SON DAKİKA
GÜNDEM Pazar 10 Kasım 2024 10:53

NEET GENÇLER RAPORU YAYINDA

Günümüzde genç işsizliği sorunu hem dünyanın hem de Türkiye'nin en temel problemlerinden birisi olarak kabul edilmiş ve bu alanda pek çok politika uygulanmaya başlanmıştır. EGİAD olarak bu önemli soruna yerel düzeyde politika önerileri geliştirmek ve etkili çözümler sunmak hedefiyle, kamuoyunda "Ev Genci" olarak ifade edilen Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençlerin istihdama katılabilmesi için yapılması gerekenleri Kentimiz İzmir Derneği ile ele alan EGİAD-Ege Genç İş İnsanları Derneği, bir rapor hazırlayarak kamuoyunun dikkatine sundu. İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği olarak Doç. Dr. Işıl Kurnaz tarafından hazırlanan 98 sayfalık rapor, İzmir'deki NEET gençlerinin işgücü piyasasına katılımını teşvik etmeye yönelik politika önerileri ile dikkat çekti.

NEET Gençler Raporu Yayında

EGİAD olarak, ulusal ve bölgesel sorunlara yönelik doğru politikalar izlenmesini sağlamak amacıyla stratejiler oluşturma hedefi ile oluşturulan EGİAD Think Tank olarak geçmiş yıllarda pek çok ekonomi ve kent raporu hazırlama fırsatı yakalayan kurum, son olarak kamuoyunda “Ev Genci” şeklinde yaygın olarak dillendirilen soruna ilişkin önemli bir Araştırma Raporu oluşturdu. “Ne Eğitimde Ne de İstihdamda Olan Gençler” veya kısa ismiyle “NEET Gençler” teminolojisiyle ifade edilen kavrama dikkat çeken EGİAD, bu sorunun çözümü için ise, ülke ve bölge düzeyinde olmak üzere, her ölçekte akılcı politikalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 

EGİAD Think Tank çalışmaları kapsamında "Birlikte Çözüm Arayışı - Ne Eğitimde Ne İstihdam Olan (NEET) Gençler İzmir Araştırma Raporu" başlığıyla hazırlan rapor ile Bakanlıklar ve Yerel Yönetimlere  ulaşma hedefinde olan STK, karar alıcı ve uygulayıcı tüm paydaşlarla çözümün bir parçası olabilmeyi hedeflemekte. Raporun lansmanında iş dünyası ve basın mensuplarını Dernek Merkezinde buluşturan lansmana, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ev sahipliği yaparken, Kentimiz İzmir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce ve Doç. Dr. Işıl Kurnaz, İZPA-İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu da katılım sağladı. 

NEET Gençlerin Sorunlarına Çözüm Önerileri Geliştirmeliyiz

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, NEET gençlerin istihdam dışında kalmasının, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini, toplumsal eşitsizliği ve sosyal istikrarsızlığı artırdığını belirterek, “Günümüzde genç işsizliği sorunu hem dünyanın hem de Türkiye’nin en temel problemlerinden birisi olarak kabul edilmiş ve bu alanda pek çok politika uygulanmaya başlanmıştır. Yerel düzeyde politika önerileri geliştirme ve etkili çözümler sunma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmamız, NEET gençlerin yaşadığı zorluklara doğrudan odaklanarak toplumda sosyal adaletin ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına da katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. NEET gençlerin istihdam dışında kalması, ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemekte, toplumsal eşitsizlikleri ve sosyal istikrarsızlığı artırmaktadır. En önemli etkilerinden biri de gençlerin eğitim almadan veya istihdam edilmeden geçirdikleri zaman, yeteneklerini geliştirme ve ülkenin rekabet gücü için önemli bir kaynak olan beşerî sermayenin oluşturulmasına katkıda bulunamamaları sonucunu doğurmaktadır. Gençlerimizin iş hayatına katılımını zorlaştıran önemli bir faktör de eğitim-istihdam uyumsuzluğudur. Eğitim sistemimizin iş dünyasının dinamiklerine uygun hale getirilmesi, NEET gençlerin iş hayatında kendilerine kalıcı yer edinmelerini kolaylaştıracaktır. Sosyal güvenlik sistemimiz de bugün önemli bir dönüşümden geçiyor. Özellikle EYT düzenlemeleri, gençlerin işgücü piyasasında karşılaştığı zorlukları daha da artırabilir. Emeklilik yaşına yaklaşan bireylerin iş hayatına devam etmesi, genç nüfusun istihdam fırsatlarını daraltarak işsizlik oranlarını daha da yükseltebilir. Gençlerin işgücü piyasasına katılımını destekleyecek ve sürdürülebilir sosyal güvenlik çözümleri üretecek politikaların geliştirilmesi bu nedenle büyük önem taşıyor” dedi.

Yelkenbiçer şu şekilde devam etti: “Tüm bu nedenlerle, NEET gençlerin ekonomiye katılımlarının artırılması ve sosyal içermelerinin sağlanması hem bireylerin hem de toplumun genel refahı açısından kritik öneme sahiptir. Bu araştırma ile NEET gençlerin sosyoekonomik hayata katılımlarının artırılması konusunda İzmir ilinde neler yapılabileceklerdi geniş bir katılımla tartışmaya açmış olduk. Gerçekleştirdiğimiz saha araştırması kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının, iş dünyasının, çeşitli sektörlerden işverenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımlarıyla odak grup görüşmeleri düzenledik. Bu görüşmeler, NEET gençlerin karşılaştığı sorunları anlamak ve çözüm önerileri geliştirmek açısından önemli bir adım oldu. Odak grup görüşmelerinde gençlerin yaşadığı zorlukları derinlemesine anlama fırsatı bulduk ve bu bilgiler ışığında etkili çözümler üretme yolunda ilerliyoruz. EGİAD olarak, gençlerin geleceğine yapılan yatırımın önemini vurgulamak ve toplumda sosyal adaletin ve eşit fırsatların sağlanmasına katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dolayısıyla, bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu belirtmek isteriz. Kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının destek ve iş birliği ile daha da güçlenerek, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak projeler ve programlar geliştirme yönündeki çabalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Geleceğe dair umut dolu adımlar atarken, gençlerimizin başarılarına ve mutluluğuna odaklanmayı sürdüreceğiz. Bu raporun, özellikle gençlerimizin istihdam edilebilirliğini artırma yolunda İzmir’e, Ege Bölgesi’ne ve ülkemize katkı sağlamasını diliyoruz.” dedi.

Önceliğimiz Eğitim

Ülkemizin yeşil ve dijital dönüşüme, toplumsal dönüşümü de ekleyerek büyük bir sıçrama yapabilecek kapasitede olduğunun altını çizen Yelktenbiçer, “Bu kapasitemizi kullanarak dünyadaki teknolojik değişim hızını yakalamalıyız. Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve bugün de gündemimizde olacak markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltmak; son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yalnızca yüzde 1’lik payı büyütmek ve yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3 barajını aşmak tamamen bizim elimizde. Yüksek teknolojinin sunduğu devasa potansiyel, yaklaşık 3,5 milyon KOBİ’mizi dünya ekonomisine hızla entegre edebilecek önemli fırsatları önümüze seriyor. Ancak, bu fırsatları değerlendirebilmek için önceliğimizi eğitime vermeli, analitik düşünebilen, bilgiye ve bilime açık nesiller yetiştirmeye odaklanmalıyız. Geleceğin dünyasında yerimizi almak için geç kalmadan harekete geçmeliyiz! Genç nüfusumuz, teknolojiye meraklı nesillerimiz ile bu potansiyeli açığa çıkarmak için gerekli adımları atmalıyız” diye konuştu.

Kurumlardaki Verimlilik ve Üretkenlik Önemli

“Kurumların oluşumu ve refah üzerindeki etkileri” konusundaki çalışmalarıyla bu yıl Nobel Ekonomi Ödülünü alarak bizleri gururlandıran Daron Acemoğlu’nun bu ödülü almasına vesile olan bazı tespitleri de dikkat çeken Yelkenbiçer, “Bu görüşler ışığında NEET Gençler sorununa yönelik bir projeksiyon sunmak isterim. Dünyanın ekonomik gündemini belirleyen çalışmalara imza atması ve bu çalışmalarla hem dünyaya hem de bizlere yön göstermesi sebebiyle, Daron Acemoğlu’na teşekkürü bir borç biliyor ve Nobel Ekonomi Ödülü için kendisine tebriklerimizi iletiyorum. Acemoğlu, tüm çalışmalarında kurumların öneminin, kurumlardaki toplam faktör verimliliği ve genel üretkenlik düzeylerinin belirleyiciliğinin altını çizmektedir. Ancak maalesef ülkemizin teknolojiye yeterince yatırımda bulunmadığını, yatırımda bulunduğunda ise bu teknolojiden üretkenlik kazanamadığını söyleyebiliriz. Bunun da kök nedenlerine yine baktığınız zaman, yine karşımıza kurumlarımızın verimliliği ve eğitim düzeyimiz karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ülkemizdeki pekçok olumsuzluğu derinleştirdiği gibi, NEET Gençler sorunu da her geçen gün büyütmektedir.” dedi.

Yapay Zekâ Hem Fırsat Hem Zorluklar Barındırıyor

Yapay zekânın birçok gelişmiş ülkede ekonomileri büyük ve derin bir değişim süreci içine sokmaya başlamışken, ülkemiz dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde ise bu alandaki hazırlıklar konusunda yeterli ivme sağlanamadığını hatırlatan Yelkenbiçer, “Yapay zekânın getireceği değişimler ise, NEET problemi açısından içinde hem fırsatlar hem de zorluklar barındırıyor. Fırsatlara baktığımızda; yapay zekânın veri analizi, yazılım geliştirme ve yapay zekâ etiği gibi pek çok yeni alanda iş imkanları yaratabileceğini görüyoruz. NEET gençler, bu alanlarda eğitim ve beceri kazanarak işgücü piyasasına entegre olabilirler. Yapay zekâ destekli eğitim platformları, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak NEET gençlerin eksikliklerini gidermelerine ve işgücü piyasasına hazırlanmalarına yardımcı olabilir. Yapay zekâ tabanlı araçlar, NEET gençlerin yenilikçi iş fikirleri geliştirmelerine ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalarına olanak sağlayabilir. Tehditleri incelediğimizde ise; yapay zekâ, otomasyon yoluyla bazı sektörlerdeki işlerin yerini alabilir. Bu durum, özellikle düşük vasıflı işlerde çalışan veya iş tecrübesi olmayan NEET gençler için iş bulmayı daha da zorlaştırabilir. Yapay zekâ, işgücü piyasasında yeni becerilere olan talebi artırabilir. NEET gençler, bu becerileri kazanmakta zorlanırlarsa işgücü piyasasında geride kalabilirler. Yapay zekâ teknolojilerine ve eğitimine erişimdeki eşitsizlikler, NEET gençler arasında var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirebilir. Yapay zekâ ile ilgili tüm gelişmeleri takip ederken, yeşil dönüşümün bir diğer boyutu da gençlerimiz için sunduğu yeni iş olanakları olduğunu atlamamalıyız. Çevre dostu teknolojilere yatırım yaparak, NEET gençlerimizin bu alanlara yönelmesi ve sürdürülebilir sektörlerde yer bulması için önemli fırsatlar yaratabiliriz. Tüm alanlarda olduğu gibi ikiz dönüşüm alanlarındaki gelişmeleri NEET gençler alanında da yakından takip etmeliyiz” diye konuştu.

“EGİAD’ın, Acemoğlu’nun Çerçevesini Çizdiği, Verimliliği Yüksek Kurum Niteliğine Ulaştığına İnanıyoruz”

Kurumsal yapısıyla ve “Çağdaş Sivil Toplum Kuruluşu” anlayışıyla faaliyetlerine hız kesmeden devam eden derneğin Acemoğlu’nun çerçevesini çizdiği, verimliliği yüksek kurum niteliğine ulaştığına inandıklarını dile getiren Yelkenbiçer, “Seçkin üye portföyü, diğer kurum ve kuruluşlarla güçlü işbirliği, ciddiyetle gerçekleştirdiği yayın ve raporları, kamuoyunda kuruluşundan bu yana oluşturduğu saygın imajı ve tanınırlık oranıyla, 35 yaşına yaklaşan köklü bir kurumdur. Bu özellikleriyle derneğimizin, Acemoğlu’nun çerçevesini çizdiği, verimliliği yüksek bir kurum niteliğine ulaştığına inanıyoruz. Bu kapsamda derneğimizi bugünlere taşıyan, tüm dönemlerdeki yönetimlerimize, üyelerimize, bizleri destekleyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz. EGİAD olarak, gençlerin geleceğine yapılan yatırımın önemini vurgulamak ve toplumda sosyal adaletin ve eşit fırsatların sağlanmasına katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kamunun, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının destek ve işbirliği ile daha da güçlenerek, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak projeler ve programlar geliştirme yönündeki çabalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Geleceğe dair umut dolu adımlar atarken, gençlerimizin başarılarına ve mutluluğuna odaklanmayı sürdüreceğiz” dedi.