Dolar $
33.92
%-0.48 -0.16
Euro €
37.58
%-0.18 -0.06
Sterlin £
44.6
%-0.37 -0.16
Çeyrek Altın
4459.77
%-0.48 -21.24
SON DAKİKA
Piyasalar Salı 15 Şubat 2022 06:43

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL bir aydan uzun süredir 13.5 etrafında oldukça dar bir bantta yatay seyrini sürdürürken piyasalarda bugün Hazine ihaleleri ve bütçe verileri takip edilecek.

Piyasalarda son durum

Enflasyonla mücadele kapsamında temel gıdada KDV %8'den %1'e indirilmesi ardından fiyatlardaki değişim de izleniyor.

Temel gıda ürünlerinde %8 olan KDV %1'e çekilirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sektörden de %7 ile ek bir indirim istediğini, böylece gıda ürünlerinde %14 indirim beklediklerini söyledi. Read full story

Gıdanın enflasyon üzerinde %25.3 ağırlığı bulunuyor. Sepette %2.5 ile önemli bir ağırlığı bulunan ekmekin KDV'si hali hazırda %1 seviyesinde.

Ekonomistler enflasyona 150 baz puan pozitif katkı beklerken Erdoğan'ın çağrısı üzerine indirimin daha yüksek oranda uygulanması halinde pozitif etkinin de artması bekleniyor. KDV gelirlerinde ise dün başlayan indirimle 25-35 milyar TL bütçe maliyeti olması bekleniyor.

Hazine dün 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 3 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli iki ihale ile yaklaşık 20 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. TÜFE'ye endeksli tahvilde geçen ay zaten negatif olan getiri dünkü ihalede eksi %6'ya inerek daha da geriledi.

Bankalar enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle 2021'de karlarına da önemli katkı sağlayan enflasyona endeksli tahvillere yoğun ilgi göstermeyi sürdürüyor. Sabit kuponlu tahviller ise çok daha az ilgi görüyor.

Hazine bugün 11 ay vadeli bono ve 2 yıl vadeli kira sertifikası ile borçlanacak.

Ayrıca piyasalarda bugün Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri de takip edilecek. Bütçe 2021 yılını GSYH'ya oranla yaklaşık %2 açıkla tamamladı.

KURUMLAR 50 MİLYAR DOLARI KKM'YE GEÇİRİR Mİ?

TCMB kurumsal mevduatın 50 milyar dolarının KKM'ye geçebileceğini öngördüğünü geçen hafta açıklamıştı. Piyasalar KKM kullanımının ne kadar yoğun olacağını dövizde arz talep dengesi için takip ediyor.

Ekonomi yönetimi kurda görülen seyri istikrarlı olarak niteliyor ve kurda yatay seyirin devamı konusunda soru işareti olmadığını belirtiyor. Nebati "Kura müdahale edilmesi gerekirse ediyoruz ama artık müdahaleye ihtiyaç yok" derken piyasalarda da benzer görüş kısa vade için hakim.

Bankacılar Aralık'ta 20 milyar dolar Ocak ayında birkaç milyar dolar olduğu tahmin edilen müdahalelerin Şubat ayında görülmediğini ya da çok düşük tutarda olduğu için farkedilmeyecek kadar az olduğuna dikkat çekiyorlar. Kur ise bu dönemde 13.5 etrafında yatay seyrediyor.

TCMB rezervleri 4 Şubat ile biten haftada 5.8 milyar dolar artarken bu artışın yaklaşık 2.8 milyar doları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile swap anlaşmasının girişinden aynaklanmış olduğu hesaplanıyor. İhracatçıların döviz gelirlerinin %25'inin TCMB'ye satışı gibi yeni adımlar da bu artışta etkili. Ancak bu veri açıklanmadığı için etkisi tam olarak bilinemiyor.

Böylece TCMB'nin net uluslararası rezervleri üç hafta önce gerilediği yaklaşık 20 yılın en düşük seviyesi olan 7.55 milyar dolardan 16.33 milyar dolara çıktı.

TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor. Bu tutar geçen hafta itibarıyla eksi 55 milyar dolardan eksi 50 milyar dolara geldi.

TCMB Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş hem artış yönlü etki eden daha aktif bir politika izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor. Read full story

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu Çarşamba günü TOBB ile yaptığı toplantıda verdiği mesajlarda KKM'nin şirketler için 50 milyar dolara kadar ulaşabileceğini belirtti. Read full story

BDDK ilgili verileri dünden itibaren açıklamaya da başladı. BDDK verilerine göre 9 Şubat itibarıyla KKM kullanımı toplamı 325 milyar TL'ye ulaştı. Bu tutarın 175.2 milyar TL'si Hazine, 149.8 milyar TL'si yani yaklaşık 11.1 milyar doları ise TCMB kullanımından geldi.

Bu sabah dolar/TL saat 0839'da 13.58/13.60 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 523/530 baz puandan kapandı. CDS'ler 20 Aralık'ta 613 bp ile Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra gerilemişti.

TCMB'nin tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi 11 Ocak'ta gördüğü tarihi zirve olan %25.1 seviyesinden kademeli %22'nin altına geriledi. Dün son işlem %21.99 seviyesinde.

Küresel piyasalarda Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceği endişeleriyle ser satış baskısı hakim. Petrol fiyatları 7 yılın zirvesine yakın seyrediyor. Read full story

Piyasalarda ayrıca Erdoğan'ın dün başlayan ve bugün de devam eden Abu Dabi ziyareti de takip ediliyor. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 13 anlaşma imzalandı.