Dolar $
32.97
%0.37 0.12
Euro €
35.29
%0.08 0.03
Sterlin £
41.65
%-0 -0
Çeyrek Altın
3998.86
%-0.08 -3.34
SON DAKİKA
Umut ÇELİK | Çevre ve Doğa Salı 25 Haziran 2024 14:25

MASTERCARD, ÇEVREYE DUYARLI ÇÖZÜMLERİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR DİJİTAL EKONOMİYE DESTEK VERİYOR

Mastercard, Dünya Çevre Günü'nde, Doconomy ile iş birliği ve Sürdürülebilir Kartlar Programı ile sürdürülebilir bir dijital ekonomi yaratma taahhüdünü güçlü bir şekilde vurguladı. Yenilikçi Karbon Hesaplayıcı aracı sayesinde, tüketicilerin karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olarak, daha bilinçli tüketim alışkanlıklarının oluşmasına katkı sağlayan Mastercard, ayrıca 2020 yılında başlatılan "Priceless Planet Coalition" ile 100 milyon ağacın restorasyonunu finanse etmeyi ve 2028 yılına kadar tüm ödeme kartlarını sürdürülebilir malzemelerden üretmeyi hedefliyor. 2050 yılına kadar ise net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünü yineliyor.

Mastercard, Çevreye Duyarlı Çözümleriyle Sürdürülebilir Dijital Ekonomiye Destek Veriyor

Ödeme teknolojileri alanında dünyanın önde gelen kuruluşu Mastercard, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlayarak, İsveçli fintech şirketi Doconomy ile olan iş birliği ve Sürdürülebilir Kartlar Programı'nın genişletilmesi yoluyla sürdürülebilirliğe olan bağlılığını bir kez daha teyit etti. Bu girişim, Mastercard'ın çevresel etkiyi azaltma ve dünya çapında sürdürülebilir tüketici davranışlarını teşvik etme konusundaki kararlılığını vurguluyor.

 

Bilinçli alışverişe yön veren teknolojiler

Mastercard, Doconomy ile işbirliği yaparak tüketicilerin satın alımlarında karbon ayak izini takip etmelerini ve anlamalarını sağlayan Karbon Hesaplayıcı’yı geliştirdi. Bu girişim, kullanıcıların harcamalarının çevresel etkisi hakkında ayrıntılı bilgiler sunarak, daha çevre dostu kararlar vermelerini teşvik ediyor. 

2018 yılında başlatılan Mastercard'ın Sürdürülebilir Kartlar Programı, ödeme kartlarında ilk kullanım PVC plastiğinin kullanımını azaltmada önemli ilerlemeler kaydetti. 2028 yılına kadar, tüm yeni üretilen Mastercard plastik ödeme kartlarının geri dönüştürülmüş veya biyolojik kaynaklı malzemelerden yapılması planlanıyor. Bu kartların sürdürülebilirlik iddialarını doğrulamak için bağımsız üçüncü taraf denetçiler tarafından onaylanan bir sertifikasyon programı da bulunuyor.

Mastercard Wildlife Impact Kartı ise tehlike altındaki türlerin yaşam alanlarını korumak amacıyla her kart satın alımında Conservation International'a 1 dolar bağış yapılmasını sağlıyor. Kartların son kullanma tarihleri, kart üzerinde tasvir edilen türlerin tahmin edilen yok olma tarihleriyle uyumlu olup, korunmaları konusundaki aciliyeti vurguluyor. Mastercard bu girişimiyle, 40 milyon hektar kara ve 4.5 milyon kilometrekare deniz alanının korunmasını desteklemeyi hedefliyor.

Çevreye duyarlı çözümler

Mastercard'ın taahhüdü kart malzemelerinin ötesine geçiyor. Mastercard, 2020 yılında başlattığı Priceless Planet Coalition ile iklim krizine global bir çözüm geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu koalisyon kapsamındaki 600’den fazla kampanya ile 150’den fazla iş ortağını mobilize etti. Ayrıca yeniden ağaçlandırma projelerine katkıda bulunmayı kolaylaştırarak küresel olarak 100 milyon ağacın yeniden dikilmesini hedeflerine dahil etti. Ek olarak, Start Path programını sürdürülebilir enerji projelerini finanse etmek için Mastercard'ın açık bankacılığını kullanan girişimcilere destek sağlıyor.

Mastercard Sustainability Lab ise şirketin sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla çeşitli yenilikçi projeler ve çözümler geliştirdiği küresel bir araştırma ve geliştirme merkezi. Bu merkezde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik etmek için ileri teknolojileri kullanarak iklim bilincine sahip yeni ürünler ve hizmetler yaratılması amaçlanıyor. Buna ek olarak, müşterilerine sürdürülebilir iş modelleri sunarak çevresel etkileri azaltmalarına ve daha yeşil çözümler geliştirmelerine yardımcı oluyor. 

2050 İçin Net Sıfır Karbon Emisyonu Planı

Mastercard'ın 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünün bir parçası olan tüm bu girişimlerin yanı sıra operasyonlarında yenilenebilir enerji kullanımını artırma ve enerji verimliliğini sağlama konusundaki çabalarını da sürdürüyor. Dünya genelindeki tüm tesislerinde %100 yenilenebilir elektrik ile LEED sertifikalı binalar kullanıyor.Tedarik zinciri boyunca da karbon emisyonlarını azaltmak için çeşitli programlar yürütüyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR