PİYASALARDA SON DURUM
Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutması ve önümüzdeki dönem için de faiz indirimi mesajı içermeyen PPK metni ardından dolar/TL sınırlı düşüşünü sürdürerek 8.5'in altında işlem görmeye devam etti.
Asya borsaları Wall Street'te kayıpların ardından koronavirüsün Delta varyantının bölgeyi derinden etkilediği endişelerinin güçlenmesiyle yılın en düşük seviyelerine yakın seyretti.
Küresel piyasalarda dolar başlıca para birimleri karşısındaki gücünü korurken, Yeni Zelanda Merkez Bankası ülkede Delta varyantının tespit edilmesi ve sıkı tecrit önlemlerinin başlatılmasının ardından faiz artırımını erteledi. Ülkenin G10 ülkeleri arasında ilk faiz artıran ülke olması bekleniyordu.
Dolar euro karşısında dokuz ayın zirvesine çıkarken yatırımcıların koronavirüs salgını endişeleriyle riskli para birimlerindeki pozisyonlarını azaltmalarına paralel olarak diğer para birimleri karşısındaki kazanımlarını korudu.
TCMB son PPK toplantısında politika faizini beklendiği üzere %19'da sabit tutarken, enflasyonda belirgin düşüşe kadar para politikası için "mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" taahhütünü de korudu. TCMB kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ağustos sonrasını işaret eden düşük faiz çağrısı ardından geldi.
Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından 8.3'ten 8.68'e kadar yükselmiş PPK kararı ardından ise 8.5'ye doğru gerilemeye başlamıştı.
Dolar/TL bu sabah saat 0858'de 8.4210/8.4440 seviyesindeydi. Euro/TL 9.8635/9.8917, sepet bazında TL 9.1423/9.1679 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 383/387 baz puan seviyesinde.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL dün dolar karşısında tek değer kazanan gelişmekte olan para birimi oldu. Tüm dünyada pandeminin bundan sonraski etkileri anlaşılmaya çalışılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde faiz artırımları ötelenmek zorunda kalacak beklentisi TL pozitif diyebiliriz" dedi ve ekledi:
"TCMB erken faiz indirimi gibi bir hata yapmadığı sürece TL'de iyimserliğin kısa vade için devam edebileceğini düşünüyoruz. Turizm sayesinde ve cari açığın gerilemesi ile döviz dengesinin iyileşmesi TL için bir destek konumunda. Aşağıda 8.33 seviyesi önemli bu seviyenin altında lokallerin işlemlerini görmüştük."
HAZİNE AĞUSTOS BORÇLANMASINI TAMAMLADI
Hazine bu hafta gerçekleştirdiği 4 ihale ve 1 TL sukuk ihracı ile Ağustos ayı borçlanma programını tamamladı. Toplam borçlanma hedeflenen 16 milyar TL'nin üzerinde 21 milyar TL'ye yakın gerçekleşti.
Hazine uzun bir ara ardından sabit kuponlu 9 yıllık ihraca da dün çıktı. Yabancı yatırımcıların geçmişte oldukça ilgi gösterdiği uzun vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde 2.4 milyar TL civarında satış gerçekleştirildi.
Bir bankanın tahvil bono işlemcisi, "Son 1 ayda yabancı tarafından sınırlı da olsa bir ilgi görüyoruz. Ancak dünkü ihaleyi de katarak söylüyorum bu ilgi geçmiş döneme kıyasla çok zayıf seviyelerde. İlginin devam edip etmeyeceği ve kuvvetlenip kuvvetlenmeyeceği TL'yi de belirgin etkileyeceğinden yakından takip edilen bir konu olmakta" dedi.
Bankacı son alımlarla DİBS'lerdeki yabancı oranının tarihi düşük seviyeler olan %3'lerden bir süredir %5'in üzerine çıktığını ancak 5 yıl önceki %25 seviyelerine oldukça uzak olduğuna da dikkat çekti.
Piyasalarda ABD'nin tahvil alımlarını azaltacağı zamanlama, Afganistan'taki süreç, koronavirüs ve doğal afetler takip edilen gelişmeler arasında yer alıyor.
Bugün Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası ABD Merkez Bankası'nın FOMC toplantısı özetleri takip ediliyor.