Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Çarşamba 28 Temmuz 2021 09:30

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL tarihi zirvesinin altında, 8.5 üzerinde genel olarak yatay bir seyir izlerken piyasalar bugün piyasa kapanışı sonrası Fed faiz kararını, yarın ise TCMB'nin enflasyon raporunu bekliyor.

Piyasalarda son durum

Küresel piyasalarda işlemcilerin Fed'in para politikası toplantısı sonucu açıklanmadan önce büyük pozisyonlar almaktan kaçınmasıyla para piyasalarında sakin seyir hakim.

Dolar, reel getirilerdeki düşüş ve Fed'in para politikası toplantısı öncesindeki endişelerin etkisiyle son dönemdeki zirve seviyelerine yakın seyrederken, Çin hisse senedi piyasalarındaki düşüşün ardından diğer güvenli liman para birimleri talep görüyor.

Fed toplantısında piyasalar tahvil alımları ve artan enflasyona dair Fed'in tutumu gibi konular takip edilecek.

Dolar/TL yaklaşık 1 aydır sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyor. Kur 8.75'li seviyelerden, önce 8.6, ardından 8.5'e geriledi. Dolar/TL daha sonra 8.5 üzerinde dar bantta işlem görüyor. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Kur saat 0849 itibarıyla 8.5550/8.5625 seviyesindeydi. Euro/TL 10.1086/10.1183, sepet bazında TL 9.3318/9.3404 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 387/391 baz puan seviyesinde.

TCMB ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

TCMB'nin Temmuz ayında politika faizini sabit tutması ardından bir ay boyunca faizin %19'da kalacağının anlaşılması erken faiz indirimi endişelerini kısmen azalttı. Öte yandan bankanın yılın kalanında cari fazla verileceğini açıklaması da döviz piyasasında yaz aylarında dengeli bir seyir oluşabileceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

Bu iki gelişme TL üzerindeki satış baskısını azaltan önemli etkenler oldu.

İç gelişmelere ek olarak küresel piyasalarda merkez bankalarının yükselen enflasyona rağmen destekleyici konumlarını sürdüreceği mesajları da TL'yi destekleyen bir diğer unsur oldu.

TL'de önümüzdeki dönem belirleyici olarak ise TCMB'nin enflasyon raporu ve sonrasındaki hafta açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi öne çıkıyor.

Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %15 üzerine çıkarken TCMB'nin tahmini %12.2 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar TCMB'den PPK öncesi yıl sonu tahmininde belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak PPK'da buna yönelik bir sinyal olmaması sonrası bu beklenti kısmen azaldı.

Tüketici enflasyonu %17.53 https://tmsnrt.rs/3BcngSm ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlarını belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındanki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi.

TCMB yılın üçüncü enflasyon raporunu yarın açıklayacak. Piyasalar enflasyonun %19 olan politika faizine yaz aylarında yaklaşacağı tahminleri nedeniyle raporun para politikası yönlendirmelerine odaklanacaklar. TCMB'nin politika faizini "...güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecek" mesajını bir süredir PPK metinlerinde yayımlıyor. Yaz aylarında enflayonun bu noktaya yaklaşacağı beklentisi ile birlikte TCMB'nin önümüzdeki dönemde nasıl bir tepki vereceği ise piyasalarda yakından izleniyor.

Piyasalar kısa vadede TL için pozitif fiyatlama beklentileri oluşsa da önümüzdeki aylarda erken bir indirim olabileceğine yönelik endişeler tamamen ortadan kalkmış değil. Piyasalarda enflasyondaki seyir nedeniyle yeni faiz indirimi gerekebileceği olasılığı da yavaş yavaş değerlendirilmeye başlandı. Erken faiz indirimi beklentileri 5 aydır sürüyor ve bu dönemde TCMB politika faizini sabit tuttu.

Öte yandan Hazine bu hafta düzenlediği ihaleler ile Temmuz borçlanma programını tamamladı. Borçlanma hedeflere yakın yaklaşık 55 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Piyasalarda Türkiye'de ve dünyadaki koronavirüs vaka sayısında hızlı yükseliş sonrası süreç de gündemde yerini almaya başladı. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de vaka sayısı geçen hafta başında 5,000 civarındaki seviyelerden dün itibarıyla 19,761 oldu, 51 kişi de hayatını kaybetti.