Dolar $
33.09
%0.29 0.09
Euro €
36.04
%0.08 0.03
Sterlin £
42.82
%-0.04 -0.02
Çeyrek Altın
4229.4
%0.7 28.94
SON DAKİKA
Göksel ÇAKIR | Enerji Cuma 12 Temmuz 2024 10:32

NÜKLEERDE YATIRIM HACMİ 10 TRİLYON DOLAR

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından gerçekleştirilen 10 Nükleer Santraller Zirvesi - NPPES'te, 'Nükleer Enerji Finansmanı' konulu önemli bir oturum düzenlendi.

Nükleerde yatırım hacmi 10 trilyon dolar

Sıfır karbon hedefine ulaşmak için ülkelerin enerji karmalarında önemli bir rol oynayan nükleer enerji yatırımlarının finansmanının nasıl sağlanabileceği tartışıldı. Oturumun başkanlığını Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü (NNWI) Başkanı Tim Yeo üstlendi. Oturum konuşmacıları arasında; IBNI - Uluslararası Nükleer Altyapı Bankası Kurucusu ve Başkanı Daniel Dean, Pillsbury Winthrop Shaw Pittman Enerji ve Doğal Kaynaklar Partneri Vincent Zabielski ve B1 Grup Danışmanlık Teknoloji ve İşlemler Direktörü Alexander Temkin yer aldı. 

IBNI - Uluslararası Nükleer Altyapı Bankası Kurucusu ve Başkanı Daniel Dean şunları söyledi: “2050 yılına kadar en az 1TW ek nükleer kapasiteye ihtiyaç duyulacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde nükleer enerji alanındaki toplam küresel yatırım hacmi 5 trilyon ABD Doları'nın üzerinde olacak. Hatta her şeyi doğru yaparsak bu rakam 10 trilyon ABD Doları’nın üzerine de çıkabilir.” 

Daniel Dean IBNI hakkında da şu bilgileri paylaştı: “IBNI'ın küresel nükleer kapasite artışını teşvik etme hedefleri yaklaşık olarak; 2030 yılına kadar 20GW, 2035 yılına kadar 100GW ve 2040 yılına kadar da 600GW'ın üzerinde ek kapasite inşaatı veya tamamlanmış proje şeklinde. IBNI, sınırlı devlet finansmanı ve finansman kaynaklarının bittiği ve piyasa tabanlı finansmanın başladığı yer arasındaki 'boşlukları doldurmak' için hizmet verecek. Banka, nükleer enerjiye özgü benzersiz finansman zorluklarını ele almak için finansmanın çok ötesine geçen çok boyutlu çözümler de sağlayacak. Bu çözümler arasında şunlar yer alacak; öz kaynak, rekabetçi hibeler, ticari ve imtiyazlı krediler, garantiler, risk yönetimi ürünleri, danışmanlık hizmetleri ve küresel kaynak havuzlarına erişim. Ayrıca küresel talep birleştirme programları sağlayarak, riskin hızlı bir şekilde azaltılmasını, ölçeklenmeyi ve ölçek ekonomileri aracılığıyla maliyetlerin düşürülmesini mümkün kılacak. 2050 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için IBNI, hem mevcut hem de ileri nükleer teknolojilerin dünya çapında dağıtımını kolaylaştıracak, geniş bir ekonomi yelpazesinde destek verecek.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR