MUZ ÜRETİMİ 3,5 KAT ARTTI
Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Antalya Tarım Konseyinin iş birliğinde çevrim içi düzenlenen ve 6 gün devam eden 'Muz E-Çalıştayı' sona erdi.
10 oturum yapılan ve 5'i yabancı uzmana ait 48 bildirinin sunulduğu çalıştayın sonunda değerlendirme raporuyla sonuç bildirgesi açıklandı. Muzun 135 ülkede üretildiği belirtilen raporda, üretim miktarı olarak buğday, mısır ve pirincin ardından 4. sırada olduğu, meyveler arasında ise birinci sırada yer aldığı kaydedildi. Rapora göre, Hindistan muz üretiminde 2019'da 30,5 milyon ton üretimle dünya üretiminde yüzde 26 payla ilk sırada yer alıyor. Muz ticaretinin ihracat değeri 13,5 milyar dolar, dünyada muz ithalatı yapan ülkelerin başında ABD, Çin, Belçika ve Hollanda geliyor. Türkiye'de kişi başı muz tüketiminin 7 kilogram, kendine yeterlilik oranının ise yüzde 77 olduğu bildirildi. Rapora göre, muz üretim alanı son 5 yılda yaklaşık 2 kat artarken, verim 0,4 kat ve üretim miktarı ise 2,5 kat arttı. Örtü altı muz üretimi ise 3,5 kat artış gösterdi.