PETROL ÜRETEN ÜLKELER 9 TRİLYON DOLAR KAYBEDEBİLİR
Ekonomileri ağırlıklı olarak petrol ve gaza bağlı 40 ülkenin 2040'a kadar 9 trilyon dolarlık gelir kaybı yaşayabileceği öngörülüyor. Londra merkezli düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından yayımlanan "Petrol Üretici Ülkelerin Petrol Gelirlerine Bağımlılığını Azaltma İhtiyacı Artıyor" başlıklı raporundan derlediği bilgilere göre, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında dünyadaki sıfır karbon ekonomiye geçiş çabaları ve teknolojik gelişmeler petrol ve gaza olan talebi düşürecek
Talep düşüşünden en fazla ekonomileri ağırlıklı olarak petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı 40 ülke etkilenecek. Söz konusu ülkelerin petrol ve doğal gazdan elde ettikleri gelirlerinde gelecek 20 yılda yaklaşık 9 trilyon dolar (yüzde 46) düşüş görülebilecek. En fazla gelir kaybının yüzde 70 ile Nijerya'da yaşanacağı öngörülürken, Angola, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Meksika, Rusya ve İran'ın gelirleri ise yüzde 10 ila 40 arasında düşebileceği tahmin ediliyor. Bu ülkelere kıyasla ekonomilerini çeşitlendiren Norveç ve Malezya'da ise bu dönemde yüzde 5 ila 10 arasında gelir kaybı öngörülüyor.
Dünyada kayıp 13 trilyon dolar
Ekonomik gelirleri sadece petrol ve gaza bağlı olmayan fakat üretici ülke konumunda bulunan ABD, Birleşik Krallık, Çin, Brezilya, Hindistan ve Hollanda'nın da bu sektörlerden elde ettiği gelirde azalma bekleniyor. Böylece, tüm dünyada petrol ve doğal gaz gelirleri 13 trilyon dolar (yüzde 51) gerileyebileceği ifade ediliyor.
Sürdürülebilire yönelinmeli
Raporun baş yazarı Mike Coffin, birçok ülkenin ekonomisinin hala petrol gelirlerine bağlı olduğunu kaydederek, "Bu ülkeler için şu anda ekonomilerini dengelemenin tam zamanı. Petrol talebinin düşmeye başlamasını beklerlerse, çok geç kalmış olacaklar. Petrol ve doğal gazda yeni yatırımlara devam etmeleri halinde sermayelerini boşa harcamış olacaklar. Bunun yerine sermayelerini sürdürülebilir sektörlere harcamaları daha iyi olacaktır" dedi.