MADENCİLİKTE İŞ GÜVENLİĞİ PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün organize ettiği 'Madencilikte İş Sağlığı' temalı panel Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Gümüşhane ilinde faaliyet gösteren maden firmalarının temsilcilerinin de katıldığı panel, Üniversite tanıtım filminin gösterilmesinin ardından yapılan açılış konuşmalarıyla birlikte başladı.
Panelin açılış konuşmasını Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz yaptı. Prof. Dr. Dokuz konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde her yıl 2000’in üzerinde işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetmekte, binlercesi meslek hastalığına yakalanmakta, uzuv kaybı gibi nedenlerle engelli yaşamaya mahkûm olmaktadır. Oysa uluslararası kabullere göre, iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir niteliktedir. Kaynağı belirlenemeyen yüzde 2’lik dilimdeki kazalar da aslında önlenebilir olarak kabul edilmeli. Başta mevzuat olmak üzere gerekli çalışmalar yapılmalı, önlemler alınmalı ve sıfır kayıp hedeflenmelidir. İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin 2020 yılı raporuna göre hayatını kaybeden işçilerin sektörlere göre dağılımı sırasıyla tarım (%18), inşaat (%15), sağlık (%14), ticaret, büro, eğitim (%12) ve taşımacılık (%10) şeklindedir. Madencilik sektöründe hayatını kaybedenlerin oranı ise %3 olup (61 ölüm) 24 sektör arasında 9. sıradadır. 2021 yılı verilerine (%3-70 ölüm) göre ise madencilik sektörü bir sıra gerileyerek 10. sırada yer almıştır. 21. yüzyılın ilk çeyreğini bitirmek üzere olduğumuz bu dönemde, madencilik alanında ulaştığımız bilgi birikimi ve deneyim bu tür faciaları önleyebilecek düzeydedir. İş güvenliği önlemleri üretim sürecinin bir parçası olarak görüldüğünde, maden kazalarının önüne geçileceği açıktır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek “Ülkelerin kalınmasında bazı temel sektörler vardır. Sanayi, enerji ve tarım bunlardan birer tanesidir. Bu sektörlerin en önemli kaynağını da madencilik oluşturuyor. Bu bakımdan da sektör büyük önem arz ediyor. Ülkemizde madene yönelik ürünler ihracatı 2021 yılı itibariyle 4 Milyar Doların üzerine çıkmıştı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisindeki payı ise 2000’li yılların başlarında yüzde 0,80’lerden 2021 yılı sonu itibariyle yüzde 1,33’lere kadar çıktı” dedi.
İhtisas üniversitesi olduktan sonra neler yaptıklarını da anlatan Zeybek, “Birkaç yıl sonra biz de madencilik alanında bilginin üretime, teknolojiye dönüştüğünü, Mühendislik ve Yazılım Mühendisliği fakültelerimizde öğrencilerimizin hocalarımızın maden kazalarını önlemeyle ilgili birtakım cihazların modernizasyonu konusunda çalıştıklarını hep birlikte müşahede edeceğiz. Bir içerisinde biz uygulama ve araştırma merkezimizi kurduk. 2023-2027 yılı stratejik planımızda madencilik faaliyetleriyle ilgili bir başlık oluşturarak, 4 yıl içerisinde uzmanlaşma alanımız olan madenciliğe de özel yer vermiş olduk. Koordinatörlüğümüzün kurulmasıyla birlikte danışma ve çalışma gruplarımızı oluşturduk. Akademik olarak ihtisas alanıyla ilgili bilgiyi üretmeye devam ettik. 2022 yılı içerisinde 23 tane yayın ortaya çıktı. 5 yüksek lisans, 2 tane de doktora tezi üretildi. Bununla birlikte Üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Ala Bazlı Sıralamalarda Yer Bilimleri Madencilik alanında Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer alıyor. Kurum içi değerlendirmemizde ise yine Madencilik ve Yer Bilimleri birinci bölgede yer alıyor. En fazla akademik üretimin gerçekleştirildiği alanları oluşturuyor. Teknolojideki gelişmelerle beraber madencilikteki kazalarda düşüşler oldu; ama kaza oranları ölüm oranları halen yüksek. Gerçekleştirilen panelde bu konulara ilişkin alanında yetişmiş uzmanlarımızdan sunumlar izleyeceğiz. Bu amaçla da madencilik alanındaki çalışmalarından ve panele katkılarından dolayı herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.