SON DAKİKA
Haber Merkezi | EKONOMİ Çarşamba 03 Nisan 2024 09:33

NİSAN SONRASI GÜNDEM YAPISAL REFORM

Seçimlerin ardından beklenti; siyasi istikrar, enflasyonun kontrol altına alınması, cari açığın düşürülmesi, harcamaların kontrol altına alınması. Özellikle iş dünyası, yapısal reformların hayata geçirilmesini bekliyor. Cari açık Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelirken, enflasyonun kontrol altına alınması da vatandaşın bir numaralı gündem maddesi. Ayrıca yurtdışından gelecek olan yatırımların da siyasi istikrarın devam etmesi sonucu artacağı beklentisi hakim. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, yerel seçim sonrası TL için ilk değerlendirmesini yaptı. Aralarında Clemens Grafe'in de olduğu Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye'deki yerel seçimlerin büyük ölçüde tartışmasız geçmesi ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını öngördü.

Nisan sonrası gündem yapısal reform

Raporda, yıl başından bu yana gerçekleşen sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde ciddi kayıp olduğu hatırlatıldı.

Bununla birlikte sadece mevcut politikalara devam edilmesiyle sonraki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü. Cari dengedeki hızlı düzelmenin de etkisiyle TL’nin önceki aylara göre çok daha iyi bir performans göstereceği tahmin edildi.

Kamuda harcama kontrolü 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Eylül 2023’te açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söylemişti.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Şimşek, “Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız” dedi.

Reformlar bizi bekliyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı değerlendirmede, ülkenin üretim gücünün korunması ve firmaların sürdürülebilirliğinin zarar görmemesinin önemine işaret ederek, yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımlar atılması gerektiğini aktardı. Adım atılması beklenen reform alanlarına da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söylemişti:

“Mesleki eğitim, istihdam politikaları, vergi reformu, yargının operasyonel etkinliğinin artırılması, kurumsal altyapının güçlendirilmesi, şehirlerimizin depreme direncinin artırılması, yeni sanayi havzalarının oluşturulması, kilit teknolojilerin ülkemize kazandırılması, yeşil ve dijital dönüşüme ülkemizin hazırlanması gibi birçok alanda reformlar bizi bekliyor. Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun, milletimizin kararına saygı duyup, 86 milyon el birliği, akıl birliği ile aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme zamanıdır. Cumhuriyet'imizin ilk yüzyılında ürün ve pazar çeşitliliğinde en üst lige çıktık. Şimdi ikinci yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı. İş dünyası olarak daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.”