Dolar $
33.91
%-0.51 -0.17
Euro €
37.59
%-0.18 -0.07
Sterlin £
44.58
%-0.43 -0.19
Çeyrek Altın
4459.56
%-0.48 -21.44
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 24 Şubat 2022 06:44

PİYASALARDA SON DURUM

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatın ardından dolar/TL yılbaşından bu yana bulunduğu 13.5 etrafındaki dar bandı yukarı yönlü kırdı ve 14.2250'ye kadar yükseldi.

Piyasalarda son durum

BIST100 endeksi %7.6 düşüşle güne başlaması ardından saat 1205 itibarıyla %6.8 düşüşle işlem görüyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri %23.92'ye kadar yükselirken bu düne göre 150 baz puan artış anlamına geliyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün yaklaşık 15 baz puan yükselişin ardından bugün de 25 baz puan artarak saat 1151'de 583/591 baz puandan işlem gördü. CDS 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi 20 Aralık 2021'de 613 bp ile gördü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda "özel" askeri operasyon başlatırken, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın bazı kentlerine füze saldırısı düzenledi ve kıyı kentlerine çıkarma yaptı.

Birkaç haftadır Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği uyarısında bulunan ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada Rusya'ya sert yaptırımlarla karşılık vereceklerini ifade etti.

Rusya destekli ayrılıkçıların lideri, ayrılıkçı yönetimlerin içinde bulunduğu Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tamamını ele geçirmek üzere operasyon yürüttüklerini açıkladı.

Dolar/TL yaklaşık 2 aydır 13.5 etrafında oldukça stabil bir seyir izlemesi ardından dün ve bugün yılın en büyük yükselişini yaşadı. Dolar/TL kur korumalı mevduat açıklamasının yapıldığı 20-21 Aralık 2021'den beri ilk kez 14.2250'ye kadar yükseldi.

Jeopolitik endişelerin tetiklediği yükseliş sonrası dolar/TL saat 1157'de 14.1655/14.1890 seviyesinde işlem gördü.

Rusya para birimi merkez bankasının müdahalesine rağmen %7 üzerinde değer kaybederken dünya borsalarının neredeyse tamamında satıcılı bir seyir hakim.

Piyasalarda Rusya'nın işgalinin Ukrayna'da ülke geneline yayılıp yayılmayacağı ve Türkiye ekonomisine etkisi izleniyor.

Istanbul Analytics analisti Güldem Atabay, "Türkiye Donbas bölgesinin Rusya tarafından izlenen ilhak sürecinde potansiyel olarak en çok enerji fiyatlarındaki artıştan etkilenecek. Şimdilik yaptırım kararı açıklaması beklenmez ancak NATO içinde kaldığı sürece NATO'nun seçeceği adımlara uymak zorunda" dedi ve ekledi:

"Türk bankalarının Rusya riskleri ve inşaat sektöründeki firmaların aktiviteleri mercek altına alınacak. Rusya ile finansal işlem yasağı büyür ve Türkiye uymazsa bu sefer Türk bankalarının sendikasyonlarını döndürmeleri sorun olacak. Sermaye çıkışlarını tetiklerse bankaların borç döndürme oranlarında bir düşüşün etkisinin 15-20 milyar dolar civarında olması beklenebilir."

Petrol fiyatları, keskin yükselerek %4'ün üzerinde prim yaptı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı LCOc1%6.5 artarak 103doları aştı.

Petrol fiyatlarındaki artış cari fazla hedefleyen ve %50'ye ulaşan enflasyon problemini cari fazla ile çözmeyi amaçlayan Türkiye ekonomisi için önemli bir risk unsuru.

Atabay, "%50'ye Ocak sonunda ulaşan TÜFE enflasyonu ve %94'teki ÜFE enflasyonu artan enerji maliyetleri ve bu durumun tüm sektörlere yansıması ile yükselme eğilimine devam edecek... TCMB'nin swap hariç rezervleri halen eksi 48 milyar dolar civarında. TL yoğun baskı altında kaldığında koruyacak atış gücü yok... TL'de engellenemez değer kaybı ve dolar bazında artan enerji fiyatları enflasyonu üç haneye taşıma potansiyeline sahip" dedi.

Rusya Ukrayna geriliminin Türkiye ekonomisine ilk etkisi petrol fiyatlarındaki yükseliş ile yansırken turizm ve tahıl/gıda ticaretine etkileri de takip edilecek.

Öte yandan TCMB öncü verilerinden dört bankacının hesaplamalarına göre geçen hafta TCMB'nin net rezervi 15.8 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseldi. Buna göre bankacılar net rezervlerde 2.5 ila 4 milyar dolar arasında artış, brüt rezervlerde yatay seyir bekliyor. Veri bugün 1430'da açıklanacak.

Yine bankacıların hesaplamalarına göre lokallerin döviz mevduatında da geçen hafta yaklaşık 7 milyar dolar tutarında TL'ye dönüş yaşandı. Bankacılar DTH'tan TL'ye dönüşün tamamen kurumsal yatırımcılardan geldiğini ve KKM kullanımından kaynaklandığını öngörüyor. Bu veri de bugün saat 1430'da açıklanacak.

TCMB Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir kur politikası izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor.

Bankacılar Aralık'ta 20 milyar dolar, Ocak ayında 3 milyar dolar olduğu tahmin edilen TCMB rezerv kayıplarının Şubat ayının ilk iki haftasında görülmediğini hesaplıyorlardı. Şubat ayının üçüncü haftasında ise bankacılar TCMB'nin rezerv artışının yeni önlemlerle elde edilmesi gereken dövizden az olduğunu hesaplıyor. Bankacılar bu hafta da TCMB'nin döviz piyasasında aktif olduğunu düşünüyor ancak henüz bunu verilerle kanıtlanamıyor.

Piyasalarda dövizde görülen stabil seyrin devam edip etmeyeceğini anlamak için TCMB'nin rezerv verileri de yakından takip ediliyor.

TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar eksi 60 milyar dolardan geçen hafta itibarıyla eksi 45 milyar dolara gelse de belirgin negatif seyrini sürdürüyor.

Bugün saat 14.00'de açıklanacak PPK özetleri de piyasada izlenecek.