MÜLTECİ SANATÇILAR, SİNEMA İLE SESLERİNİ DUYURUYOR
İzmir'de düzenlenen özel bir gösterimle, mülteci sanatçıların yaşadığı zorluklar ve umutlar beyaz perdeye taşındı. "Kuşun Kanadında Sinema: Mülteci Sanatçı Olmak" konulu proje, kısa film atölyesinde üretilen iki kısa film İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluştu. Film gösterisine izleyiciler büyük ilgi gösterdi.
İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşen özel gösterimde, "Kuşun Kanadında Sinema: Mülteci Sanatçı Olmak" projesi kapsamında üretilen iki kısa film, izleyicilerle buluştu. Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen proje, Türkiye'deki mülteci sanatçıların yaşadığı ayrımcılığa dikkat çekmek ve sinema yoluyla bu duruma karşı duruş sergilemeyi amaçlıyor.
2023 Ekim ayında başlayan proje, CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle, İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği ve Suriye Film Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Katılımcıların yoğun ilgisi ile başlayan etkinlik, 1 yıldır süren projenin tanıtım filmi ile başladı. Tanıtım filminde atölyeler, çekim aşamaları ve katılımcıların söyleşileri yer aldı.
Filmlerin yönetmenleri ve oyuncuları, gösterimde yaptıkları konuşmalarda projenin kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve sinema sanatının onlara ne ifade ettiğini anlattılar.
Katılımcılardan ‘Köşede' filminin yönetmeni Miran Hamo projenin mülteci bir sanatçının var olma mücadelesini anlatırken, senaristlerden Ammar Kaddur ise aldıkları eğitimin projelerini gerçekleştirirken son derece yararlı olduklarını söyledi. Filmin ana karakteri Tarık Baş, bu fırsatı iyi değerlendirdiklerini belirti. Filmin kameramanı Wasim Alkhrizati ise tüm mülteci sanatçıların seslerini duyarmak için bu tür projelerinin öneminden bahsetti.
'Dilsiz Renkler' filminin yönetmeni İdil Berk, proje süresinin uzun olmasının aldıkları eğitimi değerlendirmeleri için yararlı olduğunu ve sonuçta ortaya iyi bir ürün çıkardıklarını söyledi.
Yardımcı yönetmen Zuhal Özer yaptıkları çalışmanın kültürler arası diyaloğa katkıda bulunacağını söylerken, sanat yönetmeni Nihan Sümer’se, çekim yaptıkları Basmane bölgesinin çok kültürlü yapısını da filmlerini aktardıkları belirtti. Filmin asistanların Emrah Kan ise, sade bir film yaptıklarını belirtti.
Filmin Senaryo Danışmanı Zühal Çetin Özkan yaptığı konuşmada, filmlerin yapım sürecinin önemine dikkat çekti. Kapsamlı ve tiziz bir yapım süreci yaşadıklarını ifade eden Özkan, hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok uzmanın projeye dahil edildiği ve eğitimler verdiklerini söyledi.
Proje koordinatörü Tahsin İşbilen, proje boyunca yapılan atölyelerden Işın Turgut editörlüğünde “Kuşun Kanadında Sinema; Atölye Notları” adı altında bir yayın hazırladıklarını, filmler dışında projenin basılı bir çıktısının da olacağını söyledi