Advertisement
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 26 Mart 2021 09:24

PİYASALARDA SON DURUM

Haftaya TCMB başkanının görevden alınmasıyla birlikte 8.5'e yakın seviyelerden başlayan dolar/TL lokallerin döviz satışıyla 8'in hemen altı seviyelerde denge bulurken bu seviyelerden kapanması halinde haftalık bazda %10 değer kaybetmiş olacak.

Piyasalarda son durum

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını Pazartesi ve Salı günü azaltması sırasında oluşan döviz talebi lokallerin döviz satışlarıyla dengelendi. Piyasalardaki sert kayıplar yerini olduça sınırlı kazançlara bırakırken dolar/TL 7.90-8 bandında seyrediyor.

Yabancı yatırımcılar TCMB başkan değişimiyle zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibiliteye zarar gelmesiyle birlikte TL varlıklardaki paylarını sert azalttılar.

Piyasalarda Pazartesi ve Salı günü yaşanan sert satışlar Çarşamba günü itibarıyla durdu. Borsa dün %1.5 gerilerken, bir haftalık düşüş %9 oldu. İhracatçı sanayi şirketlerinin hisseleri denge kazanırken, banka hisselerinden çıkış sürdü. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise %14 seviyesinden başlayan yükseliş %19'u aştıktan sonra durdu ve %18.2 seviyesine geriledi. CDS 315 seviyesinden 475 baz puana kadar yükseldikten sonra dün 453/463 puandan kapandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinede revizyon yapıp yapmayacağı ekonomi politikalarında nasıl bir değişim olacağını anlamak için yakından takip edilmeye devam ediyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın "Cumhurbaşkanı yeni bir düzenlemeye gidecektir" ifadesinin ardından yatırımcılar kısa sürede bir kabine revizyonu bekliyor.

Dolar/TL TCMB başkan değişimine ilk tepki olarak 7.2'den 8.4850'ye kadar yükseldikten sonra dün kapanış itibarıyla 8'in hemen altında işlem gördü, piyasadaki oynaklık ise Pazartesi'den bu yana geriliyor. Dolar/TL bu sabah saat 0900'de 7.98 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 9.3215/9.3480 seviyesinde, sepet bazında TL 8.6453/8.6500 seviyesinde.

Enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL'deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması ve rezervlerin düşük seviyesine ek olarak ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP'ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması gibi gelişmeler bankacılara göre Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir süreç oluşturuyor. Yabancı banka raporlarında "güven" konusu öne çıkıyor.

Birçok yatırımcı Türkiye'de ekonomi anlayışında değişiklik olana kadar Türk varlıklarından uzak durmayı önerirken şu an için oldukça azınlıktaki bazı yatırımcılar ise oluşan yeni fiyatlamaların fırsat oluşturabileceğini düşünüyor.

Ekonomi yönetiminin Pazartesi günü yaptığı açıklamalar piyasa tepkisini sınırlamaya yetmemişti. Ekonomi yönetimi "serbest piyasa mekanizmasından" uzaklaşılmayacağına" sermaye hareketlerindeki liberalizasyonu "kırmızı çizgi" olarak tanımlıyor.

Bugün yurtiçinde saat 1000'da yayımlanacak olan Mart ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisi izlenecek. Yurtdışında ise Şubat ayı ABD kişisel gelirler verisi ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi saat 1630'da yayımlanacak.

Yurtdışı piyasalara bakıldığında Asya borsaları, Wall Street'deki yükseliş sayesinde üç ayın dip seviyesinden toparlanırken, Batı ülkeleri ve Çin arasındaki artan gerilim küresel ekonomik toparlanmaya yönelik iyimserliğe gölge düşürdü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yaklaşık üç ayın dip seviyesini gördükten sonra bugün %0.37 yükselirken, Şangay bileşik endeksi %0.78 yükselerek üç günlük kayıplarını sona erdirdi.

Dolar endeksi ABD'de ekonominin toparlandığı beklentisi, koronavirüs aşılamasının ilerlemesi ve Hazine tahvil getirilerindeki artışın desteğiyle başlıca para birimleri karşısında 92.796 ile dört ayın zirvesine yakın seyretti. Dolar endeksi haftayı %0.9 artıda bitirmeye hazırlanıyor.