SON DAKİKA
Haber Merkezi | Denizcilik Çarşamba 22 Mayıs 2024 09:24

MİLYONLUK TEKNELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

2023 yılında 2,1 milyar dolar ihracatla yapan, 2024 Ocak-Nisan döneminde ise 533 milyon dolar ihracat gerçekleştiren gemi, yat ve hizmetleri sektörü istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Milyonluk tekneler görücüye çıktı

Yurt içi ve yurt dışı fuarlar ise sektörün üretiminde ve buna bağlı olarak ihracat performansında büyük pay sahibi. Söz konusu fuarlardan biri olarak gösterilen Artı Boat Show Ankara, Altınpark ANFA Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği, (YATED) Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği (TYKÇD) ile birlikte Yat Brokerları Derneği’nin (YBA) desteklediği ve 60 firmanın katıldığı fuarda fiyatları 150 bin TL ile 7 milyon TL arasında değişen 200’ün üzerinde tekne sergileniyor. Fuar, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda sona erecek.

İhracat kilogram değeri 20 dolar 

Fuarın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, “Nitelikli gemi inşasında önemli bir konumda olan ülkemizin bu gemilerdeki ihracat kilogram değeri 20 dolarları bulmuştur. Bu organizasyonun Ankara’da yapılıyor olması, üç tarafı dört deniz ile çevrili cennet ülkemizin her bir köşesinde mavi vatan sevgisi ve deniz tutkusunun her geçen gün arttığının bir göstergesidir” dedi.

Ünüvar, sözlerine şöyle devam etti: “Gemi inşa sanayisinde yaklaşık 95 bin kişilik istihdamı, 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 140 bin gemi insanı ile Türkiye denizci bir ülkedir. Gezi, eğlence, dinlence ve spor için özel tasarlanmış küçük tonajlı teknelerin Ülkemizdeki sayısı 160 binleri aşmıştır. 2022 yılında mega yat proje sayısı bazında dünyada 3 sırada yer alan üreticilerimizin yakın tarihte açıklanacak 2023 yılı verilerinde de yerini koruyacağını düşünüyoruz. Nitelikli gemi inşasında önemli bir konumda olan ülkemizin bu gemilerdeki ihracat kilogram değeri 20 dolarları bulmuştur. 2023 yılında 2 milyar dolara ulaşan gemi sanayi ihracat değerimizin dörtte birinden fazlasını yat inşa endüstrimiz oluşturmaktadır. Yat inşa sanayimiz, katma değeri çok daha yüksek olan bir endüstri dalıdır. İnşa edilen yatın boyutu arttıkça malın kilogram değeri de artmakta, bu değer 40 dolarları bulabilmektedir.” 

Yeni marina yatırımlarını destekliyoruz 

Bağlama ve barınma yeri yetersizliğine de değinen Durmuş Ünüvar, “Yatlara yönelik olarak, bağlama ve barınma yeri yetersizliğini biliyor ve çözmek için çalışmalar yürütüyoruz. Kapasiteyi artırmak için yapılacak yeni marina yatırımlarına gerekli destekler verilmekte, bununla birlikte tonoz bağlama sistemleri gibi alternatif bir çözüm oluşturmaya yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Yeni Türkiye yüzyılında deniz emniyeti ve güvenliğini sağlamanın yanı sıra ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirliği dengeleyerek ülkemizin dünya denizciliğinin her alanında “Lider Denizci Ülkeler” arasında hak ettiği yere ulaşması amacıyla gerekli adımları birlikte atacağız. Bu organizasyonun Ankara’da yapılıyor olması, üç tarafı dört deniz ile çevrili cennet ülkemizin her bir köşesinde mavi vatan sevgisi ve deniz tutkusunun her geçen gün arttığının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı. Artı Boat Show Ankara CEO’su Murat Arslan ise “Geçen seneyi 2 milyar doların üzerinde ihracatla kapatan, bu yılın ilk dört ayında da 500 milyon doların üzerinde ihracata imza atan gemi ve yat hizmetleri sektörü Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermeyi sürdürüyor. Geçen Aralık’ta Yenikapı’da düzenlediğimiz ilk fuarımızda sektörde yaklaşık 400 milyon dolarlık bir ticaret hacmi oluşturduk. Başkent fuarımızda ise bu rakamın en az 500 milyon dolara çıkmasını hedefliyoruz. YATED’in, TYKÇD'nin ve YBA'nın Ankara Artı Boat Show için verdiği destek sektör adına büyük önem arz ediyor. Tek vücut olarak Başkentimizdeyiz. Ana hedefimiz üretime ve buna bağlı olarak ihracata sürdürülebilir katkı sunmak” dedi.

ABONE OL