PİYASALARDA SON DURUM
Dolar uluslararası piyasalarda güçlü seyrini korurken, TL yönünü hafif aşağı çevirse de güne 8.70 düzeyinde yatay başladı.

Yurtdışında en önemli gündem maddesi olarak yarın yayımlanacak olan ve Fed'in gevşek para politikasını ne zaman sıkılaştıracağı hakkında ipucu verecek olan tarım dışı istihdam verisi beklenirken, dolar ve güvenli liman varlıklar koronavirüsün yeni varyantının yarattığı endişelerle düne göre primli seyretti.
Yurtiçindeki gelişmelere bakıldığında ise enflasyon tarafında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına sırasıyla %15 ve %12 ile 20.2 arasında zam yapıldı. Ekonomistlerin yaptığı hesaplamalara göre fiyat artışlarının enflasyonu yaklaşık 0.6 puan doğrudan yükseltici etkisi olacağı tahmin ediliyor.
Yılın başından bu yana gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'nin daha fazla değer kaybetmesini önleyen en büyük unsur olarak %19 düzeyindeki politika faizi bulunuyor.
Siyaset tarafı politika faizinin düşürülmesini isterken, TCMB politika faizini gerçekleşen ve gerçekleşecek enflasyonun üzerinde tutacağını açıklamıştı. Bu nedenle enflasyonun seyri ve etkileyen unsurlar yakından izleniyor.
TCMB tahminlerine göre enflasyonun üçüncü çeyrek sonu ile dördüncü çeyrek başı arasında düşmesi bekleniyor. Ancak ekonomistler enflasyonda belirgin düşüşün Kasım ayından önce gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyorlar.
Enerji fiyatlarındaki artışı ve enflasyona etkisini değerlendiren Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, "Enerji maliyetleri geçiş etkisi üzerinden hemen hemen tüm mal ve hizmet gruplarına etki yapacaktır. Enflasyonda birkaç ay daha kayda değer düşüş bekleyemeyiz. Eylül-Ekim'den sonra baz etkisi görülüyor olabilir ancak üretici fiyatları, petrol fiyatları, zayıf TL ve ileride oluşabilecek riskler söz konusu" dedi.
Diğer taraftan TCMB döviz mevduat için zorunlu karşılıkları artırdı ve TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulması imkanını kademeli olarak kaldıracağını açıkladı. Ayrıca bankalarda tutulan mevduatta TL'nin oranını artırıcı yönde zorunlu karşılıklara faiz uygulamaya karar verdi. Buna göre mevduat dövizden TL'ye döndükçe bankaların zorunlu karşılıklarına uygulanan nema oranı artacak.
TCMB'nin yaptığı değişikliği değerlendiren bir analist, bankacılık sistemindeki döviz ve kıymetli maden mevduatın oranının yüksek olduğunu ve tasarruf sahiplerinin döviz biriktirme eğiliminin devam ettiğine dikkat çekti. Analist bankalardan ziyade mudilerin tasarruf tercihlerini değiştirmenin gerektiğini belirtti.
Son yıllarda TL'nin sert değer kaybı nedeniyle parasının değerini korumak isteyen yurtiçi tasarruf sahiplerinin yabancı para mevduatları 2020 yılında yaklaşık 42 milyar dolar arttı. Artış kısmen bu yıl da devam etti.
Uluslararası piyasalarda dolar endeksi 92.462 ile iki buçuk ayın yeni zirvesine yükselirken dolar/TL saat 0905'te 8.7005 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL 10.3005/10.3440 sepet bazında TL 9.4955/9.5036 seviyesindeydi. Bir önceki güne göre 2 baz puan artan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 382/386 baz puan seviyesinden kapandı.
Bugün izlenecek veriler arasında saat 1000'da yayımlanacak olan Haziran ayı Türkiye imalat PMI, 1200'de yayımlanacak İTO İstanbul enflasyon ve 1430'da yayımlanacak olan TCMB para ve banka istatistikleri bulunuyor.