NEVŞEHİR PATATES GÜNLERİ FUARI ÜRETİCİLERİ BULUŞTURDU
Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde düzenlenen Patates Günleri Fuarı, üreticileri ve sektördeki firmaları bir araya getirdi. Avanos-Gülşehir kara yolu üzerinde kurulan fuar alanında gerçekleştirilen açılış törenine Nevşehir Valisi Ali Fidan katıldı.

Vali Fidan, patatesin kent için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, Nevşehir’de 20 binin üzerinde kayıtlı çiftçi bulunduğunu söyledi. Geçen yıl ilde 115 bin dekar alanda yaklaşık 400 bin ton patates üretildiğine dikkat çeken Fidan, “Nevşehir, patates üretimi açısından Türkiye’de yedinci sırada yer alıyor. Kentte yaklaşık 1320 doğal depoda 2 milyon tona yakın patates depolanıyor. Geçen yıl 30 bin ton yemeklik, 14 bin ton işlenmiş ve 1295 ton tohum patates ihracatı yapıldı. Toplamda 1,4 milyar liralık ihracat gerçekleştirildi. Patates, Nevşehir için çok önemli bir ürün.” ifadelerini kullandı.
Fuar kapsamında konuşan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohumda dışa bağımlı olmadığını belirterek, 1200 yerli firmayla 117 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını aktardı. Gençer, “Kamuoyunda tohumda dışa bağımlı olduğumuz yönünde yanlış bilgiler var. Türkiye, kendi tohumlarını üreten, kendi kendine yeten ve hem kendi halkını hem de dünyanın birçok ülkesini besleyebilen güçlü bir ülke konumunda.” dedi.
Patates Günleri Fuarı, 21 Ağustos’a kadar ziyaretçilere açık olacak ve üreticiler ile sektör temsilcilerinin yeni iş birlikleri kurmasına olanak sağlayacak. Fuarda patates üretimi, işlenmesi, depolanması ve ihracatıyla ilgili teknolojik yenilikler ve ürün çeşitleri sergilenecek. Ayrıca çiftçiler için uygulamalı eğitim ve seminerler de gerçekleştirilecek.