Dolar $
32.22
%0.02 0
Euro €
34.98
%0.04 0.01
Sterlin £
41
%0.01 0
Çeyrek Altın
4107.36
%0 0.1
SON DAKİKA
Piyasalar Çarşamba 17 Mart 2021 09:09

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL 7.5 etrafında dalgalı bir seyir izlerken piyasada bugün ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı, yarın ise TCMB'nin faiz kararı izlenecek.

Piyasalarda son durum

Türkiye piyasası kapanışı ardından açıklanacak Fed kararında ABD tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişe ilişkin açıklamalar takip edilecek.

ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde tarihi düşük seviyelerdeki tahvil getirilerinin yükselişe geçmesi TL'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybı yaratmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda enflasyonda yükseliş beklentileri merkez bankalarından faiz artış beklentilerini beraberinde getiriyor. Pandemi nedeniyle ekonomilerin henüz toparlanamadığı bir dönemde gelişmiş ülkelerden faiz artışı ihtimali ise piyasalarda satış baskısı getiriyor.

Hazine Pazartesi günü 7 yıl vadeli değişken faizli ve 10 yıllık gösterge tahvilleri, dün ise 2 ve 5 yıllık gösterge tahvilleri yeniden ihraç etti. Hazine bu hafta yaklaşık 7 milyar TL'si piyasadan 8.3 milyar TL borçlandı.

Hazine bu ay toplam 29 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 23.5 milyar TL'si piyasadan 31.2 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Önümüzdeki hafta da 4 borçlanma gerçekleştirilecek.

Asya borsaları Fed'in para politikası kararı öncesinde ABD borsalarını takip ederek geriledi. Yatırımcıların dikkati ise toplantıdan gelebilecek ABD'de para politikasının tahminlerden hızlı normalleşmesine yönelik ipuçlarına çevrildi.

Dolar diğer başlıca para birimleri karşısında değer kazanırken yatırımcılar Fed'in faiz artırımına mı gideceği yoksa ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin daha da yükselmesine müsaade mi edeceğini yakından takip ediyor.

Para politikası kararıyla birlikte ekonomi hakkındaki tahminlerini de güncelleyecek olan Fed'in koronavirüs aşılarının ve 1.9 trilyon dolarlık yeni yardım paketinin ardından son yılların en hızlı ekonomik büyümesi tahmininde bulunması bekleniyor.

Yatırımcılar toplantıda faizlerin 2023 yılında yani açıklanandan daha önce artırıp artırmayacağına yönelik verebileceği ipuçlarını yakından takip ediyor.

Dolar endeksi tahvil getirilerinin rüzgarını arkasına alarak 91.908 seviyesini gördü.

Dolar/TL bu yıl 6.9'a kadar gerilemiş ancak sonrasında ekonomi politikalarının sürekliliğine ilişkin endişeler ve küresel tahvil getirileri kaynaklı satış baskısıyla yönünü yukarı çevirmişti. 6.9 seviyesinden başlayan yükselişle birlikte geçen hafta dolar/TL'de görülen en yüksek seviye 7.7840 olmuştu. Kur geçen haftayı ve dün günü 7.5'in hemen üzerinde tamamladı.

Dolar/TL bu sabah saat 0850 itibarıyla 7.4805/7.5075 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 8.9014/8.9347, sepet bazında TL ise 8.1906/8.2211 düzeyinde bulunuyor.

TCMB PPK TOPLANTISI BUGÜN BAŞLIYOR, KARAR YARIN

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün başlayacak ve yarın 1400'da sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini 100 baz puan artırması bekleniyor.

Enflasyonun Şubat'ta tahminlerin üzerinde artması ve TL'nin Şubat ortasından beri %10'a yakın değer kaybetmesi ardından faiz artış beklentileri belirginleşmiş durumda. Reuters anketine katılan 20 kurumun 19'u politika faizinde artış bekliyor. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %17'den %18'e artacağı yönünde.

Bankacıların verdiği bilgiye göre piyasadaki fiyatlama da 85-115 baz puan arası faiz artışına işaret ediyor.

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre reel faizin 140 baz puana kadar gerilediğini, önümüzdeki aylarda enflasyonda artış yaşanacağı için bu oranın daha da düşeceğine dikkat çekiyorlar.

Beklenti anketinde de yıl sonu için enflasyon beklentisinin 31 baz puan, 12 ay sonrası için 11 baz puan ve 24 ay sonrası için 15 baz puan arttığını gösterdi.

Beklenti anketi verileri TCMB'nin yıl sonu için belirlediği %9.4 enflayon tahmini ve hedefine ancak 12-24 ay arası bir vadede ulaşılabileceğini de gösteriyor.

ABD ve AB ile ilişkiler, mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine ilişikin endişeler, lokallerin dövizden TL'ye dönme konusunda belirgin bir eğilim göstermemesi son dönemde TL'yi negatif ayrışmaya götüren ve takip edilen gelişmeler arasında öne çıkıyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişle son dönemde 300 baz puanın üzerinde seyrediyor. CDS saat 0851'de 312/317 seviyesinde.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR