SON DAKİKA
GÜNDEM Perşembe 09 Mart 2023 01:15

MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ DÜNYADA İLK 3'Ü HEDEFLİYOR

Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, markalaşmayla ihracattaki payını artırmayı planlıyor. 2023 ihracat hedefi 6 milyar dolar olan sektör, gelecek yıl Rusya ve Kafkasya bölgelerindeki lojistik avantajlarını değerlendirerek ihracatını arttırmayı hedefliyor. İhracat birim fiyatını 5 dolara çıkarması planlanan ev ve mutfak eşyaları sektörü, dünya sıralamasında İtalya'yı geçerek Almanya'nın ardından üçüncü sırada yer alacak.

Mutfak eşyaları sektörü dünyada ilk 3'ü hedefliyor

Çağlar ÇAĞATAY 

Türk eşya ve mutfak eşyaları sektörü, 6 milyar dolar ihracat hedefine koşuyor. Türkiye’nin ihracatçı şirketleri sektörlerini global başarılara taşıyor. 2023 yılında Rusya ve Kafkasya bölgelerindeki lojistik avantajlarını değerlendirerek ihracatını arttırmayı hedefliyor. İhracat birim fiyatını 5 dolara çıkarması planlanan ev ve mutfak eşyaları sektörü, Dünya sıralamasında İtalya’yı geçerek Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer alma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

mutfak-i

“Sektörün birleştirici unsuru olacağız”

Sektörde markaları katma değerli üretime teşvik etmek, ticarete yönlendirmek ve istihdam sağlamak amacıyla çalışmalarını yürüten Gelişen Ev ve Yaşam Eşyası Markaları Derneği (GEEM) Başkanı ve Decorium Genel Müdürü Ahmet Çığır Şahin,  “Dernek olarak ülkemize ve sektörümüze hizmet için 2019 yılında kurulduk. Cam, porselen, seramik, metal, plastikten üretilen ev, mutfak, ev aksesuarları ve dekoratif eşyaları, ev tekstili, elektrikli ev eşyaları, hediyelik eşyaların otel restoran gibi profesyonel alanlardaki eşyaların ve sofra eşyalarının dahil olduğu bir üye yapısına sahibiz. Öncelikli hedefimiz; sektör mensuplarını birleştirici unsur olmak. İhracat menzilimizi genişletmek, yerli üretim ve markalarımızın alanını büyütmek, katma değerli ve markalı ihracatı geliştirmek, yerli marka değeri oluşturmak. Ülkemizin tanıtımına her anlamda her operasyonda katkı sunmayı ilke edindik. Türkiye ve Türk ürünü algısı yaratmanın azmindeyiz. Göreceksiniz yakın gelecekte fırsatları değerlendirerek dünyanın önde gelen ev ve yaşam alanlarında olacağız. Beyaz Saray’da, Buckingham Sarayı’nda ihtiyacı Türk markaları karşılayacak. 2023 yılı sonunda 6 milyar dolarlık bir hacim bekliyoruz. Önümüzdeki dönem sektöre seviye atlatabilecek en önemli adım ise birim ihracat değerinin yukarıya çekilmesi olarak görüyoruz” dedi. Stratejik ve sektörel ortağı olmaktan gurur duydukları Ambiyans Ev ve Mutfak Ürünleri İhracat Fuarı’nda yüzlerce markayla birlikte yerlerini aldıklarını belirten Şahin, “Dünya liginde üst sıralara tırmanmak, Türk markalarının üretim, imkan ve kabiliyetlerini tescil ederek, küresel pazardan daha fazla pay alabilmelerini sağlamak yegane hedefimizdir. Sektörümüzün ticari potansiyelinin gücüne güç katacağına inandığımız fuar markalarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İlkini gerçekleştirdiğimiz fuarın ikincisi Eylül ayında yapılacak. Bundan sonra her yıl iki fuar düzenleyerek yolumuza devam edeceğiz. Bu yılki fuara, 82 ülkeden ziyaretçi katılım sağladı. En çok ziyaret ülkeler; Rusya, Birleşik Arap emirlikleri, Suudi Arabistan, Nijerya, Kuweyt, Mısır, Polonya, Ürdün, Kosava, Bulgaristan, Özbekistan, İran, Irak, Kazakistan, Belarus, Libya, Lübnan, Cezayir, KKTC, Almanya, İngiltere, Fildişi, Angola, Kongo, Romanya, Kanada, İsrail, Somali” diye konuştu. 

“Gastro diplomasiye inanıyoruz”

İhracatı geliştirmek adına katma değerli ürünleri uzak pazarlara ulaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Şahin, şunları söyledi: “Gastronomi dediğimizde aklımıza ilk gelen şey iyi yemek sanatı oluyor. İyi bir yemek sanatının en önemli unsurlarından biri de şüphesiz sofra sunumu, sofra bütünlüğü ve estetiği. En az yemek kadar dikkat çekici bir nokta olan sofra sunumu, yemek ile bir bütünlük içinde olmalı, etrafına topladığı insanların gönlüne hitap etmeli ve duygularını harekete geçirmelidir. Bu konuda, Ticaret bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz projemizi hayata geçirmek için çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası rekabeti geliştirmek için 30 ülke hedefiyle faaliyetler geliştiriyoruz. Gastronomiye ve Gastro-diplomasiye inanıyoruz. Bizim için yalın tabak bir şey ifade etmiyor. Türkiye ve Türk bayrağını da mutfağımıza ve gastronomiye işin içine dahil edersek akıllarda ve gönüllerde silinmeyecek izler bırakabiliriz diye düşünüyoruz. Tabaklar, bardaklar tek başına üretilen bir ürün, bir emtia. Bizim buna duygu ekleme hedefindeyiz. Türk ihracatçısı için de zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Biz iz bırakmak istiyoruz. Türk kültürünü ve mutfağını bir bütün olarak anlatmak istiyoruz” 

Decorium’un markalaşma yolculuğu devam ediyor 

Markalaşma yolculuğuna emin adımlarla ilerlediklerini belirten Şahin, “Decorium olarak cam işleme sanatında 40. yılımıza koşuyoruz. Klasik ve modern tarzda tasarlanıp üretilen ürünler içerisinde vizyoner ve benzersiz ürünler ile kadim kültürün esintilerini günümüze taşıyan zengin bir şekilde el işçiliği ile dekorlanmış parçalar bulunuyor. Günlük hayatın bir parçası işlevsel ürünlerin yanı sıra altın, gümüş, platin, dekor ve diğer süslemelerle el işçiliğinin doruklara çıktığı eşsiz tasarım ve uygulamalarla, lüks tarzın ilkeleriyle tam uyumlu bir şekilde sade, şık, zarif, estetik ve eşsiz ürünler koleksiyonda yer alıyor. Decorium olarak 12 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. 140 nitelikli çalışanımız bulunuyor ve yüzde 65’i kadınlardan oluşuyor. Deneyimli ustaların kusursuz el işçiliği ile, tasarım ekibinin estetik, geleneksel ve yenilikçi bakış açısıyla 30’dan fazla ülkeye katma değerli ve markalı ihracat gerçekleştiriyoruz. Ayrıca başta ülkemizde devlet kurumları ve özel sektör olmak üzere kişiselleştirilmiş kurumsal hediyeler üretiyoruz” dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

ajet 160x600