SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 08 Aralık 2019 13:29

"ÖĞREN-DENE-YATIRIM YAP"

TSPB'nin düzenlediği Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu'nda birinci olan CYO takımının lideri Cemal Atakan: "Sermaye piyasaları süreçlerini bütüncül bir bakış acısıyla ele alan projemiz, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenmesi teknolojilerini oyunlaştırma ve kişiselleştirme ile birleştirerek kullanıcıların sermaye piyasalarında sağlıklı bir yatırımcıya dönüşmelerini uçtan uca sağlayan bir chatbot çözümü. Proje, oyunlaştırma ve kişiselleştirme gibi yeni metodolojileri kullanarak yatırımcı adayının finansal okuryazarlığını yükseltiyor. Ufak miktarlar ile yatırımcı adayının sürece alışmasını sağlıyor, akıllı tavsiyeler ve işlem kolaylığı ile piyasa hacmini artırıyor.Proje sayesinde yatırımcı adayları, doğru biçimde sermaye piyasalarına kanalize olabilecek"​

"Öğren-dene-yatırım yap"

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eş güdümüyle Türkiye’de sermaye piyasaları alanında düzenlenen ilk hackathon etkinliği Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu'nda birinci olan CYO takımının "Servet" isimli projesi ile yatırımcı adayları, sermaye piyasalarına doğru şekilde kanalize olabilecek.

CYO takımının lideri Cemal Atakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takımın diğer 2 üyesi ile 3 yıldır teknoloji tabanlı girişimcilik ile ilgilendiklerini ve ODTÜ'de yurt odasında başlayan girişimcilik serüvenlerinin devam ettiğini söyledi.

Atakan, şu anda ODTÜ'de master yaptığını, takım arkadaşlarının da ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu olduğunu hatırlatarak, "yoldan önce yoldaş gerek" felsefesiyle takım olarak bir arada çalışabilme ve farklı disiplinlerden olmanın avantajını yaşadıklarını, başarının her zaman birbirini dinleyen ve farklı yeteneklere sahip insanların bir arada çalışmasından doğduğunu kaydetti.

Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu'nun kendileri için oldukça keyifli bir süreç olduğunu, yoğun bir çalışma temposu geçirdiklerini anlatan Atakan, sermaye piyasalarının, doğası itibarıyla birçok yetkinlik ve aracın bir arada kullanılmasını zorunlu kıldığını söyledi.

Yatırımcı ve yatırımcı adayları için sürecin sermaye piyasalarında işlem yapmadan önce başladığını aktaran Atakan, finansal okuryazarlıktan sosyal medyada konu ile ilgili duyumlara kadar her bileşenin potansiyel kitlenin yatırımcıya dönüşüm oranını etkilediğini vurguladı.

"Projemiz 'öğren-dene-yatırım yap' paradigması ile kullanıcılara yaklaşıyor"

Cemal Atakan, sermaye piyasaları süreçlerini bütüncül bir bakış acısıyla ele alan "Servet" adlı projelerinin, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenmesi teknolojilerini oyunlaştırma ve kişiselleştirme ile birleştirerek kullanıcılarının, sermaye piyasalarında sağlıklı bir yatırımcıya dönüşmelerini uçtan uca sağlayan bir chatbot çözümü olduğunu söyledi. 

Projelerinin "öğren-dene-yatırım yap" paradigması ile kullanıcılarına yaklaştığını belirten Atakan, şunları kaydetti:

"'Öğren' kısmında Servet, size ilk tanışmanızda mesajla bazı sorular sorar ve sermaye piyasaları hakkındaki bilgi ve eğitimlerinizi ölçer. Seviyenize göre kişiselleştirilmiş eğitimler alır ve her eğitim sonunda teste tabi tutulursunuz. Aldığınız puanlar belirli bir seviyeye ulaştığında ise 'dene' modülü aktifleşir. Dene kısmında Servet, eğitim sonu testler ile belirli puana ulaşan kullanıcıları için finansal tavsiye önerileri vermeye başlar. Fakat burada da harcamalarınızdaki küsuratlar veya sanal para üzerinden küçük miktarlar ile sermaye piyasalarında yatırım yapmayı öğrenmenizi hedefler. 'Yatırım yap' kısmında ise sürecin devamında Servet, kullanıcıdan gelen mesaj ve isteklere göre sermaye piyasalarında işlem yapmanıza müsaade ederek işlem yapmayı bir mesaj ve bir onaya indirgemiş olarak süreçleri iyileştirir." 

Atakan, proje sayesinde yatırımcı adaylarının doğru biçimde sermaye piyasalarına kanalize olabileceklerini, projenin uçtan uca bir çözüm sunduğunu ifade etti. 

"Kişiselleştirme, oyunlaştırma gibi yaklaşımların yazılımların içine entegresyonu önemli"

Projenin, oyunlaştırma ve kişiselleştirme gibi yeni metodolojileri kullanarak yatırımcı adayının finansal okuryazarlığını yükselttiğine işaret eden Atakan, ufak miktarlar ile yatırımcı adayının sürece alışmasını sağladığını, akıllı tavsiyeler ve işlem kolaylığı ile piyasa hacmini artırdığını söyledi.

Sermaye piyasalarının Türkiye'de teknik açıdan ciddi bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Atakan, "Sermaye piyasaları insan ile çok iç içe geçmiş bir ekosistem. Dolayısıyla kişiselleştirme, oyunlaştırma gibi yaklaşımların yazılımların içine entegre edilmesi çok önemli. Gerekli eklemeler yapıldığında daha verimli sonuçlar elde edileceğine inanıyorum." diye konuştu. 

Atakan, halihazırda hukuk dikeyinde dil işleme teknolojisini kullanarak fayda sağlamayı hedefleyen bir girişimleri olduğunu, sermaye piyasaları ve hukukun kesişim noktasında neler yapılabileceğini düşünmeye başlayarak yeni projeler üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

ABONE OL