Dolar $
32.29
%0.02 0
Euro €
34.93
%0.27 0.09
Sterlin £
40.74
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
3983.52
%0.63 24.53
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 07 Mart 2023 02:48

ÖNCELİK SANAYİDE TEMİZ VE GÜVENİLİR ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

Dünya Bankası'nın desteği ile gerçekleştirilecek olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ortakları KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacağı ve projenin üç bileşenden oluşacağı bildirildi.

Öncelik sanayide temiz ve güvenilir enerji dönüşümü

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Birinci bileşende KOSGEB tarafından KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek kullandırılacaktır. Söz konusu destek ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi vb. tematik alanlarda imalatçı işletmeler tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler desteklenecektir.

İkinci bileşende TÜBİTAK tarafından Türkiye'de veya diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaları hedeflenecektir. Yeşil start-up’lar, KOBİ'ler, büyük firmalar veya firma konsorsiyumlarının başvurabileceği destekler, yeşil üretime veya daha yüksek enerji ve/veya kaynak verimliliğine katkıda bulunan Ar-Ge, prototip geliştirme, standart geliştirme ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecektir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise projenin teknik destek bileşeni altında Proje Yönetimi, İhtiyaç Analizi, Kapasite Geliştirme, Yeşil Sanayi Akademisi, Yeşil İzleme Sistemi ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma iş paketlerini yürüterek projenin etkin yönetilebilmesini sağlayacaktır.

Yeşil Sanayileşme; sanayide döngüsel ekonomi ve yenilebilir enerji kapasitesinin arttırılması ile verimliliği artırarak ülke içinde yeşil büyüme odaklı ürünlerin üretilmesi ve ulusal/uluslararası seviyede rekabetçiliğin geliştirilmesi açısından kritik önemde görülmektedir.”

Proje kapsamında KOSGEB tarafından imalatçı KOBİ’lerin;

1- Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi

2- Çevre dostu teknolojilerin kullanılmasına yönelik farkındalıklarının artırılması

3- Enerji maliyetlerinin azaltılmasına yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi

4- Çevresel sürdürülebilirlik, rekabetçilik, yatırım olanakları, dijitalleşme ve kaynak tedarikinde güvence amacı ile çevresel duyarlılığa ve kaynakların daha verimli tüketilmesine yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.


ABONE OL