PİYASALARDA SON DURUM
Kamunun yön belirleyici olmaya devam ettiği kur 15 seviyesinin altında yatay seyir izlemeye devam ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hızlandıracağı sıkılaştırma adımları, Batı'nın Rusya yaptırımları ve artan enerji maliyetleri Ankara'nın uyguladığı ekonomi politikalarına yönelik riskleri artırıyor.
Fed'in 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısının dün yayımlanan tutanakları, yetkililer arasında enflasyonun ekonomi için tehlike oluşturacak seviyelere yükseldiği endişelerinin kuvvetlendiğini gösterdi.
Fed yetkilileri, yüksek enflasyon ile mücadele etmek için merkez bankasının bilançosundaki varlıkları her ay 95 milyar dolar azaltma konusunda "genel olarak fikir birliğine" vardı.
Fed yetkililerin sıkılaştırma yanlısı görüşleri, doların iki yılın zirvelerine yakın seyretmesine destek olurken Nasdaq %2.2 düştü.
İstanbul Analytics bu sabah yayımlandığı raporda, kur korumalı mevduat ve "gizli" döviz satışları ile kurun 15 altında tutulmaya çalıştığı belirtilrerek,
"Dolar/TL açısından riskler şimdi daha yüksek. Piyasa sene sonu beklentisi 16.7 civarında ve şimdiden bu seviye iyimser görünmekte. 18-20 bandı çok daha gerçekçi. Savaşın, yaptırımların seyri ve hükümetin ekonomi politika tercihleri bu seviyenin de aşılmasını olası hale getirmekte" dedi.
Dolar/TL bu sabah saat 0848'de 14.73/14.74 seviyesinde işlem gördü. Dün kapanışa göre kurda anlamlı bir değişim görülmedi.
Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen ay %28.57'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra gerilemeye başladı. Dün son işlem %26.2 oldu.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Mart'ta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten son 2 haftada 150 baz puana yakın düşüş gösterdi. CDS dün 30 baz puan civarında yükselişle günü 582/590 baz puan seviyesinden tamamladı.
İSTANBUL ANALYTİCS: REEL KURA DEĞER KAZANDIRILIYOR
Raporda "TL'ye yoğun müdahale ile değer kaybını sene başından bu yana %8'de tutan hükümet enflasyonun aynı dönemde %22 olmasıyla reel kura yeniden değer kazandırmış oluyor. Fakat hızla artmaya devam eden enflasyon nedeniyle de bu arada oluşan enerji birikiminin yeni bir TL depremi yaratması olasılığı artmakta. Fed'e bağlı TL'de oluşacak yeni baskılar eninde sonunda TL'nin bu sene ortasından itibaren yeni bir değer kaybı dönemine girmesine neden olacak. Bu da %70-80 aralığına çıkacak TÜFE enflasyonuna yeni bir ivme verecek" görüşüne yer verildi.
Mart itibarıyla %60'ı aşan ve yükselişini %70'in üzerine doğru bandına sürdürmesi beklenen enflasyon sorunu büyürken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonda giderilemeyen "ataleti" yeni yatırım araçları gibi enstrümanlar geliştirerek kıracaklarını ve yıl sonunda enflasyonun "makul" bir seviyeye ineceğini söyledi. Read full story
Merkez Bankası (TCMB) yükselen enflasyona karşı %14 seviyesindeki politika faizi ile tepki vermezken, TL'nin negatif getirisi bu hafta açıklanan veri ile birlikte 47 puana ulaştı.
TÜFE yıllık bazda %61.14'e yükselirken; bu, son 20 yılın ve AKP iktidarı dönemindeki en yüksek enflasyon oranı oldu. Yılsonu için de tahminler bir önceki Reuters anketindeki %38 seviyesinden %50 üzerine çıktı. Read full storyRead full story
ABD F-16 KARARI İZLENİYOR
ABD hükümeti, talep ettiği F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satılmasının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları ve NATO'nun uzun vadeli birliğinin sağlanması ile uyumlu olacağını Kongre'ye bildirdi.
Satışların gerçekleşmesi için herhangi bir garanti veya takvimin yer almadığı mektupta, Ankara'nın Rusya'dan S-400 füzelerini satın alması üzerine ABD'nin başlattığı cezai yaptırımların "önemli bir bedel ödettiği" ifade edilerek şöyle denildi:
"Yönetim, buna rağmen Türkiye ile makul savunma ticareti bağları yürütülmesi halinde NATO'nun uzun vadeli birliği ve kabiliyetlerinin tesis edilmesine yönelik çıkarların yanı sıra ABD'nin ulusal güvenlik, ekonomik ve ticari çıkarlarının söz konusu olduğunu düşünmektedir."
Piyasalar gelişmelerin ABD ile ilişkilere etkisini takip edecek.
Öte yandan artan enerji maliyetlerinin ekonomi programının temel hedefi olan cari fazlanın artık bu yıl için mümkün olmadığını göstermesi de istikrarlı kur politikasını da içeren yeni ekonomi politikası için en büyük tehdit olarak görüyor.
Türkiye'nin enerji ithalatı Mart'ta bir önceki yıl aynı döneme göre %156 artarak 8.4 milyar dolar olurken, ilk üç ayda %188 artarak 25 milyar dolar oldu. Read full story
BOTAŞ'ın döviz ihtiyacının büyük bölümünün TCMB tarafından yapılıyor olması bankanın swap hariç eksi 45 milyar dolarda yer alan rezervlerini daha da risk altında bırakıyor. Read full story
Bugün iç piyasada TCMB'nin haftalık verileri de takip edilecek.