ORTA VADELİ PROGRAM BUGÜN AÇIKLANACAK
Ekonominin 2025-2027 dönemine dair 3 yıllık yol haritasını sunan Orta Vadeli Program (OVP) bugün açıklanacak. Programın uzun süredir üzerinde çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Perşembe günü açıklanacak yeni OVP'de üç temel güncellemenin olduğunu söyledi.
2 Eylül'de katıldığı TRT yayınında yeni programa dair detayları paylaşan Yılmaz, bu güncellemelerden ilkinin makroekonomik göstergeler olduğunu belirtti.
Buna göre açıklanacak OVP'de büyüme, milli gelir, ihracat, turizm gibi makro verilere dair beklentiler güncellenecek.
İkinci güncellemenin bütçeyle ilgili olduğunu belirten Yılmaz, "Bütçe büyüklüklerimiz, bütçe açığımızın ne olacağı, harcamalarımız, gelirlerimiz, bütün bu rakamlar OVP'de yer alacak" dedi.
OVP'deki son güncellemyse yapısal reformlarla ilgili. Geçen sene açıklanan OVP'de yapısal reform başlıkları, 'Büyüme ve Ticaret, Beşeri Sermaye ve İstihdam, Kamu Maliyesi, Afet Yönetimi, İş ve Yatırım Ortamını İyileştirme, Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar, Yeşil ve Dijital Dönüşüm' olarak belirlenmişti.
'Büyümenin yarıdan fazlasının dış talep kaynaklı olması sevindirici'
TRT yayınında Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyümesi hakkında değerlendirmesi sorulan Yılmaz, Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da öngördükleri gibi "dengeli bir şekilde" büyüdüğünü ifade etti.
Bu büyümenin "yarıdan fazlasının dış talep kaynaklı" olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bunun "sevindirici" olduğunun altını çizdi.
"Büyüme oranlarımız tarihsel ortalamaların bir miktar altında" diyen Yılmaz bunun iki temel sebebi olduğunu belirtti ve bunları şöyle açıkladı:
"Enflasyonu düşürmek için sıkı bir politika izliyoruz. Bunun şüphesiz etkileri var. Diğer taraftan dünya talebi, büyümesi de iyi değil maalesef. Özellikle temel pazarımız olan Avrupa'ya baktığınızda büyüme oranları çok düşük. 2023 yılında sadece 0,5 oranında büyüyebilmiş Avrupa. 2024'te 0,9 büyüme bekleniyor Avrupa'da. Dünya büyümesine baktığınızda yüzde 3'ler civarında."
Bu ortam içinde Türkiye'nin "tarihinin en büyük deprem afetini" yaşadığını aktaran Yılmaz, buna ekonominin toparlandığını söyledi.
Geçen sene açıklanan OVP'de 2024 yıl son enflasyon beklentisi yüzde 33'tü.
2024-2026 dönemini kapsayan ilk Orta Vadeli Program Eylül 2023'te açıklanmıştı. 3 yıla ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerini açıklayan hükümet, büyüme beklentisini bir önceki OVP dönemine göre düşürürken enflasyon tahminini yükseltmişti.
Bu programda 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 33'tü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl içinde yayımladığı enflasyon raporlarında yıl sonu enflasyon tahminini son olarak yüzde 38’e çıkardı.