Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 19 Ağustos 2021 09:33

PİYASALARDA SON DURUM

Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutması ve önümüzdeki dönem için de faiz indirimi mesajı içermeyen PPK metni ardından dolar/TL 8.5'in hemen altında işlem görmeye devam etti.

Piyasalarda son durum

Piyasalarda bugün TCMB'nin kısa vadeli dış borç istatistikleri başta olmak üzere 4 veride yapacağı revizyon takip edilecek. Revizyonda firmaların dış ticaretten kaynaklı ithalat borçlarında aşağı yönlü düzeltmenin öne çıkması bekleniyor. Yapılacak revizyonların brüt dış borç, uluslararsı yatırım pozisyonu, firmaların döviz açık pozisyonları, ödemeler dengesini etkileyecek.

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarının tahvil alım hızının bu yıldan itibaren azaltılabileceği ihtimalinin artığına işaret etmesinin ardından gerilerken dolar son ayların en yüksek seviyesini gördü.

Fed'in Temmuz'da gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları Fed'in tahvil alım hızını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik merkez bankasının fikirlerini daha detaylı ortaya sererken, yetkililerin ekonomi toparlanmaya devam ederse canlandırma önlemlerini bu yıldan itibaren azaltmayı beklediklerini gösterdi.

Piyasalar, bundan sonra Fed'in sonraki adımlarına dair ipuçları verebilecek olan Jackson Hole, Wyoming'de gelecek hafta gerçekleştirilecek toplantıyı takip edecekler.

TCMB son PPK toplantısında politika faizini beklendiği üzere %19'da sabit tutarken, enflasyonda belirgin düşüşe kadar para politikası için "mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" taahhütünü de korudu. TCMB kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ağustos sonrasını işaret eden düşük faiz çağrısı ardından geldi.

Dolar/TL enflasyonun politika faizi düzeyine yaklaşması ve bu yükselişe rağmen Erdoğan'ın düşük faiz çağrısını tekrarlaması ardından 8.3'ten 8.68'e kadar yükselmiş PPK kararı ardından ise 8.4'e doğru gerilemeye başlamıştı. Dolar/TL'de düşüş son 2 gün itibarıyla genel olarak dolardaki küresel değer kazancı ile dururken kur da 8.5 etrafında dalgalanmaya başladı.

Dolar/TL bu sabah saat 0854'te 8.4900/8.5100 seviyesindeydi. Euro/TL 9.9078/9.9320, sepet bazında TL 9.1989/9.2208 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 385/389 baz puan seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanakları TL ve gelişmekte olan ülke para birimleri için negatif fiyatlama getirdi. ABD'nin Eylül ve yıl sonu arasında tahvil alımlarını azaltacağı bir senaryo için güçlü birkaç istihdam verisi yeterli olacak. Bu gelişmeler TL açısından önümüzdeki dönemde daha net belirleyici olabilir" dedi ve ekledi:

"Bugün TCMB'nin dış borç istatistiklerinde yapacağı aşağı yönlü revizyonları takip edeceğiz. Yapılan revizyonlar dış borç göstergelerini aşağı çekmesini bekleriz. Piyasa analizlerinde borç riskleri hesaplarken roll-over edilmesi garanti dış borçları zaten düşerek analiz yapıyoruz. Revizyonlar da bu kalemlere yönelmiş. Tahminimiz dış ticaret borçlarının 20-30 milyar dolar arası düşüş gösterebileceği yönünde. Olduğundan yüksek görünen dış borçların azalması ile piyasa analizlerinde zaten göz önüne alındığından bu yüzden ek bir pozitif gelişme beklemiyoruz. TCMB'nin genel olarak zayıf kredilitesi veri kalitesini sorgulatma riskini ise artırabilir."

TCMB revizyon öncesi verilere göre önümüzdeki bir yıllık dönemde vadesi gelecek dış borçlar 189.4 milyar dolar. İthalat borçları ise 56.5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

TCMB'nin çalışmasına göre 2020'de ithalat borçlarının ithalata oranı Türkiye'de %26 iken gelişmekte olan ülkelerin ortalaması %13 gelişmiş ülkelerde ise bu oran %10 düzeyinde.

TCMB 2018'de başlattığı çalışmada Türkiye geneli ithalat kaynaklı borçluluk verilere %40 oranında hakimken idari kayıtlarında dahil edildiği geçen yıl başlayan TÜİK-TCMB çalışmasında ise ithalatın ve ihracatın en az %80'ini temsil eden firmaların tüm verilerine hakim olunmuş durumda.

TCMB-TÜİK çalışması ile idari kayıplarla sağlanan verilerin firmaların raporladığı yurtdışı ticari borçların varsayımların "oldukça altında" olduğunu göstermesi bekleniyor.

Öte yandan Erdoğan dün TV yayınında büyümenin bu yıl hükümet beklentisi olan %5.8'in "oldukça üzerinde" gerçekleşeceğini. Kümülatif 12 aylık ihracatta 210 milyar dolar sınırına yaklaşarak "rekor üstüne rekor" kırıldığını söyledi. Enflasyon ve para politikası konusunda yorum yapmayan Erdoğan ekonomiye ilişkin BAE'ni Türkiye'ye yatırımlarının kısa süre içinde artabileceğini de söyledi.

Piyasalarda TCMB haftalık para banka, rezerv, menkul kıymet istatistikleri, faizlerin %19'da saibt tutulduğu PPK kararına ilişkin özetler, ABD işsizlik maaş başvuruları, ABD'nin tahvil alımlarını azaltacağı zamanlama, Afganistan'taki süreç, koronavirüs ve doğal afetler takip edilen gelişmeler arasında yer alıyor.