Dolar $
33.05
%0.16 0.05
Euro €
35.99
%-0.07 -0.02
Sterlin £
42.83
%-0.04 -0.02
Çeyrek Altın
4216.24
%0.38 15.95
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Cuma 12 Temmuz 2024 18:01

NATO, UKRAYNA KRİZİNİN SORUMLULUĞUNU ÇİN'E YÜKLEMEYİ AKLINDAN BİLE GEÇİRMESİN

Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde dün bir deklarasyon yayımlandı. ABD'nin Çin'i engellemesini desteklemek için Çin'e yönelik bir dizi karalamanın bulunduğu deklarasyonda, Çin'in NATO'nun çıkarlarını, güvenliğini ve değerlerini tehdit ettiği ve Çin'in Rusya-Ukrayna çatışmalarının destekçisi olduğu gibi, transatlantik güvenliği için sistemik tehdit oluşturduğu iddiasında bulunuldu.

NATO, Ukrayna krizinin sorumluluğunu Çin'e yüklemeyi aklından bile geçirmesin

Washington’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde dün bir deklarasyon yayımlandı. CMG Muhabiri Quanmin Zhao, ABD’nin Çin’i engellemesini desteklemek için Çin’e yönelik bir dizi karalamanın bulunduğu deklarasyonda, Çin’in NATO’nun çıkarlarını, güvenliğini ve değerlerini tehdit ettiği ve Çin’in Rusya-Ukrayna çatışmalarının destekçisi olduğu gibi, transatlantik  güvenliği için sistemik tehdit oluşturduğu iddiasında bulunulduğunu belirtti.

CMG Muhabiri Quanmin Zhao, Rusya-Ukrayna çatışmalarını kışkırtan taraf olarak, NATO'nun kendi hatalarını gözden geçirmek yerine, sorumluluğu başından beri barış için müzakere sağlamakla uğraşan Çin’e yüklemek istediğini ifade ederek "Rusya-Ukrayna çatışmaları yaklaşık iki buçuk yıldır sürüyor. Uluslararası toplum, bu trajedinin nedenini gittikçe daha sakin ve rasyonel bir şekilde düşünebilir. Her geçen gün daha fazla insan şu gerçeğin farkına varıyor: NATO, ABD önderliğinde sürekli doğuya genişleyerek, Rusya’nın güvenlik alanını daraltıyor. Ancak bu, çatışmalara yol açan kaynağı oluşturuyor. Jeopolitik açıdan, ABD’nin bu çatışmayı kışkırtmasının amacı, Rusya’yı zayıflatırken, Avrupa’yı daha sıkı bir şekilde kontrol etmektir." dedi.

Mevcut duruma bakıldığında, ABD'nin kendi hegemonyacı çıkarlarını gerçekleştirmek için girişimlerini durdurmak niyetinde olmadığına dikkat çken Zhao, "Mayıs sonunda NATO tarafından yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna çatışmalarında Ukrayna'ya yılda en az 40 milyar avro tutarında uzun vadeli askeri destek vermeye devam edileceği duyuruldu. Şimdi, çatışmalardaki sorumluluğunu örtbas etmek amacıyla, NATO yalan hikayeler uydurarak, Çin'i "günah keçisi" ilan etmeye çalışıyor." açıklamasını yaptı.

CMG Muhabiri Quanmin Zhao, zirve öncesinde NATO'nun sık sık Çin’i eleştirdiği ve tehdit ettiğini, Çin ile Rusya arasındaki normal ekonomik ve ticari iş birliğini karaladığını, Çin'i Rusya'ya askeri destek sağlamakla suçladığını belirterek şöyle devma etti:

"Ancak bu iddialarla ilgili olarak ABD ve Batılı ülkeler henüz somut bir kanıt ortaya koyamadı, hatta ABD ordusu yetkilisi bile Çin’in Rusya-Ukrayna çatışmalarında Rusya’ya askeri yardım sağlamadığını itiraf etti. Çin Dışişleri Üniversitesi’nden Profesör Li Haidong, ABD’nin kontrolündeki NATO’nun Çin’i Rusya-Ukrayna çatışmalarına bağlamaya çalışmasının ve sözde "Çin tehdidi" iddiasını yaymasının NATO’nun Asya-Pasifik versiyonunun oluşturulması için bahane yaratmayı amaçladığını ifade etti."

Suçu Çin’e atmanın NATO’nun sorumluluklarını örtemeyeceğini vurgulayan Zhao, "Çin, Ukrayna krizinin ne yaratıcısı ne de tarafıdır. Çin’in Ukrayna meselesindeki temel tutumu barışçıl müzakereleri ve siyasi çözümü teşvik etmektir. Çin’in söz konusu tutumu uluslararası toplumda geniş kabul gördü ve takdir edildi." dedi.

Geçen yıldan beri Çin hükümetinin Ukrayna krizinin çözümü için Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisini göndererek üç tur mekik diplomasisi gerçekleştirdiğini hatırlatan CMG Muhabiri Quanmin Zhao "Geçen Mayıs ayında Çin ile Brezilya arasında Ukrayna krizinin siyasi çözümü için varılan altı maddelik fikir birliği, 100’ü aşkın ülke tarafından olumlu karşılandı. Çin krizin barışçıl yoldan çözülmesine yararlı olan her türlü çabayı teşvik ediyor ve destekliyor. Çin, krizin bir an önce sona ermesi için yapıcı ve sorumlu rol oynamaya devam edecek." ifadelerine yer verdi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR