MERKEZ'İN FAİZ İLE İMTİHANI!
Merkez Bankası bugün, Nisan ayı faiz kararını verecek. TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ay faizi sabit tutup, ilk faiz indirimini Haziran'da yapması bekleniyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanacak. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, yılın kalanında indirim beklentileri 200 baz puana kadar geriledi. Analistler faiz indirim makasının her geçen ay daralmasının ardında; gıda fiyatları destekli enflasyon, büyüme, sıkılaştırma, kur ve faizdeki dalgalanmaların olduğunu söylediler.
Analistlere göre, Merkez Bankası, faiz indirimini ancak enflasyon izin verdiği ölçüde yapabilecek. Enflasyonun seyri ise yurt içi ve küresel riskler ile Türk Lirası’nın kura karşı duruşuna bağlı. Fiyat istikrarının sağlanabilmesinde TL kilit rol oynuyor. Mevcut şartların enflasyonda kayda değer ve ikna edici bir gerilemeye işaret etmemesi parasal gevşemeyi ikinci plâna itiyor. Kur ve piyasa faizlerindeki dalgalanma, gıda fiyatları destekli enflasyondaki direnç, ekonomik büyümede sıkılaştırma oranı Merkez Bankası’nı zorlayan en önemli noktalar. Son gerçekleştirdiği ankette, yılsonu politika faizini yüzde 24-17,5 arasında şekillendiren TCMB, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 24’te tutmayı düşünüyor.
Öngörüler farklı
Analistler, Merkez Bankası’nın kurda yaşanan son dalgalanmanın da etkisiyle bu toplantıda önümüzdeki dönemde yapılabilecek bir faiz indirimine ilişkin sinyal verilmesini mümkün görmüyor. Analistlerin Mart ayında genel tahmini yılsonuna kadar Merkez Bankası’nın 500 baz puan indireceği yönündeydi. Ancak Mart ayında yapılan piyasa anketlerinden analistler faiz indirimini 325 puana, Nisan’daki anketlerde ise 250 puana indirdi. Son anketler ise Merkez Bankası’nın yılsonunda ancak 200 baz puan indirim yapabileceğini gösteriyor.
Analistlerin faiz indirimindeki ortak tahmini, döviz piyasasındaki stresten dolayı kararın diğer aylara kayacak olması. Bazı analistler de TCMB’nin elindeki döviz rezervleri konusunda yapacağı açıklamanın dövizdeki volatiliteyi engellenmesi açısından önemli olduğu üzerinde duruyor.
2020’ye kalabilir
Anketlerde analistlerin Merkez Bankası’nın en iyi ihtimalle faiz indirimini Haziran’dan önce yapamayacağı yolunda. Anketlerde Temmuz, Eylül ve Ekim ayları da konuşuluyor. Bazı analistler ise Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimi yapamayacağını, indirimlerin 2020 yılına kalacağını tahmin ediyorlar.
GCM Yatırım Araştırma Departmanı da Merkez Bankası’nın faizlerde değişiklik yapmayacağını ve sıkı para politikası vurgusunu sürdüreceğini belirtiyor. GCM ekonomisti Enver Erkan, “Parasal gevşeme koşullarının, Türk Lirası’nın (TL) istikrar kazanması senaryosunda enflasyondaki düşüşün başlamasını beklediğimiz 2. çeyrek sonrasından önce oluşmasını beklemeyiz. Söz konusu koşullar, TL’nin istikrarlı kalması senaryosunda gerçekleşirse, Merkez Bankası’nın faiz indirimleri enflasyon izin verdiği ölçüde olabilecek” yorumunu yapıyor.
Fitch Ratings’in iştiraki Fitch Solutions Group’dan da Merkez Bankası’nın para politikasına dair değerlendirme geldi. Kuruluş, TCMB’nin gelecek aylarda yabancı fon girişi ihtiyacı ve yurt içi mudilere yönelik TL’yi cazip kılmak için politika faizinin gevşetilmesi yönünde yapacak fazla bir şey olmadığını, ancak bu yıl bankanın 400 baz puan faiz indirebileceğini bildirdi. Kuruluş, TL’nin zayıflaması ve dış finansman şartlarının zorluğu sebebiyle parasal gevşemenin ertelenme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.
Rezerv tartışması bitmeli
Nomura ekonomisti İnan Demir de TCMB'nin retoriğinde bir değişiklik olmasını beklemediğini belirterek, “Son birkaç haftada döviz piyasasında yaşanan stres düşünüldüğünde faiz indirimi zamanlaması konusunda sinyal verilmesi imkanını görmüyorum. Sıkılaştırma eğiliminin devam etmesini beklerim. Bu arada faiz kararından daha önemlisi rezervler konusunda bir yönlendirme / bilgilendirme sağlanması olacak. Gördüğüm kadarıyla PPK kararı tamamen rezerv tartışmasının gölgesinde kalmış durumda” diyor.
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan da makro belirsizlikler ve kurdaki son volatilitenin ardından bugünkü politika faizinin sabit tutulmasını beklediklerini belirterek, “TCMB'nin herhangi bir faiz indirim sinyali verme konusunda temkinli olacağını düşünüyoruz. TCMB muhtemelen seçim sonrası dönemde sıkı duruşunu koruyacak ve fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için herhangi bir erken politika faizi ayarlamasından kaçınacak” yorumunu getiriyor.
Mercan, yılın ilk yarısında faiz indirimi beklemediklerini belirterek, “TL'nin performansına bağlı olarak yılın ikinci yarısında muhtemelen son çeyrekte ılımlı bir parasal gevşeme gündemde olabilir” diyor. Enflasyon tarafında önümüzdeki dönemde kurdaki gelişmelerin önemli olacağını, mevcut ekonomik ortama rağmen iç talepte devam eden zayıflık ve baz etkisinin destekleyici olacağını dile getiren Mercan, fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın da göz ardı edilemeyeceğini kaydediyor.
Bu arada Merkez Bankası’nın 18 Nisan itibariyle brüt döviz rezervi 97.8 milyar dolara yükseldi. Söz konusu rezervin 20,9 milyar dolarlık kısmı altın. Bankanın net döviz rezervi ise 28,1 milyar dolar seviyesinde.