SON DAKİKA
Madencilik Cuma 08 Nisan 2022 02:51

METALLER SEKTÖRÜ İHRACATTA 2,5 MİLYAR DOLARI AŞTI

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 4 yıldır ihracat şampiyonu olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, son 1 yıllık dönemde 2 milyar 514 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşarak tarihinin en yüksek ihracat rakamını yakaladı. EDDMİB'in bundan önceki rekoru 2011 yılında 2 milyar 445 milyon dolarlık ihracat performansıydı.

Metaller sektörü ihracatta 2,5 milyar doları aştı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 2021 yılı Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda yapıldı. Genel Kurulda Divan Başkanlığını EİB Koordinatör Başkanı Jak ESKİNAZİ yaparken, Katip üyelikleri Ebru Köpreağaç Gök ve Erden Akman üstlendi. Birlik Başkanı Yalçın Ertan’ın hazırladığı liste, 54 oyla 2022-2026 döneminde EDDMİB’i yönetmek için vize aldı. Birliğin 2022 yılı bütçesi 21 milyon TL olarak kabul edildi.

 

Genel kurulda konuşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, göreve geldikleri 2018 yılından itibaren üyelerinin sürdürülebilir ihracat artışına katkı sağlamak, ihracat süreçlerinde yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturmak ve Türk demir çelik ve demirdışı metaller sektörünün rekabet gücünün artırılmasına destek olmak amacıyla çalışmalar sürdürdüklerini anlattı.

 

2022 yılı sonu için mevcut seviyeyi daha da arttırmaya çalışacağız 

 

Demir çelik sektörünün ana pazarları olan ABD ve AB pazarlarında uygulanmakta olan korunmacı önlemler, ilave vergiler, ticaret savaşları, anti damping soruşturmaları ve iç piyasadaki tüketimin azlığı sebebiyle iki yıl zorlu bir süreç geçirdiklerini anlatan Ertan, “Sorunları aşmak için 2020 yılında firmalarımız yeni pazarlara, katma değerli üretime yöneldi. Ancak pandemi etkisini hem sektörümüzde hem de tedarikçisi olduğumuz çelik kullanan sektörlerde gösterdi. Salgın başlangıcından itibaren 1-2 aylık süreçte yavaşlasak da sektör firmalarımız bu zorluğu da büyük başarı ile göğüsledi ve hızla adapte olarak sektörü yeniden güçlendirmeyi başardı. 2018 yılında göreve geldiğimizde 1 milyar 185 milyon dolar olan ihracatımızı 2021 yılı sonunda 2 milyar 241 milyon dolara, 2022 yılının ilk çeyreği sonunda da 2 milyar 514 milyon dolara taşıdık. 4 yılda ihracatımızı yüzde 110 artırdık. Son bir aydır süre gelen Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna’da çok az üretim yapılabilmekte ve bu ülkenin demir-çelik ihracatı durma noktasına geldi. Buradan doğan boşluğun önemli bir miktarını Türk Demir-Çelik üretici ve ihracatçıları karşılamaya başladı. Bu sebeple hem fiyatlarda ani bir yükseliş olmuş, hem de bizlerin demir-çelik ihracatında yeni artışlar oldu. 2022 yılı sonunda bugünkü mevcut ihracat seviyelerimizi koruyup daha yüksek seviyelere taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Dünyada hammadde fiyatlarının artışı, enerji krizi, Ukrayna-Rusya savaşı; iç piyasada ekonomik değişimler yaşandığını aktaran Ertan, diğer yandan Yeşil Mutabakata sağlanacak uyum, temiz üretime geçiş de sektörü önümüzdeki süreçte etkileyecek faktörler olarak sıraladı.

 

Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlik öncelikli başlıklarımız olacak

 

2022-26 döneminde “Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlik” başlıklarına ağırlık vereceklerini dile getiren Ertan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzden 15 firmayla Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen bir URGE projesi başlattık. Ayrıca sürdürülebilirliğin firmalarımıza yayılmasını ve sürdürülebilir üretime geçişi desteklemek amacıyla Dünya çapında bilinen Responsible Steel girişimine üye olduk. Ekonomik ve sektörel gelişmeler hakkında firmalarımızı bilgilendirmek üzere bilgilendirme toplantıları düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Bu yıl Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği organizasyonunda demir-demirdışı metallerin yoğun olarak kullanıldığı, teknoloji ve sanayinin merkezi kabul edilen Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ne yönelik sektörel ziyaret organizasyonu düzenlenmeyi planlıyoruz.”