ORTADOĞU'YA YAKIN MARKAJ
Doğuş Teknoloji liderliğinde düzenlenen InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında, çalışanlar tarafından gönderilen 400'den fazla proje arasından seçilen Stokartı, 2019 başında Doğuş Grubu tarafından yatırım almaya hak kazandı. Stokartı bu doğrultuda; ilk 10 ayda 11 ülkeye 460 bin dolarlık satış yaparak hedeflerini aştı. Şirketlerin fazla stok ve varlıklarını yurtdışındaki alıcılarla buluşturan pazar yeri platformu Stokartı, bir ilke imza atarak yedek parça ihracatını dijitalleştiriyor. Bu doğrultuda 17 milyar dolar büyüklüğündeki Ortadoğu yedek parça pazarından yüzde 3'lük pay elde etmeyi hedefleyen Stokartı, ayrıca yeni yatırım turuna hazırlanıyor.
Kurum içi girişimcilik kültürünü geliştirmek adına Doğuş Grubu çatısı altındaki faaliyetlerine Doğuş Teknoloji liderliğinde 2016 yılında başlayan InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı, çalışanlara projelerini hayata geçirme fırsatı sunuyor. Program, hayata geçirilen projelerle Türkiye girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu projeler arasında yer alan Stokartı da inşaat, makina & bakım gibi dijitalleşmenin düşük olduğu sektörlerde dijitalleşmeyi sağlayarak, firmaların depolarındaki fazla stok ve varlıkların yurtdışına ihracatını gerçekleştiriyor.
Doğuş İnşaat’ta 12 sene uluslararası satın alma ve lojistik operasyonlarını yöneten Ömer Gökçek’in kurucusu olduğu Stokartı, InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı’na yapılan 400 başvuru arasından öne çıkarak 2019 yılı başında Doğuş Grubu tarafından yatırım almaya hak kazandı. Şirketlerin depolarında uzun süre kalan ürünler için “global pazar” yaratmak amacıyla kurulan dijital platform Stokartı, hem şirketlerin kaynak israfına engel olmayı hem de alıcıların tedarik sıkıntısı yaşadığı ürünlerle firmaları buluşturmayı amaçlıyor. Stokartı, şirketlerin ancak hurdaya ayırarak satabildiği ve hala kullanılabilir durumdaki atıl yedek parçalarla ürünlerin, farklı sektör ve ülkelerde el değiştirmesine aracılık ediyor.
Çift yönlü ticaret imkanı sağlıyor!
Müteahhitler, tamirhaneler, parça satıcıları, ekipman kiralama gibi çok sayıda farklı sektörden şirketi buluşturarak uluslararası bir ekosistem olmayı amaçlayan Stokartı, listeleme özellikleri ve taleplerin doğru firmalara iletilmesini sağlayan otomasyon sistemiyle müşteri ile tedarikçi arasında çift yönlü ticareti sağlıyor. Fazla stok kalemlerin satış fiyatlarının son derece rekabetçi olduğu gerçeğinden yola çıkan Stokartı, fiyatlandırma sistemiyle yakın coğrafya ülkeleri arasındaki ihracatı cazip hale getiriyor.
25 bin stok kalemi!
Dünya genelinde 70 ülkeden 550 üyesi bulunan Stokartı, listelenen 25 bin stok kalemiyle 2019 senesinde Amerika, Finlandiya, Polonya, Belçika, Rusya, Hindistan, Afganistan Zambia, Kenya ve Tanzanya’ya ihracat gerçekleştirdi. İlk 10 ayında toplam 460 bin dolarlık satış gerçekleştiren platform, 17 milyar dolar büyüklüğündeki Ortadoğu yedek parça pazarını dijitalleştirerek yüzde 3’lük pazar payı elde etmeyi hedefliyor. Ayrıca platform, çalışmaları doğrultusunda Avrupa Birliği’nin 2020 hedefleri arasında yer alan “döngüsel ekonomi”ye katkıda bulunmayı amaçlıyor. Faaliyetlerine Doğuş Grubu Kurum İçi Girişimcilik Programı InvenDO çatısı altında başlayan ve 2019 yılı başında Doğuş Grubu’ndan yaklaşık 600 bin TL’lik yatırım alan Stokartı, yeni yatırım turuna başlamaya hazırlanıyor.