ÖZATA DENİZCİLİK'İN HALKA ARZ BAŞVURUSU ONAYLANDI
Tersanecilik sektöründe gerçekleştirdikleri başarılı projelerle dünyanın her yerinden müşterileri için, her tipte gemi ve deniz aracının tamir, bakım ve onarım hizmetleri ile gemi dönüştürme hizmetlerini sağlayan Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.
Yalova Tersaneler Bölgesi’nde 50 bin metrekarelik alan üzerinde, yük gemisi, yolcu gemisi ve yat gibi her türlü deniz taşıtının bakım ve onarımını yapan, teknik danışmanlık ile komple mühendislik hizmetlerini veren, gemi dönüşüm projelerinin yanı sıra tersane ile yüzer havuz işletmeciliği hizmetlerini sunan Özata Denizcilik paylarının halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.
Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzda pay başına satış fiyatı % 35 oranında iskonto uygulanarak 105,00 TL olarak belirlenmiştir. Sermaye artırımı ve ortak satış yoluyla payları halka arz edilecek Özata Denizcilik’in çıkarılmış sermayesinin 60 milyon TL’den 71 milyon 350 bin TL’ye çıkartılması planlanmaktadır. Halka arz, 11 milyon 350 bin TL nominal değerli payların sermaye artırımı, 2 milyon TL nominal değerli payların ise ortak satışıyla gerçekleşecek ve toplam 13 milyon 350 bin TL nominal değerli paylar, sermaye artırımı ve ortak satış yöntemiyle halka arz edilecektir. 13 milyon 350 bin TL nominal değerli payların satışında, % 50’si yurt içi bireysel yatırımcıya, % 50’si ise yurt içi kurumsal yatırımcıya tahsis edilecektir. Özata Denizcilik paylarının halka arzı “Sabit Fiyat ile Talep Toplama” ve “En İyi Gayret Aracılığı” yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Halka arz büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar 401 milyon TL büyüklükte olması hedeflenirken, halka arz sonrası halka açıklık oranının ise % 18,71 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Bakım, onarım ve gemi dönüştürme
Alanında uzman, yaklaşık 210 çalışanıyla birlikte, 28 bin ton kaldırma kapasiteli Dok 2 ile 10 bin ton kaldırma kapasiteli Dok 6 isimli yüzer havuzlarında maksimum 264 metre boyuna kadar, iskelesinde ise maksimum 300 metre boyuna kadar, her tipte gemi ve deniz taşıtının her türlü tamir, bakım ve onarım hizmetleri ile gemi dönüştürme hizmetleri veren Özata Denizcilik, müşterilerine özel dönüşüm projeleri de sunmaktadır.
Temiz enerjiye destek
Gemi ve diğer yüzer tesislerin boy uzatma projeleri, kullanım amacını değiştiren revizyonları, yeni makine, ekipman, fabrika kurulumları veya gemilerde ağır çelik konstrüksiyon işleri için kapsamlı bir hizmet ağına sahip Özata Denizcilik’in en büyük gider kalemlerinden olan elektrik giderinin azaltılması amacıyla 1,2 MW’lık çatı GES (Güneş Enerji Sistemi) projesi tamamlanarak şirketin kullandığı elektriğin bir kısmı bu projeden karşılanmaya başlamıştır. Kalan kısmı için arsa alınarak veya kiralanarak GES projesi yapılması hedeflenmektedir. Kaliteye, çalışanlarına ve çevreye olan sorumluluğunun belgelenilebilmesi amacıyla ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi), OHSAS 45001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi), ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi) ve RMRS tarafından verilen “Firma Uygunluk” sertifikalarına sahip olan Özata Denizcilik çevreye olan duyarlılığı ve sorumluluk bilinciyle sürdürülebilir enerji kullanımını desteklemektedir.
2024 yılı ilk çeyrek itibariyle toplam 1 milyar 648 milyon TL’lik özkaynağı ile denizcilik sektörünün önemli bir oyuncusu olan Özata Denizcilik, dünya genelinde farklı noktalarda faaliyet gösteren büyük filolara sahip müşterileri için tamir, refit, retrofit ve dönüşüm projelerini hayata geçirmeye devam etmektedir. Özata Denizcilik’in net satışlarının ortalama % 99'unu bakım ve onarım hizmeti oluştururken son dönem satışları doğrultusunda hasılatının % 93’ü ihracat gelirlerinden oluşmaktadır.