Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Çevre ve Doğa Salı 06 Ağustos 2024 15:10

MAVİ ORMANLAR İÇİN TÜRKİYE'YE YELKEN AÇTI

WWF'in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Blue Panda yelkenlisi, Akdeniz'in doğal zenginliklerine dikkat çekmek için Nisan ayında Fransa'dan çıktığı yolculukta Yunanistan'ın ardından 08 – 18 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret edecek.

Mavi Ormanlar için Türkiye'ye Yelken Açtı

WWF Akdeniz Girişimi'nin (MMI) Blue Panda yelkenlisi, Nisan ayında Fransa'dan başladığı 2024 yolculuğu kapsamında Yunanistan'ın ardından 08 – 18 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'de olacak.  2019 yılından bu yana Akdeniz'in doğal zenginliklerine ve karşı karşıya bulunduğu tehditlere dikkat çekmek için Akdeniz'i dolaşan Blue Panda, dördüncü Türkiye ziyaretinde Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yürütülecek denizel çalışmalara ev sahipliği yapacak.

Blue Panda her yıl yaklaşık beş ay süren seyri boyunca karar vericiler, bilim insanları, deniz kıyı toplulukları, kamu, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör gibi paydaşları buluşturarak Akdeniz'e yönelik tehditleri tersine çevirmek için çağrıda bulunuyor. Blue Panda yaz boyunca ziyaret edilen kıyı ve koylarda hayalet ağlarla mücadele; köpek balıkları, vatozlar, balinalar, foklar ve deniz çayırları (Posidonia oceanica) gibi Akdeniz'in doğal hazinelerinin korunması; deniz koruma alanlarının güçlendirilmesi ve büyük deniz memelileri için yürütülen çalışmaları gündeme taşıyor.

Datça-Bozburun ÖÇKB'de Deniz Çayırları ve Biyolojik Çeşitlilik Gözlemleri

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Blue Panda'nın Türkiye ziyareti çerçevesinde kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla, deniz koruma alanları ve denizel biyolojik çeşitliliğe ilişkin toplantılar düzenleyerek Akdeniz'i korumanın önemine dikkat çekecek. WWF-Türkiye deniz ekibi, WWF-Fransa ekibi ile, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde denizlerin ormanları ya da mavi ormanlar olarak bilinen deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak.

WWF-Türkiye'den Blue Panda Datça Özel Tişörtü

Blue Panda'nın 2024 Türkiye ziyareti için sınırlı sayıda “Blue Panda Datça özel tişörtü” hazırlayan WWF-Türkiye, Akdeniz'in doğal zenginliklerinin korunmasına destek olmak isteyenleri Bu Bağlantıdan Blue Panda Datça özel tişörtüne sahip olmanın  yanı sıra e-sertifika seçeneği ile doğa koruma çalışmalarına katkıda bulunmaya çağırıyor.

 

Blue Panda'nın Türkiye ziyareti ile eş zamanlı olarak 10 – 18 Ağustos tarihleri arasında, sualtı fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan'ın Akdeniz'in Doğal Zenginlikleri Sergisi ise, Datça İskele Meydan'da, ziyaretçilerle buluşacak. Datça Belediyesi'nin işbirliği ile düzenlenecek sergi kapsamında Ceylan'ın Akdeniz'in endemik deniz çayırları ve ev sahipliği yaptıkları zengin biyoçeşitliliğe ait fotoğraflar sergilenecek.

18 Ağustos'ta Türkiye'den ayrılacak olan Blue Panda, Ekim ayına dek İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk'u ziyaret edecek.