Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 16 Temmuz 2021 09:16

PİYASALARDA SON DURUM

TCMB'nin beklentilere paralel faizleri sabit tutuğu ve kısa vadede faiz indirimi mesajı içermeyen PPK metninin ardından dolar/TL sınırlı gerileme yaşarken piyasalarda da daha çok küresel gelişmelere odaklandı.

Piyasalarda son durum

TCMB'nin politika faizinin önümüzdeki bir ay boyunca %19'da kalacağının anlaşılması endişeleri azaltsa da önümüzdeki aylarda erken bir indirim olabileceğine yönelik endişeler tamamen ortadan kalkmış değil. Bankacılara göre bu haftaki PPK'da ek sıkılaştırma mesajı olmaması olumsuz bir gelişme olarak görülürken bir indirim mesajı verilmemesi ise olumlu algılandı.

Bu kapsamda piyasalarda TCMB gündemi açısından takip edilecek bir sonraki gelişme ayın son gününde gerçekleşecek yılın üçüncü enflasyon raporu olacak.

Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %15 üzerine çıkarken TCMB'nin tahmini %12.2 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar TCMB'den PPK öncesi belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak PPK'da buna yönelik bir sinyal olmaması piyasayı şaşırttı.

Tüketici enflasyonu %17.53 https://tmsnrt.rs/3BcngSm ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerindeki düşüşleri azaltma eğilimini belirginleştirdiler. TÜFE ile ÜFE arasındanki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi.

Dolar/TL yaklaşık 3 haftadır 8.55-8.75 bandında işlem görüyor. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık üç haftadır devam ediyor.

Önümüzdeki haftanın büyük bölümünde bayram tatili nedeniyle piyasalar tatil olacak. Bu nedenle lokallerin bir miktar dövizden TL'ye yönelmeleri görülüyor. Bu da TL'yi kısa vadede destekliyor. Öte yandan tatiller nedeniyle işlem hacimlerinde belirgin düşüş bekleniyor. Bugün Hazine'nin Haziran ayına ilişkin bütçe verileri ve TCMB'nin haftalık menkul kıymet, para banka ve rezerv verileri takip edilecek.

Kur saat 0843 itibarıyla 8.5625/8.5740 seviyesindeydi. Euro/TL 10.1150/10.1286, sepet bazında TL 9.3390/9.3514 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 381/386 baz puan seviyesinden kapandı

Kurdaki düşüşte ABD Merkez Bankası'nın destekleyici politikasını sürdüreceğine yönelik yorumlanan mesajları da etkili oldu.

ABD Kongresi'ne Çarşamba günü yaptığı konuşmada ülke ekonomisinin koronavirüs salgını kaynaklı bozulmadan toparlanmasını sağlamak için "güçlü bir destek" sözü veren Powell, dünkü açıklamalarında bu ifadeyi tekrarladı. Powell'ın enflasyondaki artışı geçici olarak nitelediği konuşmanın ardından yatırımcılar tahvil piyasasında alıma yöneldi.

ABD Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil getirileri US10YT=TWEB, %1.302 seviyesine gerileyerek geçen hafta gördüğü beş ayın dip seviyesi %1.250'ye yaklaştı.

TCMB'NİN CARİ FAZLA BEKLENTİSİ TAKİP EDİLECEK

PPK metninde makro gelişmeler bölümünde piyasaların dikkatini çeken bir gelişme ise bankanın ödemeler dengesine ilişkin yaptığı söylem değişikliği oldu.

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, "Açıklamada en dikkate değer bölümün ve değişikliğin TCMB'nin cari dengeye ilişkin olarak, ihracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılama sonrası turizmdeki canlanma ile yılın kalanında cari fazla verilmesi yönündeki beklentisi olduğunu düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Yılın kalanında cari fazla verilmesi, sene sonunda cari açığın 10 milyar doların biraz üzerinde kalması anlamına gelir ki, bu 27 milyar dolarlık piyasa beklentisinin oldukça altında kalması demek" dedi.

Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemekte olduğuna da değinen PPK metninde, "İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmekte" denildi.

Reuters anketinde yıl sonu cari açık beklentisi yaklaşık 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.