SON DAKİKA
GÜNCEL Çarşamba 16 Nisan 2025 17:35

MATEMATİKSEL DÜŞÜNCE BECERİSİ OYUNLA BİRLEŞİYOR

b-mathprofession, matematiksel düşünme becerisini geliştirmeyi odağına alarak okullarda yönetici, öğretmen, öğrenci ve veli bazında düzenlediği eğitimlerle kalıpların dışına çıkıyor.

Matematiksel düşünce becerisi oyunla birleşiyor

Akademisyenler, eğitim bilimciler, oyun uzmanları, matematikçiler ve iş insanlarından oluşan büyük bir takım olan b-mathprofession, oyunun ve matematiksel düşünme becerisinin gücünden faydalanarak katılımcıların problem çözme becerisini geliştirmeyi hedefliyor.

b-mathprofession, matematikçiler ve oyun uzmanlarıyla matematiksel düşünme becerisinin gelişiminde; matematiksel kavramlar ve oyunların içeriğindeki doğal problemlerle okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin katılımıyla keyifli bir öğrenme ortamı oluşturacak şekilde eğitimler düzenliyor. Böylece eğitimler, derslere ve sosyal hayata entegre edilerek bir anlamda matematik yoluyla yaratıcı düşünme becerisine de katkı sunuluyor. Akademisyenler, eğitim bilimciler, eğitimciler, oyun uzmanları ve matematikçilerden oluşan büyük bir takım olan b-mathprofession, eksenine matematiği ve oyunu alarak keyifli bir öğrenme ortamı oluşturuyor.

Aynı zamanda Annem Bir Sihirbaz – Bir Matematik Öyküsü adlı kitabın da yazarı olan b-mathprofession kurucularından Burcu Haboğlu Baba, hedef kitlelerinin ekip arkadaşlarının gelişmesine, keyifli vakit geçirmesine, birbirlerini daha iyi tanımasına ve geliştirmek istedikleri ihtiyaçlarını fark etmelerine fırsat vermek isteyen okullar da dahil olmak üzere tüm kurumlar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Matematiksel düşünme becerisini geliştirme odağıyla aynı zamanda okullarda da çalışmalar yürütüyoruz. Bunu okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin katılımıyla yapıyoruz. Yöneticilerle ve öğretmenlerle oyunun müfredata nasıl entegre edileceği, oyunlaştırma kullanılarak nasıl dersler daha verimli hale getirilir, okul ikliminde bu yöntemle nasıl yaratıcı düşünen farklı çocuklara kavuşabilirler bunların üzerine çalışıyoruz. Oyun aslında her ne kadar tenefüsün işi gibi görünse de derslerine entegre edip bunu bir araç olarak kullandıkları zaman etkisi çok büyük. Aynı zamanda öğrencilerle buluşuyoruz. Bu buluşmalarımızda farklı oyunlar oynuyoruz, onların bakış açılarından faydalanarak onlara kendileri yeni oyunlar nasıl tasarlayacaklarını gösteriyoruz. Velilerimizde de okul sonrası için özellikle küçük yaşta çocuğu olan aileler etkinlik bulmakta zorlanabiliyorlar. Elbette evde verimli vakit geçirmek ve ekrandan uzak tutmak da istiyorlar. Biz ailelerle de evdeki malzemelerle neler oynayabilirler ya da aldıkları bir oyunu nasıl uyarlayabilirler bunları anlatıyoruz. Bunlara aynı zamanda Burcu Baba Youtube kanalımızda da yer veriyoruz.” 

“Okullarımızda genellikle matematiksel düşünme becerisindense matematik bilgisine odaklanılıyor, ancak öncelikle üzerine yoğunlaşması gereken konu matematik bilgisinden önce matematiksel düşünme becerisi. 21. yüzyıl becerileri arasında çok önemli yere sahip 4 düşünme becerisinden söz ederiz: Yaratıcı düşünme, problem çözme, karar verme ve eleştirel düşünme… Ancak aslında bu kadar ayrıştırmaya da gerek yok, çünkü tepede bahsedeceğimiz kıymetli bir üst düzey düşünme becerisi var o da "Matematiksel düşünme becerisi”. Tabii bu da soru sormasına fırsat verilen, sınıf ortamında düşünen, yaşayan, sorumluluk alan, gerçek yaşam becerilerinden ilham alan çocuklarla gerçekleşir. Aynı şekilde evdeki dil de çok önemli. Çocukların sürekli doğru cevabı vermesini istersek burada matematiksel düşünme becerisinden söz edemeyiz. Burada önemli olan çocukların yeni düşünceler üretebilmesine fırsat vermek. Bunun da oyunlaştırarak ve hikayeleştirerek nasıl yapılacağını eğitimcilere ve ailelere anlatmaktan keyif alıyoruz.”

Neden matematik ve oyun?

b-mathprofession, matematiksel düşünme sürecinde en önemli adımı problem çözme süreci olarak tanımlıyor. Problem çözme süreci yılmazlık, sorgulama, görünmeyeni arama, bütünsel düşünme, tahmin yapabilme, hata yapmaktan çekinmeme becerilerini geliştiriyor.

b-mathprofession ekibi de matematikçiler ve oyun uzmanlarıyla matematiksel kavramlar ve oyunların içeriğindeki doğal problemlerle keyifli bir öğrenme ortamı oluşturacak şekilde eğitimler düzenliyor.

Nedir bu b-mathprofession eğitimleri?

Sekiz ayrı modülden oluşan kurum eğitimlerinde hem matematiksel düşünme becerisi hem de bu beceri yardımıyla çalışanların; takım çalışmalarının öneminin farkında olma, iletişim, kurum kültürü, stres, zaman yönetimi, liderlik ve problem çözme becerilerine odaklanılıyor. Bütünsel bir bakış açısıyla oluşturulan eğitimler bir bütün olmakla birlikte, modüller halinde de verilebiliyor. Kurumun en ihtiyaç duyduğu eğitimden başlanabileceği gibi sadece tek bir modülün daha derinlemesine uygulanması da mümkün kılınıyor.

Tüm eğitimler için 101 Matematiksel Düşünmeye Giriş eğitimini almak ön koşul olarak sunuluyor. Bu eğitimde matematiksel düşünmenin tanımına, önemine ve oyunla eğitim kavramına giriş yapılıyor. Her eğitimin son yarım saatlik kısmı kuramsal merakın giderilmesine ve geribildirim sürecine ayrılıyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR