SON DAKİKA
GÜNCEL Çarşamba 11 Eylül 2024 02:19

MERSİN'DE AİLE HEKİMİNE BIÇAK ÇEKİLDİ

AHEF Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan ERDOĞAN, Mersin'de aile hekimi meslektaşlarına bıçak çekildiğini söyleyerek uzun süredir her güne yeni bir sağlıkta şiddet terörü ile uyanıyoruz dedi.

Mersin'de aile hekimine bıçak çekildi

“Mersin Toroslar Ayışığı Aile Sağlığı Merkezinde bir hastanın usulsüz talebi, işini doğru yapmaya çalışan bir aile hekimin hayatının tehdit edilmesi ile sonuçlandı. Sözde askere alınma muayenesi için meslektaşımıza başvuru yapan hasta, aile hekimi tarafından muayene sonucunda psikiyatri bölümüne sevk edilmeyi kabul etmeyerek önce aile hekiminin üzerine yürüyüp sonra ‘bıçak’ çekti ve meslektaşımızdan yazdığı raporu iptal etmesini istedi.”

Dr. Gökhan Erdoğan bu durumla ilgili “Defalarca dile getirdik ancak Sağlık Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz, aile hekimleri can güvenliği olmadan çalışıyor! Koruyamıyorsunuz! Korumak için daha ne bekliyorsunuz? Kaç hekimin daha darp edilmesini, şiddete uğramasını ve öldürülmesini bekliyorsunuz? Bizler söylemekten yorulduk ancak sizler duymamaya devam ediyorsunuz” dedi.

Dr. Erdoğan, uzaklarda aramaya gerek yok diyerek Anayasanın 17. Maddesini hatırlattı. “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Biz hekimler olarak çok şey istemiyoruz. En temel haklardan biri olan yaşama hakkımızı istiyoruz. Her gün sıra bana ne zaman gelecek korkusuyla sunulan bir sağlık hizmetinden nasıl bir verim beklenebilir ki? Başka insanlara şifa olmayı görev edinmiş kişiler yani hekimler olarak bizler bu kronikleşmiş soruna ‘Sağlıkta Şiddet Terörüne’ artık çözüm bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın işveren olarak görevini yapmasını ve çalışanının güvenliğini sağlamasını istiyoruz!”

Aile hekimleri olarak sahada yaşadıkları sorunların temelini oluşturan ‘sağlık raporları’ için Sağlık Bakanından çözüm beklediklerini belirten AHEF Yönetim Kurulu Sekreteri Dr. Erdoğan, birinci basamak sağlık kuruluşları dışındaki tüm kurumlarda ücretli olarak düzenlenen ve aslında sağlık hizmeti değil de bilirkişilik hizmeti olan sağlık raporları için Sağlık Müdürlükleri bünyesinde rapor merkezleri kurulmasını istediklerini sözlerine ekledi. “Tek bir yerden ve uygulama farklılıkları olmadan düzenlenecek sağlık raporları ile hem vatandaş hem de hekimler için daha uygun hale gelecektir. Aile hekimleri olarak angarya işlerde, sistemin açığını kapatmak için çalışmak istemiyoruz. Bizler kendi görevlerimizi yapmak istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi birinci basamağın asli görevini yani koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getirmek istiyoruz. Özetle biz önce can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Yapılan hatalı mevzuat düzenlemeler yüzünden vatandaşlarımız ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bizler hekimlik yapmak istiyoruz.”