Dolar $
33.92
%-0.47 -0.16
Euro €
37.55
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.61
%-0.33 -0.15
Çeyrek Altın
4460.2
%-0.47 -20.82
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 11 Şubat 2022 06:20

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL yaklaşık bir aydır 13.28-13.66 bandındaki yatay seyrini sürdürürken piyasalarda kur korumalı mevduat tutarları ve yoğun veri gündemi takip edilecek.

Piyasalarda son durum

Merkez Bankası (TCMB) kurumsal mevduatın 50 milyar dolarının KKM'ye geçebileceğini öngörürken ekonomi yönetimi kurda görülen seyri istikrarlı olarak niteliyor ve kurda yatay seyirin devamı konusunda soru işareti olmadığını belirtiyor.

Bugün iç piyasada saat 1000'da Aralık ayı cari denge, sanayi üretimi, TCMB piyasa katılımcı anketi ve piyasa kapanışı ardından ise Türkiye'yi "BB-" negatif görünümle derecelendiren Fitch'in not değerlendirmesi takip edilecek.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 1500'te yapacağı açıklamalar da izlenecek.

TCMB rezervleri geçen hafta 5.8 milyar dolar artarken Bu artışın yaklaşık 2.8 milyar doları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile swap anlaşmasının girişinden aynaklanmış olduğu hesaplanırken ihracatçıların döviz gelirlerinin %25'inin TCMB'ye satışı gibi yeni adımlar da bu artışta etkili oldu.

Böylece TCMB'nin net uluslararası rezervleri üç hafta önce gerilediği yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesi olan 7.55 milyar dolara kıyasla keskin toparlanma ile 16.33 milyar dolara çıkmış oldu.

Net rezervler Aralık ayında TCMB'nin satış tarafında döviz piyasasına doğrudan müdahalesini takiben 21.17 milyar dolardan düşüşe geçmişti. Geçen hafta itibarıyla toparlanma belirginleşirken devam edip etmeyeceği piyasalarda yakından izlenecek.

Yabancı merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmaları döviz piyasasına Aralık'ta yapılan ve 20 milyar doları bulan müdahalelerle belirgin gerileyen rezerv göstergelerinin birçoğunu destekleyecek.

Ancak TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor. Bu tutar geçen hafta bitimi itibarıyla eksi 55 milyar dolardan eksi 50 milyar dolara geldi. Uluslararası swap anlaşmalarının aksine KKM ve ihracatçıların döviz gelirleri gibi uygulamalar ise TCMB'nin kendine ait döviz rezervlerini artırdığından daha değerli.

TCMB Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor.

KURUMLAR VERGİ TEŞVİĞİ İLE TL'YE GEÇİYOR

Verilere göre bireyseller geçen hafta arındırılmamış olarak YP mevduatlarını yaklaşık 250 milyon dolar azaltırken kurumsallar 3.3 milyar dolar azalttı. İlgili hafta KKM'nin dövizden TL'ye dönüşü için kullanımı 3.1 milyar dolar olmuştu. Arındırılmış lokal döviz mevduatı azalışı ise 5 milyar dolara ulaştı. Yılbaşından beri dövizden TL'ye geçen tutar 12 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu Çarşamba günü TOBB ile yaptığı toplantıda verdiği mesajlarda KKM'nin şirketler için 50 milyar dolara kadar ulaşabileceğini belirtti.

Kavcıoğlu firmaların hesabında 90 milyar dolar DTH olduğunu ve 1 yıllık hesap hareketleri çok düşük olduğunu belirterek, "Bunun 50 milyar doları firmaların tasarrufu, geri kalanı transfer ödemeleri için park edilmiş duruyor. Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının KKM'de istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor, bu nedenle vade en az 6 ay ve KKM'de şirketlerin çok önemli vergi avantajları var" dedi.

BDDK ilgili verileri önümüzdeki haftadan itibaren detaylı yayımlayacağını açıklarken KKM'den 7 Şubat itibarıyla 313 milyar lira kullanım oldu. Bunun 171 milyar lirasının TL hesaplardan, 142 milyar lirası yani 10 milyar dolardan biraz fazlası ise dövizden TL'ye geçen tutardan oluştu.

Ekonomi yönetimi KKM, dövizden TL'ye dönüşüm ve altının sisteme kazandırılması gibi uygulamaların genişleyerek süreceğini belirtiyor.

Öte yandan piyasalarda Hazine'nin ay bitmeden uluslararası piyasalarda gerçekleştirmesi beklenen sukuk ihracını da izliyor.

Bu sabah dolar/TL saat 0854'te 13.51/13.53 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün yaklaşık 15 baz puan düşüşle kapanışta 505/513 baz puandan kapandı. CDS'ler 20 Aralık'ta 613 bp ile Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra gerilemişti.

TCMB'nin tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi 11 Ocak'ta gördüğü tarihi zirve olan %25.1 seviyesinden kademeli %23'ün altına kadar geriledi. Dün son işlem %22.12 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda ise ABD faiz artışı beklentilerini kuvvelendiren enflasyon verileri ardından sert dalgalanmalar yaşandı.

Asya borsaları, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD TÜFE verileri ve bir Fed yetkilisinin sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının daha yüksek faiz artırımları görüleceği beklentilerini artırmasının ardından gerilerken, ABD Hazine tahvillerinin getirisi sıçradı.

Dün açıklanan ABD TÜFE verileri tüketici fiyatlarının Ocak ayında geçen yıla göre %7.5 yükseldiğini göstererek ekonomistlerin %7.3 olan tahminlerini aştı ve enflasyonda son 40 yılda görülen en büyük artış haline geldi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, TÜFE verilerinin kendisini "çok daha" sıkılaştırma yanlısı hale getirdiğini belirtti. Bu yıl Fed'in faiz oranlarını belirleyecek komitesinde yer alan Bullard, verilerin ardından 1 Temmuz'a kadar faizlerin 100 baz puan artırılmasını istediğini açıkladı.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi US10YT=RR Ağustos 2019'dan bu yana ilk kez %2'yi gördü ve en son %2.0329 seviyesini kaydetti.