Dolar $
33.9
%-0.52 -0.17
Euro €
37.54
%-0.31 -0.11
Sterlin £
44.57
%-0.44 -0.19
Çeyrek Altın
4459.83
%-0.48 -21.18
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 03 Mart 2022 06:01

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle 14.62'ye ulaşan yükselişinin ardından kamu desteğiyle gerilediği 14 civarında işlem görmeyi sürdürüyor.

Piyasalarda son durum

Asya borsaları, Ukrayna'daki savaşın petrol ve emtia fiyatlarını daha da yükseltmesine ve enflasyona dair endişeleri kuvvetlendirmesine rağmen Fed'in güven verici açıklamalarıyla Wall Street'te görülen yükselişlerin ardından toparlanmaya çalıştı.

Batılı devletlerin yaptırımları sıkılaştırmasıyla kömür ve doğalgazdan alüminyuma kadar fiyatlar yükselirken, Brent ham petrolünün haftalık bazda kazanımı %20'ye ulaşmış durumda.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı gün içerisinde 118 dolara kadar yükselerek Şubat 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak %3'ün üzerinde artışla 117 dolardan işlem gördü.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatın ardından dolar/TL yılbaşından bu yana seyrettiği 13.5 etrafındaki dar bandı yukarı yönlü ilk kez geçen hafta kırmıştı.

Bankacılar geçen hafta 4 milyar doları bulan kur istikrarı için TCMB rezrevlerinden harcanan tutarı bu hafta da devam ettiğini belirtiyor.

Dolar/TL'deki her yükseliş ya da kamu eliyle yaşanan her düşüş, kamunun artan döviz riski nedeniyle endişeyle takip ediliyor.

TCMB Ocak ayı itibarıyla döviz rezervlerinde hem düşüş, hem artış yönlü etki eden daha aktif bir kur politikası izlemeye başladı. Analistler yeni düzeni kamu kontrolünün daha çok olduğu bir kur politikası olarak tanımlıyor.

TCMB REZERVLERİNDE 1 MİLYAR DÜŞÜŞ, KKM $1.5 MLYR CİVARINDA

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, TCMB'nin 25 Şubat ile biten haftada net rezervlerinin bir önceki haftaki 19.8 milyar dolardan yaklaşık 1 milyar dolar gerileyeceği yönünde.

Yine bankacıların hesaplamalarına göre kur korumalı mevduattan şirketler kanalı ile TCMB rezervlerine geçen hafta 1.5 milyar dolar katkıda bulundu. Öte yandan bankacıların öncü verilerden yaptıkları hesaplama yılbaşından beri dövize yönelim yapmayan bireysellerin de bu hafta 1 milyar dolara yakın haftalık döviz birikimi yaptıklarına işaret ediyor. Süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

TCMB'nin rezervlerine piyasalar swap verilerinden arındırılmış olarak bakıyor ve bu tutar eksi 60 milyar dolardan eksi 45 milyar dolara gelse de belirgin negatif seyrini sürdürüyor. TCMB kur istikrarı için Aralık'ta 20, Ocak'ta 3 milyar dolar rezerv harcamıştı.

Istanbul Analiytics analisti Güldem Atabay, "Önümüzdeki haftalarda ve aylarda BOTAŞ'ın enerji giderlerini karşılamak zorunda kalacak olan Türkiye, TCMB'nin son atımlık döviz rezervlerine daha fazla ihtiyaç duyacak. Bu da TL'nin değer kaybının süreceğini anlatıyor... KKM'yi devreye sokarak seçim kazanmak için riskleri sonuna kadar alan hükümetin sürdürebileceği kur istikrarı alanı hızla daralmakta" dedi.

Rusya gerilimi ve dün açıklanan yüksek dış ticaret açığı sonrası, hükümetin bu yıl cari fazla verileceği öngörüsüne rağmen ekonomistler cari açık tahminlerini 2 kata ulaşan hatta aşan orada yukarı revize etmeye başladılar. Dış ticaret açığı enerji maliyetlerindeki artışla ilk 2 ayda %186 genişledi.

JPMorgan dün cari açık/GSYH tahminini bu yıl için %1.1'den %2.2'ye, 2023 için %1.2'den %1.8'e yükseltti ve "Cari açığın oluşturduğu döviz ihtiyacını da büyük ihtimalle TCMB'nin karşılaması gerecek" dedi.

Goldman Sachs dün 2022 cari açık/GSYH tahminini %1.5'ten %2.5'e yükseltirken QNB Finansbank ise bu yıl için cari açık tahminini 10 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkarttı.

Hükümet yeni ekonomi politikasıyla ihracat artışı ve turizm gelirleriyle cari fazla vermeyi hedefliyor olsa da, hem enerji maliyeti hem de bu maliyetin TCMB rezervlerinden karşılanan kısmı son aylarda rekor düzeyde arttı. İstikrarlı döviz kuru ve enflasyonda düşüş için hükümetin gerekli dediği "cari fazla" ise artan ithalat ve rezerv maliyeti nedeniyle her geçen gün daha da zora giriyor. Read full story

Dolar/TL bu sabah saat 0853 itibarıyla 14.05/14.10 seviyesinde işlem gördü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta %24.79'a kadar yükseldikten sonra dün son işlemde %24.48 seviyesinde. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri geçen hafta 613 baz puanı aşarak iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra geriledi. CDS dün günü 595/605 baz puandan tamamladı.