Dolar $
33.9
%-0.52 -0.17
Euro €
37.54
%-0.31 -0.11
Sterlin £
44.57
%-0.44 -0.19
Çeyrek Altın
4459.83
%-0.48 -21.18
SON DAKİKA
Piyasalar Çarşamba 23 Şubat 2022 06:35

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL'de yılbaşından beri 13.5 etrafındaki dar banttaki seyri Rusya Ukrayna gerilimi bozdu. Kur iki aylık aranın ardından, en büyük günlük hareketlerinden birini artan jeopolitik gerilimle birlikte dün yaşadı.

Piyasalarda son durum

Dolar/TL dün 10 Ocak'tan beri ilk kez 13.9025'e kadar ulaştıktan sonra günü 13.8 civarında tamamladı. Dolar/TL saat 0849'da 13.75/13.7550 seviyesinde işlem gördü.

Rus askeri birliklerin Ukrayna yakınındaki hareketleri ve Batılı devletlerinin ilk dilimini açıkladığı yaptırımların ardından gerilimin savaşla sonuçlanmayacağı beklentileriyle küresel piyasalarda satışlar yavaşlarken, güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talep hafifledi.

Öte yandan, yüksek emtia fiyatlarında düşüş görülmedi ve yatırımcılar Doğu Avrupa'daki gerilim konusunda endişeli taşımaya devam etti.

Dünkü seansta yedi yılın zirvesine yükselen petrol fiyatları, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya uygulayacağı ilk yaptırımların petrol arzında kesintiye neden olmayacağının görülmesinin ardından bugün geriledi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı LCOc1 dün 99.5 dolara kadar yükselmesinin ardından, 96.71 dolara geriledi.

Rusya Ukrayna geriliminin Türkiye ekonomisine ilk etkisi petrol fiyatlarındaki yükseliş ile yansırken etkinin turizm ve tahıl ithalatına etkisi de piyasada takip edilmeye başlandı.

Rusya ve Ukrayna toplam 6 milyonu aşkın yabancı ziyaretçi ile turizm gelirlerinde önemli bir parçası. Öte yandan artan enerji maliyetleri de cari fazla odaklı bir ekonomi programı uygulayan Türkiye için ayrıca bir risk. Türkiye'nin tarım alanında ihracat ve ithalatı da bu iki ülke ile oldukça gelişmiş durumda.

Analistler Rusya Ukrayna geriliminde Türkiye ekonomisini etkileme potansiyeli bulunan bu kalemlerde gelişmelerin nasıl şekilleneceğini izliyor. Artan enerji maliyetleri ise tüm dünyada olduğu gibi şimdiden etkisini göstermeye başladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Afrika gezisini erken sonlandırarak NATO liderler zirvesi video konferansına katılmak üzere Türkiye'ye döndü.