Dolar $
33.12
%-0.07 -0.02
Euro €
35.85
%-0.08 -0.02
Sterlin £
42.28
%-0.91 -0.39
Çeyrek Altın
4244.59
%-0.56 -23.76
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Organize Sanayi Bölgeleri Perşembe 01 Ağustos 2024 12:01

ORSİAD BAŞKANI ÇAMUR: DÖVİZ KURU VE YÜKSEK MALİYETLERE BİR FORMÜL BULUNMASI GEREKİYOR

Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, döviz kurlarının makul değerde enflasyona paralel şekilde hareket edebileceği bir çizgiye getirilmesi gerektiğini belirtti.

ORSİAD Başkanı Çamur: Döviz kuru ve yüksek maliyetlere bir formül bulunması gerekiyor

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Levent Çamur, ekonomi yönetiminin ''faiz indirim döngüsünü'' değerlendirmediğini, indirimler başladığında da sıkı duruşun korunacağı mesajını verdiğini hatırlattı.

Faizin yüksek tutulmasının enflasyonla mücadelede önemli bir enstrüman olduğunun altını çizen Başkan Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak kurların baskılanmasının sonuçlarının da özenli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Örneğin ihracat yapan sanayicilerimizin büyük bölümü önceki aylarda çalışanların ücretlerine, enflasyonu dikkate alarak yüksek oranlarda zam yaptı. Fakat ihracattan kazandıkları dövizle bu giderlerini finanse etmekte sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle yüksek ithalata bağlı ihracat yapan kuruluşlar… Bu nedenle döviz kurlarının makul değerde enflasyona paralel şekilde hareket edebilecek bir çizgiye getirmek gerekiyor.”

ORSİAD Başkanı Levent Çamur, ağustos ayında enflasyonda beklenen düşüşle birlikte eylül ayında sıkılaşma politikasının tekrar değerlendirilmesini ve kademeli bir gevşeme olmasını umduklarını da söyledi.

Çamur, “Yalnızca kur baskısı ve yüksek enflasyon değil, dünyadaki talep daralması, başta enerji olmak üzere maiyetlerdeki devamlı artış, Çin’in avantaj baskısı gibi birçok sebeple ihracatçımız giderek daha fazla zorlanıyor. Dolayısıyla öncelikle döviz kuru ve yüksek maliyetlere bir formül bulunması gerekiyor. Döviz kurlarında makul seviye isteğimiz sadece sanayi sektörü için değil. Bacasız sanayi olarak bildiğimiz turizm sektöründeki kayıpların önüne geçmek için de bu şart. Elbette Türk iş  dünyasının çalışma ve üretme konusundaki azim ve kararlılığı, ekonomimize dair önemli veren gelişmeler umut verici. Gri listeden çıkarılmamız, cari açıktaki gerileme, Merkez Bankası rezervlerinin zirveyi görmesi, bunlardan birkaçı. Atılacak yeni iyileştirici adımlarla birlikte gelecek aylarda ihracatta yeni rekorlar kırmamız hiç de şaşırtıcı olmaz.” dedi.

ABONE OL