Dolar $
33.99
%-0.24 -0.08
Euro €
37.68
%0.09 0.03
Sterlin £
44.67
%-0.19 -0.08
Çeyrek Altın
4455.89
%-0.57 -25.07
SON DAKİKA
Eğitim Cuma 03 Kasım 2023 02:57

MESLEK LİSELERİ REVİZE EDİLMELİ

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, ara eleman sorununun ortadan kaldırılmasının en önemli yolunun meslek liselerinin revize edilmesinden geçtiğini söyledi. Asmalı, meslek liselerindeki eğitim müfredatından modası geçmiş mesleklerin çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Meslek liseleri revize edilmeli

Mustafa DENİZ

Asmalı, “Çok sayıda genç üniversiteden mezun oluyor ama birçoğu işsiz. Mühendis fazlalığı var ancak örneğin kaynakçı bulunmuyor” dedi. Girişim Sermayesi Fonu ile ilgili bilgi veren Asmalı, Fon’da şu anda 35 milyon dolar toplandığını, hedefin 100 milyon dolar olduğunu belirtti. Asmalı, bu fonla küçük ve orta boy ölçekli şirketlere destek verilmesinin amaçlandığını bildirdi. 

Togg benzeri 12 stratejik proje birinde MÜSİAD üyelerinden birinin olmasını arzu ettiklerini ifade eden Asmalı, “12 stratejik sektörden birisini lojistik düşünüyoruz” diye konuştu.

KOBİ’leri bir araya getirip büyük projeler yapma hedefini taşıdıklarını kaydeden Asmalı, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum ile ilgili olarak da, “Türkiye'nin gelişimi için bütün sivil toplum kuruluşları ile görüşüyoruz. Bu zaman ayrılıkları konuşma zamanı değil. Ortak değerleri yüceltme adına nasıl bir ve birlik oluruz bu önemli. Farklılıklar olabilir ancak bir ve beraber olursak gelişme kaydedilir” şeklinde konuştu. Türkiye’de son zamanlarda din eksenli çatışma ortamı oluşturulmasına gayret edildiğini kaydeden Asmalı, bunun doğru olmadığının altını çizdi. 

Devletlerin birbirleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ticaret yolu ile olacağını belirten Asmalı, “Ticaret gelişirse devletler arasında yumuşama olur” dedi, STK'lar olarak şu anda hiç olmadığı kadar dayanışma içinde olduklarını söyledi.

İsrail'in Filistin’e yönelik başlattığı katliamlara da değenin Asmalı, “İsrail’in yaptığı savaş suçudur. Bebeklerin, çocukların ölmesini neyle izah edeceğiz” ifadelerini kullandı. Asmalı, savaşın etkilerinin başta enerji olmak üzere her yerde hissedileceğini belirtti. 

Mahkemelerde kararların çoğunlukla işçiler lehine verildiği yönündeki bir soruya da Asmalı, “Özellikle yurt dışında çalışan Türkler ile ilgili İhtisas mahkemeleri kurulsun. Yurt dışında çalışan işçiler Türk mahkemelerine dava açıyor ancak yurt dışındaki mevzuatlar yeterli derecede bilinmiyor. Bu nedenle Ankara ve İstanbul’da ihtisas mahkemeleri kurulabilir” dedi. 

İş dünyasına verilen teşviklere de değinen Mahmut Asmalı, “Teşvikler ürün bazında verilmeli, krediler seçici olarak verilmeli” şeklinde konuştu.