SON DAKİKA
Mobilya - Dekorasyon Cuma 18 Aralık 2020 14:41

MOBİLYA SEKTÖRÜ TEPKİLİ

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: "Mobilya sektör temsilcileri olarak mobilya alışverişlerinde taksitlendirmenin 24 ay olmasını beklerken 12 aya düşüldüğü haberiyle şok olduk. BDDK bu kararı sektörlerin dinamiklerine göre almalıydı, tüm sektörlerin dernek başkanlarıyla görüşülmeli ve istişare edilerek ortak bir karar alınmalıydı. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde insanlar hem hijyenik koşullar nedeniyle hem de evde daha çok vakit geçirdikleri için koltuk, mobilya ve yatak gibi eski eşyaları değiştirmek istiyorlar. Taksit sayısının düşmesi vatandaşın da bizlerinde elini kolunu bağlıyor."

Mobilya sektörü tepkili

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın haziran ayında mobilya alışverişlerinde taksit sayısını 12 aydan 18’e çıkartması o dönem pandemi ile mücadele eden perakendeci ve alım gücü düşen vatandaş için büyük bir katkı olmuştu. Ancak BDDK’dan bugün yapılan açıklamaya göre; fiyatı 3 bin 500 liraya kadar olan televizyon alımları hariç elektronik eşya alımlarında taksitlendirme süresinin 6 aydan 4 aya, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında taksitlendirme oranının ise 18 aydan 12 aya düşürüldüğü belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, hali hazırda pandemi ile mücadelenin devam ettiği bu süreçte mobilya alışverişlerinde taksitlendirmenin 18 aydan 12 aya düşürülmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. “Yeni yıla girmemize sayılı günlerin kaldığı bu dönemde, sektör adına daha olumlu adımların atılmasını beklerken, yeni müjdeler yeni destek paketleri beklerken böyle bir haberle karşılaşmış olduk. Hem üretici, hem satıcı hem de tüketicinin alım gücünü de düşünerek bu kararla ilgili geri adım atılmasını umuyoruz” dedi.

Mustafa Balcı ayrıca, “Sonbahar dönemiyle birlikte Covid-19 salgınının yeniden pik yaptığı bu günlerde, devletimizin aldığı tedbirlere önemle riayet ediyoruz. Mobilya alışverişinin en çok yapıldığı mağazalarımız cumartesi ve pazar günleri kapalı durumda. Esnafımız satış yapamıyor. Bunun üzerine bir de taksit sayılarının azaltılmasını bu dönemde çok doğru bulmuyoruz” diye ifade etti.

“Vatandaş kabuğuna çekilir, çarklar durma noktasına gelir”

2020 yılına girdiğimizde yurt içinde 60 milyar TL’lik bir satış hedefi olan sektörümüz, seneye KDV indirimi müjdesiyle girmişti. Ancak pandemi nedeniyle iç pazarda KDV indirimin etkilerini çok fazla göremedik. Yaz sezonunda hükümetimiz düğün alışverişlerini desteklemek ve sanayimizde çarkların devam etmesi için çeşitli kredi destek paketleri hazırlamıştı. Biz 2021 yılına umutla girmek istiyoruz. Sektörümüzün son dönemde yaşadığı yurt dışından hammaddeye erişim konusundaki sıkıntılarımıza rağmen üretimimizi aksatmadan sürdürmeye çalışıyoruz. Yine mobilya teslimatlarında yaşadığımız termin sürelerinin uzamasına rağmen tüketicilerimizi mağdur etmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun üzerine bir de vatandaşa 18 ay yerine 12 ay taksit yaparsak, vatandaşımız kabuğuna çekilir ve alışveriş yapma tercihini erteler. Bu doğrultuda giderleri çok fazla olan mobilya perakendeciliğimiz iç piyasada dar bir boğaza girebilir” diyerek sözlerini noktaladı.