PANDEMİ GASTRONOMİSİ VE "SEVGİLİLER GÜNÜ"
Alışmaya çalıştığımız 2020 Modeli Bayram ve Yeni Yıl buluşmalarına, gelecek hafta da 2021 model SEVGİLİLER GÜNÜ eklenecek. Restoran ve Eğlence yerlerinde yine faaliyet yok, ancak 4-5 yıldızlı otellerde, sadece konaklamalı YEMEKLER olacak!
Batı toplumlarının yarattığı "Tüketim Sanayinin" yeni bir uzantısı. Anneler, Babalar günü gibi klasikleşmiş, mutlu ve eğlenceli günlerden biri de bu "Sevgililer Günü".
Amaç belli, Sevgililerin ve birbirini sevenlerin, birbirlerine verdikleri önemi gösterecekleri, masraf kapıları açmak ve onları bu masraf kapılarına yöneltmek.
Bu konu, geçtiğimiz yıllarda, Turizm ve Gastronomi sektörleri ile Perakende sektörlerini çok heyecanlandırırdı. Haftalar öncesinden oteller, restoranlar, kuyumcular reklam ve duyurular yapar, gazeteler özel ekler çıkartırlardı. 14 Şubat gecesi, içkili mekanlar, çiçekçiler, taksiciler bayram ederdi.
Ancak bu yıl PANDEMİ dolayısıyla, sevenler ve sevgililer; Kafelere, Restoranlara, Bar ve Eğlence yerlerine gidemeyecekler, buralarda kalabalığın arasına giremeyecekler. Kutlamalar 2 kişilik olacak, sadece evlerde veya otellerde yapılacak.
Bu yıl, Sevgililer Günü etkinlikleri çerçevesinde; Yurt genelinde 4-5 yıldızlı otellerde, bu özel günün hafta sonuna denk gelmesi dolayısıyla ortalık hareketlendi.
Temizlik, Maske ve Mesafe kuralları içinde, kalabalık gruplaşmalara, insanların birbirlerine sıcak yaklaşımlarına fırsat vermeyecek şekilde, artık iyice öğrendiğimiz gibi, bayramlarda, yılbaşında olduğu gibi, halkımız "Sevgililer Gününü" de şehir içinde veya dışında, evlerinde veya konaklayacakları otellerde kutlayacak,
Turizmde, Rezervasyonlar başladı, otellerin mutfaklarında Executive Chef'lerimiz yeni menüler hazırlamaya başladı. Housekeeperlar odaları temizlemeye ve süslemeye başladı.
Onlara kolay gelsin diyelim ve esas konumuza gelelim: Böyle bir günde, bu yıl gün de değil hafta sonunda, üstelik sokağa da çıkılamadığı için, öncelikle MUTFAKLARA GİRİLECEK, yemekler yapılacak, yenilecek & içilecek ! 3 gece ve 2 güne yayılan bu mutluluk zamanının enerjisi nereden gelecek?
İnsan enerjisini, doğal olarak beslenerek alacaktır ve tabiidir ki, YEMEK ve LEZZET ön plana çıkacaktır. Bu mutlu güne heyecanla hazırlanan sadece Market zincirleri,
E-ticaret satıcıları, Mezeciler, Tekel bayileri, Şarküteri mağazaları ve Tatlıcılar mıdır? El cevap "Hayır" işin içinde artık GEL AL yapan, ONLİNE ile kapılara kadar getiren; Restaurantlar, Pastaneler, Fırınlar, Tatlıcılar, Dönerciler, Kebapçılar, Pizzacılar, Burgerciler, Köfteciler, Pideciler, Kokoreççiler, Midyeciler, Balıkçılar,
Steak Houselar gibi sayısız tercih çeşidinin yanı sıra, aynı hizmeti arzunuza göre veren CATERİNG Şirketleri var. Hemde hafta sonu yasaklarından muaflar.
Evde ise; Tüm bu lezzetleri malzemesini temin ettiyseniz yapabilirsiniz. Deneme yanılma yöntemi bile, size hazırından daha hesaplı gelir, hemde zamanı değerlendirmiş olursunuz. Uğraşmadan göz zevkinize göre, Peynir tabakları, Şarküteri tabakları, Deniz ürünleri tabakları, Kuruyemiş tabakları, Salatalar ve daha birçok şeyi yapabilir, hem eğlenerek, hem besleyerek enerjinizi arttırabilirsiniz. Afiyet olsun.
Sevgililer Gününe Özel:
En Güzel SOFRAYI kim kurdu? En Lezzetli YEMEĞİ kim yaptı ? En Renkli PASTA kimin ?
En Şık PEYNİR & ŞARKÜTERİ TABAĞINI kim dizdi ? Sorularımıza, sizlerden gelecek olan cevapları yayınlayacağız.
Yapmanız gereken: Çalışmalarınızı hazırlayın, Resimlerini çekin, Reçetelerini yazın:
Bu hafta içinde ( vasfipakman@gmail.com ) mail adresime gönderin, gelecek hafta ( Sevgililer Günü öncesi ) yayınlayalım.
Siz yaptıklarınızı afiyetle yiyin. LEZZET HAREKETİ’nin "Sürprizleri" de cabası olsun.
SOFRA: Türkiye'de Üretilen "Dünya Peynirleri" sofralarımızda
Dünyaca tanınmış İtalyan, Fransız, Hollanda, Alman ve İsviçre menşeili PEYNİR ÇEŞİTLERİNİ, artık ithal etmiyor, ülkemizde üretiyoruz !
Hem dövizimiz yurt dışına gitmiyor, hem de damak tadımıza uyuyor. Bursalama A.Ş'nin CASARİ Markalı peynirlerine yurt dışından da talep geliyor !
Dünya damaklarının tiryakisi olduğu: Brie, Camembert, Mozzarella, İtalian Rokfor, Blue Brie, Tomme, Bavaria Blue ve Raclette gibi özel peynir çeşitleri;
BURSALAMA A.Ş.nin, Bursa Mustafa Kemal Paşa ilçesindeki modern fabrikasında üretiliyor.
"Peynirin Üstadı" anlamına gelen ve "CASARİ" Markası altında üretilen, bu nefis "Artisan Peynirler" hakkında; Gazetemiz ANALİZ'in, LEZZET HAREKETİ sayfasında; Lezzetseverleri bilgilendiren, kuruluşun Gn. Md. Vet.Hekim Mete Aydoğan, "Artisan peynir, çok dikkat ve özen gösterilen bir peynirdir. Suni katkılar, lezzetlendiriciler veya koruyucular kullanılmadan üretilir ve sadece, peynire olan aşk ile yapılır. Aldığım eğitim, mesleğim ve 23 yıldır çeşitli kademelerde hizmet verdiğim Peynir ve Süt Ürünleri sektöründeki deneyimim bu işte, bana ve tabii ki bulunduğum kuruluşa birçok avantaj sağlamakta.
Bizler, Peynirin doğduğu bu topraklarda, dünyaca ünlü Peynir lezzetlerini yeniden yorumluyor ve Türk damak tadına sunuyoruz. Gördüğümüz ilgi gösteriyor ki;
Türk damak tadı, bizi sevdi. Peynire tutkuyla bağlı olan herkes, CASARİ Cheese ürünlerinin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Peynir severler, ürünlerimizi tüm Makro Centerların şarküteri reyon ve raflarında bulabilir. Ayrıca en kısa sürede, peynir tutkunlarının ulaşabileceği, Migroslar dahil, her market ve şarküteride olmak istiyoruz" dedi.
Zengin ve yeni; "CASARİ Artisan Peynir" çeşitleri de, kısa sürede pazara girmeye hazırlanıyor. Özellikle Brie, Camembert, Rokfor ve Tomme çeşitlerine yoğun talep alan markanın, çok yakında bu geniş yelpazeye Chedar ve Gauda peynirlerini de eklemesi bekleniyor.
“CASARİ'de; Peynirin hikayesi süte gösterdiğimiz özen ve hijyenle başlar. Üstün kalitemiz, üretim yöntemlerimiz, teknolojimiz ve Ar-Ge sürecimiz ile tamamlanır.
Bizim için hikaye, Casari Cheese lezzetinin sofralarda mutluluğa dönüşmesi ile tamamlanır. Sevgili peynir tutkunları, ne mutlu ki; Artisan Peynirde, artık Avrupa'ya bağımlı değiliz. Son kullanma tarihi geçmiş, tarihleri ile oynanmış ithal ürünlere mahkum değiliz. Avrupa, kalitesinin üstündeki peynirlerimizi, peynirin doğduğu bu topraklarda üretip, olgunlaştırıp ve taptaze olarak tüketiciye sunuyoruz." diyen Mete Aydoğan'ın, yaklaşan SEVGİLİLER GÜNÜ dolayısıyla, Lezzetsever aşıklara da tavsiyesi: " Sevgililer Gününe özel PEYNİR TABAKLARINIZI, evinizde CASARİ Cheese ürünleri ile hazırlayın, damak keyfinizi şenlendirin" oldu.
FIRIN: Yeni Nesil Fırıncılığın adı: BAY BREAD
Ülkemizin, Yerli ve Milli Fırıncılık Teknolojileri ihracat lideri TOYA MAKİNA tarafından kurulan
"BAY BREAD Fırın Şubeleri" Ekmek çeşitlerini ve Unlu mamulleri; Taze pişmiş ve dondurulmuş olarak halkımıza sunuyor.
Pandemi döneminde ağırlıkla, GEL AL ve ONLİNE satışlarla dikkat çeken kuruluş, şubelerini yurt genelinde yaygınlaştıracak.
Ekmek ve Unlu Mamul sektörüne yönelik makine ve ekipmanlarının tasarlanması ve üretilmesi alanında, 1976'dan bu yana faaliyet gösteren TOYA Makine'nin ve BAY BREAD Fırın Şubeleri zincirinin, genç ve dinamik CEO’su Serdar Yalçınkaya, ANALİZ Gazetesi, Lezzet Hareketi sayfasına, “2020 yılının dünya genelindeki olumsuz şartlarına rağmen, "TOYA Fırın Makinaları" ihracatımızla, ülkemize 1 milyon doların üzerinde döviz girişi sağladık” diye başladığı açıklamalarını, " İlkini 2017 yılında kurduğumuz, BAY BREAD Fırın mağazalarımızda, özel pişirme teknolojimiz ile üretilen ekmek çeşitlerimiz ve unlu mamullerimiz, halen İstanbul’da 10 noktada tüketicilerimize, anında pişirilerek verilmekte veya dondurulmuş olarak kapılarına kadar servis edilmektedir. BAY BREAD, katkı maddesi içermeyen doğal ve yerel malzemeler kullanarak geleneksel yöntemlerle ürettiği ürünlerini, deneyimli ve işini aşkla yapan kadrosu ile marka kimliğine en iyi şekilde yansıtarak, ülkemizde "Yeni Nesil Fırıncılık" konseptini hayata geçirmiştir. Ümraniye'deki fabrikamızda tüm ürünlerimiz, gıda mevzuatına ve yüksek kalite kontrol standartlarına uygun, hijyenik koşullarda üretmekte, şube ve nihai tüketicilerimize ve dağıtılmaktadır. Türkiye'de bir ilke imza atan imalat modelimizle, geliştirdiğimiz ve Türkiye'de sadece BAY BREAD de mevcut olan bu teknolojimizin yanı sıra, yüksek kalite ve kapasitemiz sayesinde; Lezzetsever halkımız, şubelerimizden istedikleri kadar pişirilmiş sıcak ve taze ürüne veya istedikleri kadar dondurulmuş ürüne sahip olabilmekte, bu ürünlerimizi evlerinde veya iş yerlerinde donuk olarak muhafaza edilebilmekte, ihtiyaç halinde ise normal ev tipi fırınlarda pişirilerek, her zaman mis gibi, sıcak ve taze tüketilebilmektedirler. Bu alandaki, 2021 hedefimiz ise; İstanbul ve dışındaki mağaza sayılarımızı artırmak, sağlıklı, kaliteli, taze ve dondurulmuş ürünlerimizi daha geniş kesimlere de ulaştırmaktır" diyerek tamamladı.
TARİF: Krem karamel
Bu günkü lezzetimiz, ülkemizde de sevilen bir klasik: KREM KARAMEL, Lezzet Yazarları Derneği Başkanı, Gurme Magazin Gazetesi Yazarı, Sunucu, Tarihçi, Aşçı ve LEZZETHAN Ufuk Güngör tarafından derlendi. Kendisinin, 30 sene önce ustası Ahmet Odabaşından öğrendiği ve severek yaptığı nefis bir "Fransız Tatlısı" tarifi.
MALZEMELERİ:
1 litre süt
6 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağından 1-2 parmak eksik şeker
Karamel için;
100 gr şeker
5 damla limon suyu
Nasıl yapıyoruz?
100 gram şekeri ateşe dayanıklı bir kaba koyup ocakta ısıtıyoruz, şekerimiz eriyor. İçine 3-4 damla limon ,sıkıyoruz, kaşık sürmeden karamelize olmasını bekliyoruz. İstediğimiz kıvama gelip, koyulaşınca ocaktan alıp, krem karameli yapacağımız, ısıya dayanıklı cam kaselere, hazırladığımız Karamelden bolca birer kaşık atıyoruz.
Finalde güzel bir karamel suyu ile çok daha lezzetli oluyor.
Daha sonra;1 litre sütü ısıtıyor, hafif kaynarken altını kapatıyoruz. Süt parmağımızı yakmayacak derecede, sıcağa yakın ılık olmalı.
Başka bir kapta 6 - 7 de yumurtayı çırpıyoruz. Ilık sütümüze, bir su bardağının yarısından fazla şeker katıyoruz. 1 adet vanilya ekliyoruz.
Hepsini, mikserde çok fazla köpürtmeden, yumurta, şeker ve vanilya pürüzsüz olana kadar çırpıyoruz. Sonra ılınmış sıcak sütümüzden, birkaç kaşık alarak yumurtalı karışımın ısı dengesini ayarlıyoruz. Hafifçe karıştırma işlemini sürdürüyoruz. Bu yöntem yumurtanın ve sütün kesilmemesini sağlar, yumurtalı karışımı, sütle aynı ısı derecesine yaklaştığında, bir süzgeç ile sütün içine döküyoruz. Bu işlemi yumurta tortusu kalmasın diye yapıyoruz.
Tek yönde çırparak elde edilen, bu harika karışımı bir kepçe yardımıyla, içine karamel döktüğümüz cam kaplara boşaltıyoruz.
Kapları bir tepsiye alıyoruz ve tepsinin içine su dolduruyoruz. Tepsiyi böylece fırına veriyoruz, 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Tepside su olması hem iyi pişmesini, hem de karamelin altını iyi sarmasını sağlar.
Pişen Krem Karamellerimizi, fırından çıkarınca soğutuyor ve 6 saat dinlendikten sonra, bir bıçak yardımı ile tatlıyı etrafından kesip, bir tabağa ters çeviriyor ve servis ediyoruz. Unutmayın; Krem Karamel mutlaka ters döndürülmelidir. Afiyet olsun.