9.9705, sepet bazında TL 9.0536/9.0928 düzeyindeydi.
Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faizleri ve tahvil alım programını değiştirmediği kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin ekonomik toparlanmasına yönelik daha iyimser bir yaklaşım sergilemesine rağmen para politikasındaki herhangi bir değişikliği değerlendirmeye başlamak için "henüz vaktin gelmediğini" söyledi.
Powell'ın açıklamalarının ardından Biden Kongre'ye yaptığı ilk konuşmasında aileler ve eğitim için kapsamlı bir destek paketi açıkladı.
Ord Minnett'in yatırım danışmanı John Milroy, Biden'ın yaptığı konuşmayı değerlendirerek "büyük altyapı harcaması, iklim adımları ve aşılar gibi önemli noktalara değindi. Fed para politikasını gevşetme yanlısı yaklaşımını koruyor. Hepsi de çok destekleyici" dedi.
Dolar, Fed'in para politikasını gevşetme yanlısı yaklaşımını sürdürmesi ve Beyaz Saray'ın büyük çaplı harcama planlarının ardından dokuz haftanın en düşük seviyesine geriledi.
Yatırımcılar bir süredir enflasyonda küresel çapta yükseliş öngörerek döviz piyasalarında pozisyon alırken, yapılan açıklamalar bu öngörüleri destekledi.
Dolar başlıca para birimleri karşısında Mart sonunda gördüğü zirve olan 93.439'dan oldukça uzakta yaklaşık dokuz haftanın en düşük seviyesi olan 90.443'te bulunuyor.
Küresel piyasalarda doların zayıf seyrine devam etmesi ve önümüzdeki dönemde indirim beklentilerinin sürmesine rağmen %19 seviyesindeki politika faizi TL'yi destekleyen ana unsurlar olmaya devam ediyor.
Dönem dönem lokal döviz satışları da piyasayı destekleyen bir unsur oluşturuyor. Swap piyasasında Kasım 2020'den bugüne yaşanan 16.5 milyar dolara ulaştığı hesaplanan yabancı girişinin ise 5-6 milyar dolara gerilediği hesaplanıyor.
Yabancılar nadiren TL için iyimser bir tahminde bulunuyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.
TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ NE KADAR YUKARI REVİZE EDECEK
TCMB'nin enflasyon raporu bu haftanın kalanında öne çıkan ön önemli lokal gelişme olarak görülüyor. TCMB'nin %9.4 seviyesindeki yılsonu tahminini belirgin şekilde yükseltmesi bekleniyor.
Enflasyon Mart'ta bir önceki aya göre %1.08 olurken, yıllık bazda %16.19 ile 2019 ortasından beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Reuters anketi Nisan'da yıllık enflasyonun %17.3'e yükseleceğini gösteriyor.
Ekonomistler TL'deki değer kaybı ÜFE'deki %30 üzeri seviye ile TÜFE tahminlerini yukarı çekmiş bulunuyor. Mart anketinde %12.15 seviyesinde bulunan yılsonu enflasyon tahmin medyanı, dün yayımlanan Nisan anketinde %14 seviyesinde. Tahminler ise %11.60 ila %15 arasında değişiyor.
Yıl sonu enflasyon tahminleri Reuters anketlerinde hızla düşük çift haneli seviyelerden %14'e yükseldi. Ayrıca ekonomistler TL'deki değer kaybının yeni enflasyon baskısı da yaratacağını bu nedenle yıl sonu tahminini daha da yukarı revize edebileceklerini söylüyorlar.
Revizyonlar hala tamamlanmadı ve bazı bankacılar bugünki enflasyon raporu ve/veya önümüzdeki haftaki TÜFE verilerini de bekliyorlar. Beklemeyi tercih eden ekonomistler tahminlerde yukarı revizyon olacağına kesin gözüyle bakarken yukarı revizyonun boyutunu kestiremediklerini belirtiyorlar.
Bu revizyonlarda TCMB'nin politika faizini bir an önce indirmek isteyeceği beklentileri de rol oynuyor. Piyasalar bu kapsamda enflasyon raporunda para politikası söylemlerini de takip ediyor olacaklar.
Kısa süre önce tek haftada 10 milyar dolar döviz satışı yapan lokallerin elinde halen 200 milyar doların üzerinde yabancı para ve altın cinsi mevduat bulunuyor. Bankacılar bu hafta kurumsal tarafta satışların ay sonu vergi ödemeleri kaynaklı olduğunu tahmin ediyorlar. Vergi ödemeleri bir süredir sadece kamu bankalarına yapılıyor.
Piyasada ABD ile ilişkiler takip edilmeye devam etse de bundan sonra Haziran ayındaki görüşme ve bu görüşme öncesi diplomasi trafiği izlenecek. Kripto düzenlemeleri de takip edilen konular arasında.