Dolar $
32.92
%0.04 0.01
Euro €
35.89
%0 0
Sterlin £
42.62
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4153.71
%-0.06 -2.39
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Salı 23 Temmuz 2024 02:00

PİRAMİT MENKUL KIYMETLER: BU HAFTA DA YOĞUN VERİ AKIŞI SÜRECEK

Piramit Menkul Kıymetler, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikası toplantısı ile Avrupa, İngiltere ve Japonya enflasyon verilerinin takip edildiği yoğun haftanın ardından bu hafta da yoğun veri akışının süreceğini açıkladı.

Piramit Menkul Kıymetler: Bu hafta da yoğun veri akışı sürecek

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

22 Temmuz 2024 Pazartesi Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (Haziran), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Haziran) Çin; PBoC Ana Faiz Oranı

23 Temmuz 2024 Salı Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Tüketici Güven Endeksi (Temmuz) ABD; İkinci El Konut Satışları (Haziran), Richmond Fed İmalat Endeksi (Temmuz)

24 Temmuz 2024 Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri (Temmuz-Öncü) ABD; İnşaat İzinleri (Haziran-Nihai), Yeni Konut Satışları (Haziran)

25 Temmuz 2024 Perşembe Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Temmuz), Sektörel Güven Endeksleri (Temmuz) ABD; GSYİH (2Ç24-Öncü), Dayanıklı Mal Siparişleri (Haziran), KC Fed İmalat Endeksi (Temmuz)

26 Temmuz 2024 Cuma ABD; PCE Fiyat Endeksi (Haziran), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Temmuz-Nihai)

- Piramit Menkul Kıymetler, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı ile Avrupa, İngiltere ve Japonya enflasyon verilerinin takip edildiği yoğun haftanın ardından bu hafta da yoğun veri akışının süreceğini bildirdi. ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi piyasalar açısından haftanın en önemli verisi olacak. ABD’de ikinci çeyrek büyüme rakamları da ay sonundaki Fed toplantısı öncesinde yakından izlenecektir. ABD’de bölgesel Fed imalat endeksleri ve konut piyasasına ilişkin veri akışı devam ediyor. Bu hafta dünya genelinde temmuz ayının öncü PMI verileri açıklanacak.

ABD PCE enflasyon verileri (Haziran)

Haftanın son işlem gününde ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon verisi açıklanacak. PCE Fiyat Endeksi’nin haziranda aylık yüzde 0,1 artması beklenmektedir. Endeks mayısta aylık bazda değişmezken yıllık yüzde 2,6 artmıştı. Fed’in izlediği Çekirdek PCE Fiyat Endeksi’nin aylık yüzde 0,2 artması beklenmekte. Haziranda aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,6 artış olmuştu. Manşet enflasyon 2023’ün son çeyreğinden beri dar bir bantta seyretmekte olup çekirdek endekste düşüş eğilimi kısmen devam ediyor. Bununla birlikte çekirdek PCE Fiyat Endeksi, Fed’in yüzde 2 resmi hedefinin üzerinde seyrediyor. Yaklaşık iki hafta önce yayımlanan TÜFE rakamları haziranda aylık yüzde 0,1 azalış, yıllık yüzde 3,0 artışa işaret ederek beklentilerin altında açıklanmıştı. Çekirdek TÜFE de aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 3,3 ile beklenti altı gelmişti. ABD’de enflasyonun seyri Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler açısından önem arz ediyor. Gelecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gelecek toplantısını 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirecek. Mevcut durumda fonlama vadeli kontratlarına göre piyasanın beklentisi temmuzda neredeyse kesin olarak faizlerin sabit bırakılması yönünde. Eylülde 25bp faiz indirimi ihtimali yüzde 90’ın üzerinde fiyatlanıyor. Kasımda ikinci faiz indirimi ihtimali yüzde 63 ve aralıkta üçüncü faiz indirimi ihtimali yüzde 50 olarak fiyatlanıyor. ABD’de TÜFE verileri ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon ilişkin (Güvercin algılanan) değerlendirmelerinin ardından faiz indirimi beklentileri güçlendi. Bu bağlamda, PCE verilerinin de beklenenden düşük gelmesi durumunda ABD dolarının önemli paralar karşısında zayıflaması beklenebilir.

ABD GSYİH (2Ç24-Öncü)

ABD ekonomisinin nisan-haziran döneminde bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 1,9 büyümesi beklenmektedir. ABD GSYİH’si ocak-mart döneminde çeyreklik yüzde 1,4 büyümüştü. 4Ç23’te yüzde 3,4, 3Ç23’te yüzde 4,9 büyüme kaydetti. ABD ekonomisindeki yavaşlamanın temposu Fed’in para politikası adımları ve piyasa beklentileri açısından önem arz ediyor.

ABD’de bölgesel Fed imalat endeksleri (Temmuz)

ABD’de salı günü Richmond Fed’in, perşembe ise Kansas City Fed’in temmuz ayı imalat endeksi takip edilecek. Her iki endeks de 2022’nin ikinci çeyreğinden beri birkaç ay dışında sıfırın altında kalarak genel işletme koşullarının bozulduğunu işaret etmektedir. Geçen hafta NY ve Philadelphia Fed imalat endeksleri açıklanmıştı.

ABD 2Ç24 bilanço sezonu

ABD’de ikinci çeyrek bilançoları açıklanmaya devam etmektedir. Hafta boyunca, pazartesi günü Visa, salı günü Alphabet (Google) ve Tesla, çarşamba IBM ve cuma günü 3M finansalları öne çıkabilir. Ayrıca, Ford ve General Motors gibi otomotiv devlerinin finansalları takip edilebilir.

Avrupa’da ise bankaların ikinci çeyrek finansalları açıklanacak. Çarşamba günü Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, BNP Paribas, Banco Santander ve UniCredit bilanço açıklayacak.

Dünya genelinde PMI verileri (Temmuz-Öncü)

Bu hafta çarşamba günü Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de temmuz ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklanacak. İmalat PMI tarafında; Japonya’nın 50,0’den 50,5’e, Almanya’nın 43,5’ten 44,1’e, Euro Bölgesi’nin 45,8’den 46,0’ya, İngiltere’nin 50,9’dan 51,1’e yükselmesi, ABD’nin (S&P Global) 51,6 ile önceki aya göre değişmemesi beklenmektedir.

Hizmet PMI tarafında; Japonya’nın haziran verisi 49,4 idi. Almanya’nın 53,1’den 53,3’e, Euro Bölgesi’nin 52,8’den 52,9’a, İngiltere’nin 52,1’den 52,5’e yükselmesi, ABD’nin (S&P Global) 55,3’ten 54,5’e gerilemesi beklenmektedir.

Avrupa’da ekonomik büyümenin zayıf seyretmesine karşın hizmet sektöründeki güçlü görünümün korunması fiyat baskılarını yüksek tutmaktadır. Beş yılın ardından ilk kez haziranda faiz indirimine giden AMB, geçen haftaki para politikası toplantısında faizlerde değişikliğe gitmezken veri bağımlılık mesajını yineledi. Zira, hizmet sektöründe yavaşlama sinyallerinin güçlenmesi halinde piyasanın faiz indirimi beklentileri artabilir. Mevcut durumda piyasalar eylül toplantısında faiz indirimi fiyatlanıyor.

- Bu hafta yurt içinde de yoğun veri akışı devam edecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı haftanın en önemli verisi olacaktır. Ayrıca, hafta boyunca TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YDÜFE), Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri, Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı ve Sektörel Güven Endeksleri açıklanacak.

TCMB para politikası toplantısı

TCMB, temmuz ayı para politikası toplantısını salı günü gerçekleştirecek. Foreks Haber anketine göre piyasanın medyan beklentisi politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde. 2024 sonu faiz beklentilerine ilişkin görüş veren katılımcıların medyan beklentisi yüzde 45 oldu. Haziran anketinde yıl sonu medyan beklentisi yüzde 47,50 idi. Ankete göre katılımcıların medyan beklentisi ilk faiz indirimine 250 bp ile kasımda gidilmesi yönünde. Yıl sonu TÜFE tahmini ise yüzde 43,60 seviyesinde bulunuyor.

Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece Banka, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak yüzde 8,5’ten yüzde 50 seviyesine yükseltmiş oldu.

Nisan, mayıs ve haziran toplantılarında faiz değişikliğine gitmeyen TCMB, karar metinlerinde “ihtiyaç halinde ek sıkılaştırmaya gidilebileceği” imasını korudu. Banka, para politikasında kararlı duruş, iç talep dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle aylık enflasyonun ana eğiliminin düşeceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini ifade ediliyor.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Temmuz), YD-ÜFE (Haziran), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Haziran)

Haftanın ilk işlem gününde, piyasanın enflasyon beklentilerinin göstergesi olarak izlenen TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Geçen ayın anketinde 2024 sonu medyan TÜFE beklentisi yüzde 43,64’ten yüzde 43,52’ye, 12 aylık TÜFE beklentisi yüzde 33,21’den yüzde 31,79’a gerilemişti. USDTRY kuru 2024 sonu beklentisi 38,78’den 37,75’e, 12 aylık kur beklentisi 41,80’den 41,41’e geriledi. Piyasanın 2024 büyüme beklentisi yüzde 3,3 ile önceki aya göre değişmedi.

Pazartesi günü, TÜİK geçen ayın YD-ÜFE rakamlarını, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) ise Merkezi Yönetim Borç İstatistiklerini açıklayacak. YD-ÜFE mayısta aylık yüzde 0,42, yıllık yüzde 65,48 artış kaydetmişti. Merkezi yönetim brüt borç stoku mayıs sonu itibarıyla 7,64trln TL olurken 3,00trln TL’si Türk Lirası, 4,64trln TL’si döviz cinsi borçlardan oluşmuştu.

Yurt içinde güven endeksleri (Temmuz)

Yurt içinde salı günü TÜİK’in açıklayacağı temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi, perşembe aynı döneme ilişkin TÜİK’in sektörel güven endeksleri ve TCMB’nin Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) takip edilecek.

Haziranda, tüketici güven endeksi yüzde 2,7 azalırken mevsimsellikten arındırılmış sektörel güven endeksleri, hizmet sektöründe yüzde 1,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,6 ve inşaat sektöründe yüzde 0,5 gerilemişti. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,9 puan azaldı.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

- Küresel hisse senedi piyasalarında pozitif seyrin ardından geçen hafta satıcılı bir seyir izlendi. Asya’da, Nikkei225 Endeksi yüzde 3,73, Hang Seng Endeksi yüzde 4,31, Tayvan Taiex Endeksi yüzde 3,76, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,70 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2,05 geriledi. Avrupa’da, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 1,18, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 1,64, Almanya DAX Endeksi yüzde 2,82, Stoxx Europe600 Endeksi yüzde 2,32 düştü. ABD’de S&P500 Endeksi haftayı yüzde 2,37 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 4,22 gerilerken Dow Jones Endeksi yüzde 0,38 yükseldi.

DXY, iki haftalık satıcılı seyrin ardından geçen hafta hafifçe yükselerek haftayı 104,37’den tamamladı. EURUSD üç haftalık yükselişin ardından geçen hafta sınırlı bir düşüşle haftayı 1,0884 seviyesinden tamamladı. USDJPY paritesi haftayı sınırlı bir düşüşle 157,52 seviyesinden tamamladı. USDJPY iki hafta önce 161,65’e kadar tırmanarak neredeyse kırk yılın zirvesini görmüştü.

ABD Hazine tahvili faizleri geçen hafta kayıplarını genişletti. İki yıllıkların faizi iki haftalık sert düşüşün ardından geçen hafta yüzde 4,46’dan yüzde 4,52’ye, on yıllıkların faizi yüzde 4,19’dan yüzde 4,24’e yükseldi. Ons altın kazançlarını üç haftalık yükselişin ardından sınırlı bir kayıpla haftayı 2400USD’den tamamladı. Petrol fiyatları geçen haftayı da kayıpla geçti. Brent vadelileri yüzde 3,12 düşüşle 81,85USD, WTI petrol vadelileri yüzde 3,22 düşüşle 78,55USD oldu. Brent petrolün iki haftalık kaybı yüzde 5,40, WTI petrolün yüzde 5,11 oldu.

Powell’ın konuşması

Fed Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada enflasyonun seyri ve Fed’in faiz patikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci çeyrek enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu söyleyen Başkan Powell, son rakamların hedefe doğru ilerlendiğine dair güven verici olduğunu ancak daha fazla güven kazanılması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte, merkez bankası politikasının uzun ve değişken gecikmelerle çalıştığına değinerek Fed’in faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun resmi hedefine ulaşmasını beklemeyeceğini ima etti. Powell, istihdam piyasasının iyi bir dengeye oturduğunu belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 30-31 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Powell, istihdam piyasasının iyi bir dengeye oturduğunu belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 30-31 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

ABD’de perakende satışlar (Haziran)

ABD’de tüketim harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satış hacmi haziranda bir önceki aya göre düşüş beklentisine karşın değişim olmazken yıllık bazda yüzde 2,28 artış oldu. Revize verilere göre haziranda aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,59 artış oldu. Perakende satışlardaki zayıf seyir devam etmektedir.

ABD’de NY ve Philadelphia Fed imalat endeksleri (Temmuz)

New York Fed’in imalat endeksi Aralık 2024’ten beri negatif bölgede kalarak New York eyaletindeki genel imalat koşullarının bozulduğunu işaret diyor..

Haziran 2022 ile Ocak 2024 arasında büyük ölçüde negatif bölgede kalan Philadelphia Fed İmalat Endeksi, şubat ayından bu yana koşullarda bir miktar iyileşme olduğunu işaret etmektedir. Endeks, temmuzda 13,9 ile beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

AMB para politikası toplantısı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizlerini sabit bıraktı. Karar metninde faizleri gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineleyen AMB, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağını vurguladı. Basına konuşan Başkan Christine Lagarde da faiz kararlarının ekonomik verilerin gelişimine bağlı olmaya devam edeceği yönündeki ifadesini yineledi. Kovid-19 dönemindeki genişlemeci önlemlerin ardından Temmuz 2022’de faiz artırımlarına başlayan Banka, Eylül 2023 toplantısına kadar toplam 450bp artırdı. O zamandan beri faizlerde değişikliğe gitmeyen Banka’nın mevduat faizini yüzde 4,00, ana refinansman faizi yüzde 4,50 ve marjinal borç verme faizi yüzde 4,75 seviyelerinde bulunuyordu. Haziran 2024 toplantısında Eylül 2019’dan beri ilk kez (25bp) faiz indirime giderek mevduat faizini yüzde 3,75, ana refinansman faizini yüzde 4,25 ve marjinal borç verme faizini yüzde 4,50 seviyelerine indirmişti.

Avrupa’da manşet enflasyon aşağı yönlü bir seyir izlemekle birlikte hizmet enflasyonu ve ücret artışlarındaki katılık ile iş gücü piyasasındaki sıkılık sürmektedir. Geçen hafta Euro Bölgesi haziran TÜFE verileri açıklandı. Euro Bölgesi’nde enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) resmi hedefinin bir miktar üzerinde seyrediyor.

İngiltere ve Avrupa enflasyon verileri (Haziran)

Küresel piyasalarda İngiltere ve Euro Bölgesi’nin enflasyon verileri takip edildi. Buna göre İngiltere’de TÜFE haziranda aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,0 arttı. Çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,5 artışla beklentiyi hafifçe aştı. Tüketici fiyatları tarafında hem manşet hem de çekirdek göstergedeki yıllık artış mayısa paralel gerçekleşti. ÜFE tarafında aylık bazda yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 düşüş olurken yıllık yüzde 1,4 artış da yüzde 1,8’lik beklentinin altında kaldı. Çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti. İngiltere’de hem tüketici hem de üretici tarafında enflasyon gerilemektedir. Ancak Çekirdek TÜFE’nin yıllık artışı İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yüzde 2 hedefinin hala oldukça üzerinde seyretmektedir.

Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre TÜFE, haziranda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,5 artmıştı. Nihai veriler öncü verilere paralel geldi. Çekirdek TÜFE’de ise öncü veri aylık yüzde 0,3 artışı işaret ederken nihai veri sürpriz bir şekilde yüzde 0,4’e revize edildi; yıllık bazda yüzde 2,9 artarak öncü veriye paralel açıklandı. Euro Bölgesi’nde de enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) resmi hedefinin bir miktar üzerinde seyrediyor.

Euro Bölgesi sanayi üretimi (Mayıs)

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,6 daralarak beklenenden daha az küçüldü. Yıllık bazda yüzde 2,9 daralma oldu. Euro Bölgesi sanayi üretimi son beş ayın ikisi hariç tamamında yıllık bazda küçüldü.

Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW ekonomik güven endeksleri (Temmuz)

Küresel piyasalarda Almanya ve Euro Bölgesi’nin temmuz ayı ZEW ekonomik güven endeksleri takip edildi. ZEW endekslerine göre Almanya ve Euro Bölgesi’nde altı aylık ekonomik güven, 2023’ün son çeyreğinde kötümserden iyimsere dönmesinden bu yana iyimserlik giderek artmaktadır. ZEW verileri, Almanya ve Euro Bölgesi’nde iyimserliğin sınırlı bir azalmaya karşın devam ettiğini işaret ediyor.

Çin GSYİH (2Ç24), sanayi üretimi ve perakende satışlar (Haziran)

Haftanın ilk işlem gününde dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2Ç24 GSYİH rakamları takip edildi. Buna göre Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 büyümeyle yüzde 1,1’lik piyasa beklentisinin altında kaldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 büyüme kaydederek yüzde 5,1 civarındaki beklentinin altında kaldı. Büyüme verileri Çin ekonomisinde yavaşlamanın ikinci çeyrekte de sürdüğünü işaret etti.

Zayıf tüketim ve konut fiyatlarındaki düşüş büyümeyi olumsuz etkilerken güçlü ihracat performansı kısmen dengeleyici oldu. Çin ekonomisi, çeyreklik olarak 1Ç23’te yüzde 2,2, 2Ç23’te yüzde 0,8, 3Ç23’te yüzde 1,3, 4Ç23’te yüzde 1,0, 1Ç24’te yüzde 1,6, yıllık bazda 1Ç23’te yüzde 4,5, 2Ç23’te yüzde 6,3, 3Ç23’te yüzde 4,9, 4Ç23’te yüzde 5,2, 1Ç24’te yüzde 5,3 büyümüştü.

Ayrıca, Çin’de haziran sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi geçen ay yüzde 5,3 artışla beklentiyi aşarken perakende satışlar yüzde 2,0 artışla beklentiyi karşılayamadı. Tüketim harcamalarına ilişkin gösterge niteliğindeki perakende satışlardaki artış hızı Aralık 2023’ten azalmaktadır. Perakende satışlardaki yıllık artış nisan-haziran döneminde yıllık yüzde 2 artışla 18 ayın en düşük performansını gösterdi.

- - Borsa İstanbul’da BIST100 Endeksi haftayı yüzde 0,83 yükselişle 11.156 puandan, BIST30 Endeksi yüzde 1,18 yükselişle 12.170 puandan tamamladı. BIST Banka Endeksi %2,02 primle 16.148 puandan, BIST Sınai Endeksi yüzde 0,52 primle 14.814 puandan tamamladı. USDTRY paritesi geçen hafta fazla değişmeden 33,03, EURTRY paritesi 35,94 oldu. Türkiye Hazine tahvilleri tarafında; iki yıllıkların faizi yüzde 36,94’ten yüzde 38,95’e yükseldi, on yıllıkların faizi yüzde 24,25’ten yüzde 23,95’e geriledi. TL bazında gram altın sınırlı bir düşüşle 2.549TL’ye indi.

Moody’s’in Türkiye kredi notu kararı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, haftanın son işlem gününde Türkiye’nin kredi notunu “B3"ten iki kademe artırarak "B1"e yükseltirken kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Raporda, enflasyonun aralık itibarıyla yüzde 45’in altına düşeceği öngörülürken 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38’den yüzde 30’a düşürüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s’in Türkiye kararına ilişkin değerlendirmesinde Moody’s’in ilk kez iki kademe not artırdığını, uygulanan program sayesinde ülke notunun on bir yılın ardından arttığını belirtti.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu martta "B"den "B+"ya yükseltirken not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. S&P Ratings ise mayıs ayındaki yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.

Yurt içinde kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Mayıs)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı Kısa Vadeli Dış Borç İstatistiklerini yayımladı. Buna göre mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2023 sonuna göre yüzde 3,6 artışla 182,5mlr USD olarak gerçekleşti. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 11,6 artarak 76,4mlr USD olurken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 0,1 artarak 61,4mlr USD oldu.

Konut Fiyat Endeksi (Mayıs), Konut Satışları (Haziran)

TCMB’nin Konut Fiyat Endeksi (KFE) ile TÜİK’in konut satışları verileri açıklandı. KFE mayısta aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 45,0 artmasına karşın reel olarak yıllık bazda yüzde 14,9 azalmıştır. Endeks, şubat ayından bu yana reel olarak geriliyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. İlk el konut satış sayısı yıllık %1,8 azalarak 25 bin 425 olurken ikinci el konut satışları yüzde 6,7 azalışla 53 bin 888 oldu. Toplam konut satışları ocak-haziran döneminde yıllık yüzde 3,7 azalışla 545 bin 74 olurken ilk el konut satışları yüzde 1,3 artışla 173 bin 324 adet oldu. İkinci el konut satışları ise yüzde 5,8 azalışla 371 bin 750 olarak gerçekleşti. Haziranda toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,8 oldu.

Tarım ÜFE, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Haziran)

Haziran ayı Tarım ÜFE ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) merkezi yönetim bütçe istatistikleri açıklandı. TÜİK verilerine göre Tarım-ÜFE haziranda aylık yüzde 1,95, yıllık yüzde 54,58 arttı. HMB’nin son istatistiklerine göre haziranda, merkezi bütçe dengesi 275,28mlr TL, faiz dışı denge 176,00mlr TL açık verdi. Buna göre ocak-haziran döneminde bütçe dengesi toplam 747,18mlr TL, faiz dışı denge 172,76mlr TL açık verdi.

Tarım-GFE (Mayıs)

Haftanın son işlem gününde küresel takvimde önemli bir veri akışı olmadı. Yurt içinde tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) takip edildi. TÜİK verilerine göre Tarım-GFE mayısta aylık yüzde 0,85, yıllık yüzde 53,08 artış kaydetti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR