Dolar $
33.95
%0.21 0.07
Euro €
37.49
%-0.06 -0.02
Sterlin £
44.55
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4478.79
%0.53 23.13
SON DAKİKA
Enerji Salı 03 Eylül 2024 10:32

MARMARA ÇİMENTO'NUN ATIK ISISINI ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRDÜ

MİMSAN Enerji, Marmara Çimento'nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiği atık ısı geri kazanım sistemi ile atmosfere atılan enerjiyi değerlendirip, yılda 53.000 MWh elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sistem, işletmenin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 32'sini karşılayacak.

Marmara Çimento'nun Atık Isısını Elektriğe Dönüştürdü

Atık ısı geri kazanım alanında yerli teknolojinin öncü markası MİMSAN Enerji, ileri teknoloji “atık ısı geri kazanım sistemleri” ile fabrikaların Yeşil Mutabakat’a uyum sürecini desteklemeye devam ediyor. MİMSAN Enerji son olarak, Marmara Çimento’nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiği atık ısı geri kazanım sistemini devreye aldı.

Çimento sektörünün enerji yoğun bir sektör olduğunu belirten Mimsan Grup Satış ve Pazarlama Direktörü Hacer İlhan, proje hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

“MİMSAN Enerji olarak; çimento, demir-çelik ve cam sanayi gibi önemli miktarda atık ısının söz konusu olduğu sistemlerde, atık ısıyı geri kazandıran sistemlerimiz ile fabrikaların Yeşil Mutabakat’a uyum sürecini destekliyoruz.

“Termal enerjinin büyük bir kısmı, atık gazlar vasıtasıyla atmosfere atılıyor”

Marmara Çimento’nun Düzce tesislerine kurulumunu gerçekleştirdiğimiz atık ısı geri kazanım sistemi ile işletmeye, önemli kazanımlar sağladık. Enerji, çimento üretim maliyeti içerisinde yüzde 60 – 70 oranında pay alıyor. Üstelik termal enerjinin büyük bir kısmı atık gazlar vasıtasıyla atmosfere atılıyor. İşletmede üretilen ısının ancak belli bir bölümü prosesin gerçekleşmesinde kullanılabiliyor. Geriye kalan atık ısıyı, geri kazanım sistemleri ile elektrik enerjisine veya diğer enerji türlerine dönüştürmek mümkün. Marmara Çimento’ya kurulan sistemde, klinker soğutma ünitelerine entegre edilen atık ısı kazanı vasıtasıyla kızgın buhar üretiyoruz. Üretilen kızgın buharı, türbine gönderip elektrik enerjisi üretiyoruz.

İşletmenin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 32’sini karşılayacak

Marmara Çimento’nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiğimiz atık ısı geri kazanım sistemi ile yılda 53.000 MWh elektrik üretimi gerçekleştirilerek, işletmenin yıllık enerji tüketiminin yüzde 32’si karşılanacak. Böylece işletmenin enerji maliyetinde de önemli oranlarda tasarruf sağlanmış olacak. Bu proje ile aynı zamanda işletmenin fosil kaynaklı yakıt tüketimi azaltılarak, karbon ayak izi düşürülecek ve Yeşil Mutabakat’a uyum süreci desteklenecek.” dedi.

ABONE OL