OTO KİRALAMACISI İÇİN 2021 TELAFİ YILI OLACAK
Aşı ve tedbirlerle birlikte pandeminin kontrol altına alınacağını söyleyen TOKKDER Başkanı İnan Ekici, "Ekonomilerin toparlanma sürecine girmesiyle operasyonel kiralamanın tercih unsuru olacağını düşünüyorum. 2021, kayıpları telafi ve yeniden büyümeye geçiş yılı olacak" dedi.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2020 yılına ait sektör verilerini açıkladı. Buna göre, operasyonel araç kiralama sektörü 2020 yılında Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 9,4’ü olan 57 bin 500 adet aracı filosuna kattı. Aynı dönemde, sektörün aktif büyüklüğü 39,6 milyar lira oldu.
48 ay sınırı kaldırılmalı
Geçtiğimiz sene, 2019 yılına göre yüzde 5,6 oranında daralan sektörün filosunda bulunan araç sayısı ise 263 bin adet olarak gerçekleşti. Sektörün tüm zorluklara rağmen 2020 yılını iyi yönettiğini dile getiren TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Trafik cezalarıyla ilgili düzenlemenin hemen ardından DHMİ’nin aldığı kira bedelleri kararı, araç kiralama sektörü olarak 2021 yılına oldukça moralli başlamamızı sağladı. Özellikle DHMİ’nin kararı sektöre adeta can suyu oldu diyebiliriz. Bu bakımdan, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve DHMİ Genel Müdürlüğü’ne tüm sektör adına içtenlikle teşekkürlerimizi sunarız” dedi. Bu yıl pandeminin neredeyse ortadan kalkar duruma gelmesi halinde, sektörün yatırım yapma kabiliyetinin artacağını vurgulayan Ekici, şöyle devam etti: “O günün ekonomik koşullarına göre yatırım kararları alınacaktır. Tabii ki, bireysel araç kiralama oyuncuları 2021 yılında yatırımlarını büyüme yönünde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Planları, beklentileri ve stratejileri büyümeye yönelik. Bu kapsamda, bunu açıkçası biraz zaman gösterecek diyebilirim. Diğer bir konu olarak 48 ay kiralama süresi en üst sınır şeklinde karşımıza çıkıyor. Biz, bu sürenin uzatılmasıyla ilgili gelen taleplere yanıt veremiyoruz. Oysa ki, Avrupa’da böyle bir sınır yok. Örneğin, Yunanistan’da 6 yıla kadar kiralama var. Bence bu engeli ortadan kaldırmamız lazım. Çünkü, bir kere bu tüketicinin en önemli hakkı. Tasarruf etmek isteyen birçok sektör müşterisi bu dönemde operasyonel kiralama yöntemiyle edindiği mevcut araçlarını yenilemek yerine bu araçların kira sürelerini uzatmak istiyor. Mevzuat gereği sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamıyoruz. Bu durumun aşılması için ilgili devlet kurumları nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz.”
Pandeminin seyri önemli
Pandemi döneminde bireylerin ulaşım tercihlerinin değiştiğini de ifade eden Ekici, “Ulaşımın her tipinde ve aşamasında sağlık, dolayısıyla hijyen tedbirleri çok önemli bir unsur haline geldi. 2021 yılının nasıl geçeceğini ise pandeminin seyri belirleyecek. Alınan tedbirler ve aşı uygulamalarıyla birlikte pandeminin kontrol altına alınarak hayatımızı bu düzeyde etkilemeyeceğini, ekonomilerin toparlanma sürecine gireceğini, ekonomik aktivitenin hızlanacağını, buna bağlı olarak kaynakların verimli kullanımı adına sunduğu avantajlardan ötürü operasyonel araç kiralamanın tercih unsuru olacağını düşünüyorum. 2021, kayıpları telafi ve yeniden büyümeye geçiş yılı olacak” dedi.