Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 27 Temmuz 2024 09:00

OLİMPİYAT MEŞALESİ GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE ATEŞLENDİ

Paris, 27 Temmuz (Hibya) - "Yeryüzündeki en büyük gösteri"nin açılışında ilk kez bir stadyum yerine bir su yolu kullanılırken, yaklaşık dört saat süren gösteri Fransız judo ustası Teddy Riner ve sprinter Marie-Jose Perec'in Paris semalarına yükselen sıcak hava balonu şeklindeki bir kazanın ateşlenmesi ile son buldu.

Olimpiyat meşalesi görkemli bir törenle ateşlendi

Dünya'nın dört bir yanından 205 delegasyondan 6 bin 800 atlet 85 tekne ve mavnayla Fransa'nın başkentinin en ünlü simgelerinden bazılarının önünden geçti.

Tören boyunca ABD'li şarkıcı-söz yazarı Lady Gaga'nın bir kabare numarası ve Kanadalı ikon Celine Dion'un duygusal dönüşü de dahil olmak üzere sürpriz performanslar vardı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, zorlu bir uluslararası ve yerel siyasi zeminde gerçekleşen 33. Yaz Olimpiyatlarının açılışında sporculara “dünyayı barış içinde birleştiren bir etkinliğin parçası” olduklarını söyledi.

11 Ağustos'ta sona erecek olan Oyunlarda 10 bin 500'den fazla sporcu 32 spor dalında yarışacak.

Cuma akşamı, on binlerce polisin katıldığı bir güvenlik operasyonuyla desteklenen Paris, planını göz kamaştırıcı bir şekilde gerçekleştirdi.

Tören, yakındaki Eyfel Kulesi'nin aydınlatıldığı Trocadero'da, maskeli bir meşale taşıyıcısı ve mekanik bir atla ayrıntılı bir yolculuğa çıkan alevin Zidane'a geri verilmesiyle sona erdi ve o da onu Rafael Nadal, Nadia Comaneci, Serena Williams ve Carl Lewis'e verdi.

Dörtlü, meşaleyi bir tekneyle Louvre'a doğru taşıdı ve burada aralarında 100 yaşındaki altın madalyalı bisikletçi Charles Coste'un da bulunduğu bir dizi Fransız atlet ve para-atlet meşaleyi taşıyarak sonunda Riner ve Perec'e teslim etti.

ikili şu anda şehrin üzerinde süzülüyormuş gibi görünen 30 metre yüksekliğindeki sıcak hava balonunu yaktı.

IOC Başkanı Bach yaptığı konuşmada sporculara “savaşlar ve çatışmalarla parçalanmış bir dünyada, 206 Ulusal Olimpiyat Komitesinin topraklarından gelen sporcuları ve IOC Mülteci Olimpiyat Takımını bir araya getiren bu dayanışma sayesinde bu gece hepimiz bir araya gelebiliyoruz” dedi.

Aralarında İngiltere  Başbakanı  Keir Starmer ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu 100'den fazla devlet ve hükümet başkanı törene katıldı.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR