MEYED YÖNETİM KURULU SEÇİMLERİ YAPILDI
Tarıma dayalı, katma değerli sanayide üreticiden tüketiciye değer üreten; meyvelerin zaman ve mekândan bağımsız tüketimini sağlayan yüksek besin değerli gıda üretimi özellikleriyle stratejik öneme sahip meyve suyu sektörü, 1 milyar dolar ihracat hedefiyle güçlü gelişimini sürdürüyor. Markalı ürün ve yarı mamul üreticilerinin yanı sıra, ambalaj, yardımcı ürün, makine firmaları ve laboratuvarları da kapsayan 48 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan MEYED Meyve Suyu Endüstrisi Derneği, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi ve yeni Yönetim Kurulu görevine başladı.
Yönetim Kurulu içerisinde yapılan görev dağılımında, DİMES CEO’su Ozan Diren üst üste ikinci dönem için MEYED Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilirken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak belirlenen isim de Aromsa Genel Müdürü Murat Yasa oldu.
Meyve suyu sektörünün, bahçeden bardağa uzanan karbon negatif değer zinciri, üreticiden tüketiciye tabana yayılan yarar üretimi ve yüksek kadın istihdam oranı gibi özellikleriyle kapsayıcı bir niteliğe sahip olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, “Derneğimiz de endüstrinin genelini kapsayan yüksek bir temsil gücünü ifade ediyor; meyve suyu endüstrisinin değer zincirini kapsayan yapısı, derneğimizin demokratik ve katılımcı yönetim kültürüne de yansıyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100üncü yılını kutlayacağımız 2023, Derneğimizin de 30uncu kuruluş yılını ifade ediyor. Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Aziz Ekşi ve kurucu üyelerimizden bu yana, endüstriye değer katan şirketleri temsil eden yöneticiler Derneğimizde sorumluluk alarak, üreticiye, tüketiciye ve ekonomiye yarar sağlayan ekosistemimizin bütüncül faydasına hizmet ediyorlar. 30uncu yılımızda, bu bütüncül faydayı daha da artırmayı ve topluma daha iyi anlatmayı hedefliyoruz. Yönetim Kurulu’muzda geçmiş dönemde görev üstelenen ve bayrak değişimiyle yeni dönemde göreve gelen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kurucu Başkanımız Profesör Aziz Ekşi’den bu yana tüm geçmiş dönem başkanlarımıza, yönetim ve denetim kurullarımızda, çalışma gruplarımızda ve genel sekreterlik kadrolarımızda görev yapmış ve yapmakta olan tüm kıymetli isimlere de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Ozan Diren, sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılında 450 milyon doların üzerinde gerçekleşen Türkiye meyve suyu ihracatının, 2023 yılında yarım milyar dolar çizgisini aşmasını öngörüyoruz. Sektör ihracatımız, endüstrimizin yoğun gayretleriyle her yıl düzenli olarak yüzde 20-25 bandında artış göstermektedir. Daha da önemlisi yerli girdilerle üretim ve ihracat yapan endüstrimiz, net ihracatta çok ileri bir düzeydedir ve yarım milyar dolar seviyesini zorlar hale gelmiş bulunan ihracatımız, istikrarlı bir şekilde yüzde 95'ler seviyesinde dış ticaret fazlası vermektedir. Böylesine yüksek bir ekonomik değer üreten endüstrimiz, Türkiye’de bir milyon çiftçiden alım yaparak tarıma ve kalkınmaya da önemli yararlar sağlamaktadır. Endüstrimiz, rekabetçi yapısının yanı sıra teknik bilgi, mühendislik, Ar-Ge, teknoloji ve makine gibi alanlarda da dünyada saygın bir yerdedir. Ülkemizin sürdürülebilir bir doğal zenginliği olan meyve çeşitliliğimiz, rekabet gücümüzü daha da ileriye taşımaktadır. Kendimize 1 Milyar Dolar ihracat hedefi koymuş bulunuyoruz ve doğru tarım politikaları ve sanayi dinamikleri sağlandığı takdirde, bu hedefi yakın gelecekte gerçekleştirileceğimize inanıyoruz, çabalarımızı bu yönde azimle sürdürüyoruz. Daha uzun vadeli hedefimiz ise, yaklaşık 17 milyar dolar düzeyinde seyreden küresel pazardan Türkiye’nin aldığı payı yüzde 10’lar seviyesine taşımaktır.”
MEYED Yönetim Kurulunda ayrıca İlker Güney (Limkon), Mahmut A. Duruk (Aroma), Osman Güldoğdu (Meysu), Cem Kurt (Dimes Türkiye), Melike Koçoğlu (Tamek), Mutlu Ocak (Anadolu Etap) ve Berkan Berk (ADM Wild) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacaklar.
MEYED bünyesinde Genel Sekreterlik görevini, İpek İşbitiren yürütüyor.
Endüstrinin gelişimine katkı sağlayan MEYED, tarım, çevre, gıda sanayi, ihracat, beslenme ve sağlık gibi konularda ortak akıl ve ortak çözümler oluşturmak için kamu, özel sektör ve STK’lar nezdinde ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile konuların paydaşlarını, uzman akademisyenleri ve sektörün profesyonellerini bir araya getiriyor.