Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Pazartesi 26 Temmuz 2021 09:40

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL tarihi zirvesinin hemen altında 8.55 civarında güne başlarken tatil sonrası haftada Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu ve Fed faiz kararı öne çıkıyor.

Piyasalarda son durum

Piyasalarda Hazine'nin ikisi bugün olmak üzere bu hafta düzenleyeceği 4 ihale ile tamamlayacağı Temmuz ayı borçlanma programı da izleniyor.

Dolar euro karşısında Nisan başından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrederken, yatırımclar ekonomiye verilen desteğin ne zaman çekileceğiyle ilgili ipuçları için Fed'in bu haftaki para politikası toplantısını yakından izliyorlar. Rekor seviyede bulunan ABD hisse senetlerinin risk iştahını desteklemesiyle dolar güvenli liman yen karşısında 12 günün zirvesine yakın seyrediyor.

Türkiye piyasalarının tatil olduğu dönemde küresel piyasalarda dalgalı bir seyir izlendi. Pazartesi günü sert satış baskıları dikkat çekerken diğer günlerde ise bu trend yerini daha iyimser fiyatlamalara bıraktı.

Dolar/TL yaklaşık 1 aydır sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyor. Kur 8.75'li seviyelerden önce 8.6 ardından 8.5'e geriledi. Dolar/TL daha sonra 8.5 üzerinde dar bantta işlem gördü. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Kur saat 0846 itibarıyla 8.5700/8.5780 seviyesindeydi. Euro/TL 10.0972/10.1075, sepet bazında TL 9.3338/9.3429 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 383/387 baz puan seviyesindeydi.

TCMB ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

TCMB'nin politika faizini sabit tutması ardından önümüzdeki bir ay boyunca faizin %19'da kalacağının anlaşılması erken faiz indirimi endişelerini kısmen azalttı. Öte yandan bankanın yılın kalanında cari fazla verileceğini açıklaması da döviz piyasasında yaz aylarında dengeli bir seyir oluşabileceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

İç gelişmelere ek olarak küresel piyasalarda merkez bankalarının yükselen enflasyona rağmen destekleyici konumlarını sürdüreceği mesajları da TL'yi destekleyen bir diğer unsur oldu.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Tatil sonrası fiyatlamalarına bakınca sert bir değişimden bahsetmek zor. Dış piyasalarda biz tatilken geçen hafta başında sert satış ardından toparlanmanın görüldüğü bir seyir vardı" dedi ve ekledi:

"Haftanın en önemli konusu TCMB enflasyon raporu. TCMB'nin PPK'da belirgin mesaj vermemesi %12.2 yıl sonu beklentisinde yukarı yönlü büyük revizyon yapılacağı öngörülerini azalttı. Bu hafta TCMB söylemleri fiyatlamalar için belirleyici olacak. Buna ek olarak TCMB'nin önümüzdeki ay faiz indirimi için bir sinyal içermeyen PPK kararı da piyasaları destekliyor."

Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %15 üzerine çıkarken TCMB'nin tahmini %12.2 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar TCMB'den PPK öncesi belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak PPK'da buna yönelik bir sinyal olmaması sonrası bu beklenti belirgin azaldı.

Tüketici enflasyonu %17.53 https://tmsnrt.rs/3BcngSm ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlarını belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındanki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi.

TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunu Perşembe günü açıklayacak. Piyasalarda TCMB'nin "yıl sonuna kadar cari fazla verileceğini" yönündeki açıklamaları sonrası gelişmeler de takip ediliyor. Piyasa beklentilerine göre bu 10 milyar dolar daha az cari açık anlamına geliyor.

PPK metninde, "İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmekte" denildi.

Reuters anketinde yıl sonu cari açık beklentisi yaklaşık 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin açıklaması ise cari açığın yılı 11-12 milyar dolar civarında bitireceği hesaplanıyor.

Piyasalar kısa vadede TL için pozitif fiyatlama beklentileri oluşsa da önümüzdeki aylarda erken bir indirim olabileceğine yönelik endişeler tamamen ortadan kalkmış değil.

Öte yandan Hazine'nin bugün düzenleyeceği ihaleler de takip ediliyor. Hazine bugün 6 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek. Yarın ise 11 ay vadeli bono ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ihaleleri izlenecek. Bu ihalelerle Temmuz ayı borçlanma programı da tamamlanacak.

Fırat Kalkanı bölgesinde 2 askerin hayatı kaybetmesi sonrası gelişmeler de piyasalarda izlenen bir diğer konu. Takip edilen bir diğer konu ise hem Türkiye'de hem dünya genelinde yeniden artış trendine giren koronavirüs yayılımı olmaya devem ediyor.