Dolar $
33.11
%0.08 0.02
Euro €
36.06
%-0.24 -0.08
Sterlin £
42.8
%-0.38 -0.16
Çeyrek Altın
4211.98
%-1.19 -50
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Çarşamba 17 Temmuz 2024 18:01

ORBáN: TRUMP'IN UKRAYNA'DA ÇÖZÜM İÇİN AYRINTILI VE SAĞLAM TEMELLERE DAYANAN PLANLARI VAR

Viktor Orbán, AB'nin üst düzey bir organına gönderdiği ve Macar başbakanının diplomatik serbestliğiyle ilgili gerilimleri alevlendirmesi muhtemel mektubunda Donald Trump'ın Rusya ve Ukrayna arasında barış için "ayrıntılı ve sağlam temellere dayanan" planları olduğunu söyledi.

Orbán: Trump'ın Ukrayna'da çözüm için ayrıntılı ve sağlam temellere dayanan planları var

Geçtiğimiz hafta Trump'la Palm Beach'teki konutunda bir araya gelen Orbán, bloğun 27 ulusal liderinden oluşan Avrupa Konseyi'ne gönderdiği mektupta Cumhuriyetçi başkan adayının seçilmesinin ardından "hemen" barış arabuluculuğu yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Orbán, Konsey Başkanı Charles Michel'e hitaben yazdığı ve ilk olarak Financial Times tarafından haberleştirilen mektubunda, Trump'ın zaferinin "muhtemel sonucunun" AB'nin Rusya ile doğrudan diplomatik teması ve Çin ile "üst düzey müzakereleri" yeniden başlatması gerektiği anlamına geldiğini belirtti.

"Başkan Trump'ın olası zaferi sonucunda, ABD ve AB arasındaki mali yük oranının, Ukrayna'nın mali desteği söz konusu olduğunda, AB'nin dezavantajına olacak şekilde önemli ölçüde değişeceğine ikna olmuş durumdayım" diye yazdı.

Orbán ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı son görüşmelerin ardından "genel gözlemin" "askeri çatışmanın yoğunluğunun yakın gelecekte radikal bir şekilde artacağı" yönünde olduğunu belirtti.

Mektup, Avrupa Komisyonu'nun Macaristan'ın AB dönem başkanlığı kapsamında Budapeşte'de düzenlenen toplantıları boykot etme yönünde benzeri görülmemiş bir karar almasının ardından ortaya çıktı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi "Macaristan'ın dönem başkanlığının başlangıcına işaret eden son gelişmeler ışığında Başkan, @EU_Commission'un sadece Konsey'in gayri resmi toplantılarında üst düzey memur düzeyinde temsil edilmesine karar vermiştir."

Bu, ne von der Leyen'in ne de AB'nin baş diplomatı Josep Borrell de dahil olmak üzere ekibinden herhangi birinin Macaristan'daki "gayri resmi" AB toplantılarına katılmayacağı anlamına geliyor, ancak Brüksel ve Lüksemburg'daki resmi toplantıların olağan katılımcılarla devam etmesi bekleniyor.

Bu eşi benzeri görülmemiş engelleme, bazı AB üye ülkelerinin Macaristan'daki AB etkinliklerine daha alt düzey yetkililer gönderme kararlarının ardından geldi.

Komisyon ayrıca von der Leyen ve AB komisyon üyelerinden oluşan ekibinin Temmuz ayının ilk günlerinde gerçekleştirmesi beklenen Budapeşte ziyaretini de iptal etti.

Macaristan'ın 1 Temmuz'da AB bakanlar konseyi dönem başkanlığını devralmasından kısa bir süre sonra Viktor Orbán, "barış misyonu" olarak nitelendirdiği ve diğer AB liderleri arasında derin öfkeye yol açan bir tur kapsamında Kiev, Moskova, Pekin, Azerbaycan ve ABD'yi ziyaret etti.

AB dönem başkanlığı Orbán'a AB adına konuşmak için resmi bir rol vermiyor. Diğer Avrupalı liderler de neredeyse ağız birliği etmişçesine ziyaretleri sert bir dille eleştirdi. Orbán'ın müttefiki Robert Fico'nun liderliğindeki Slovakya, geçen hafta üst düzey diplomatların katıldığı bir toplantıda Macaristan aleyhinde konuşmayan tek AB üyesi ülke oldu.

Macaristan başbakanının siyasi direktörü Balázs Orbán, X'te sızdırılan mektuba yanıt verirken, Macaristan'ın AB'deki ortaklarını kışkırtacak bir mesaj verdi. "ABD'nin savaş yanlısı politikasını kopyalamak yerine, #Avrupa 'nın ateşkese ve barış müzakerelerinin başlamasına odaklanan egemen ve bağımsız bir stratejiye ihtiyacı var" diye yazdı.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR