PİYASALARDA SON DURUM
Dolar/TL 6.9'a kadar geriledikten sonra 7.3 etrafında denge bulurken bugün piyasada ABD tahvil getirileri başta olmak üzere küresel piyasalar ve Şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek.
Piyasalarda bugün ayrıca TCMB'nin düzenleyeceği yatırımcı toplantısında vereceği mesajlar da izlenecek.
Reuters'ın 16 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Şubat'ta aylık %0.7 artış göstermesi, yıllık enflasyonun Ocak ayındaki %14.97'den Şubat'ta %15.39'a yükselmesi bekleniyor.
Naci Ağbal başkanlığındaki TCMB, Kasım ve Aralık aylarında politika faizini toplam 675 baz puan arttırdıktan sonra, Ocak ve Şubat ayı para politikası kurulu toplantısında faizi %17'de sabit tutarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun uzun bir müddet sürdürüleceğine dikkat çekti.
TCMB son söylemlerinden gerekirse ek sıkılaştırma yapacağını da belirtirken piyasalar bir sıkılaştırma yapılacaksa bunun Nisan ayında enflasyonda beklenen tepe noktasından önce olma ihtimalini yüksek buluyor. Bu kapsamda olası bir ek sıkılaştırma için de enflasyon verileri piyasada oldukça yakından izleniyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin para politikası yabancı yatırımcı açısından oldukça sıkı ancak dolarizasyonda çözülme görmediğimizden de anlayabileceğimiz gibi yerli için sıkılığın yeterliliği tartışma konusu. Bugün gelecek enflasyon verileri enflasyonda Nisan ya da en geç Mayıs'ta beklediğimiz tepe noktasını anlamakta bize daha net fikir verecek" dedi ve ekledi:
"Eğer enflasyon verileri yeni bir faiz artışının gerekliliğine işaret ederse piyasa bunu fiyatlamalara alacaktır. Mevcut beklentimiz enflasyonun TCMB beklentisi olan tek haneye bu yıl düşemeyeceği yönünde. Tepe noktasına ilişikn beklentimiz de enflasyonun %16'ı aşmadığı senaryoda TCMB'nin yeni artışa gitmeyeceği yönünde. Bu kapsamda bugün yapılacak TCMB yatırımcı toplantıları da çok önemli. Verilecek mesajları yakından takip edeceğiz."
Merkez Bankası (TCMB) 2021 sonu için %9.4 olan enflasyon tahminini korurken piyasada beklenti enflasyonun %16 etrafında Nisan ayında tepe yaptıktan sonra yılı %11 civarında tamamlayacağı yönünde. Piyasalar TCMB'nin para politikası tepkisi için bugün açıklanacak enflasyon verilerinin hem tepe noktasında hem de yıl sonu tahminlerinde ne kadar değişikliğe neden olacağını takip edecek.
Dolar/TL son haftalarda önce 6.9 seviyesine kadar gerileyip ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde %1.6 seviyesinin üzerine çıkmasıyla 7.5'e kadar yaklaştı. Kur son günlerde 7.3 etrafında denge buldu. İnsan Hakları Eylem Planı da dün piyasada takip edilirken açıklamalar yeni bir fiyatlama getirmedi.
Dolar/TL saat 0900'da 7.3400/7.3500 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 8.8700/8.8828, sepet bazında TL ise 8.1050/8.1164 düzeyinde bulunuyor.
Bankacılar yabancı giriş giriş ve çıkışlarda hacimsiz bir piyasa ile karşılaşıldığı için dalgalanmaların devam edeceğini öngörüyorlar. TCMB verilerine göre bankaların spot, vadeli ve swap dahil TL karşılığı döviz işlem hacmi bu yıl Şubat ayında 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı veri 2018 Şubat'ta 18.4 milyar dolardı.
Asya borsaları, yatırımcıların geçen yıl hisselerin çok fazla ve çok hızlı değer kazandığına dair endişelerinin azalması ve açıklanması beklenen ABD canlandırma paketinin dünya genelinde ekonomiyi destekleyeceğine odaklanmasıyla hafif yükseldi.
Güvenli liman dolar, ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmeye devam etmesiyle dünya genelinde piyasaların tekrar sakinleşmesinin ardından değer kaybetti. Riskli varlıklara olan iştah ise güçlendi.
Öte yandan piyasalardaki son haftalardaki dalgalanmanın büyük bölümü her ne kadar ABD tahvil getirisi kaynaklı olsa da geçen hafta mevcut ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de TL'deki baskıyı bir kademe artırmıştı. Bu endişe son günlerde azaldı. Piyasa süreci yakından takip etmeye devam ediyor.
Kasım ayı başındaki 570 seviyelerinden 300 baz puanın altına gerileyen 5 yıl vadeli CDS geçen hafta 1 ay aradan sonra ilk kez 300 baz puanı aşmıştı. Geçen hafta 318/324 seviyesinde olan 5 yıllık CDS'te bu hafta belirgin düşüş yaşandı. CDS saat 0853'te 306/311 seviyesinde işlem gördü.
Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.
Öte yandan piyasanın gündemine son günlerde HDP'nin kapanması ve seçim sisteminde yapılabilecek değişiklikler de girdi.