MADENCİLİK ORMANSIZLAŞMANIN YÜZDE 90'INI OLUŞTURUYOR
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), 2001-2020 yılları arasında madencilik kaynaklı ormansızlaşmanın yüzde 90'ının yalnızca 11 ülkede gerçekleştiğini açıkladı. Rapora göre, bu dönemde maden çıkarma işlemleri nedeniyle yaklaşık 1,4 milyon hektar orman kaybedildi.
WRI, madenciliğin ormansızlaşmaya etkisine dair yayımladığı raporda, 21. yüzyılın başından bu yana kömür, demir, endüstriyel mineraller ve diğer metallere olan artan talep nedeniyle madenciliğin yüzde 52 oranında arttığını belirtti. Bu durum, ormanların zarar görmesine neden olabiliyor. Raporda, altın ve kömür madenciliğinin madencilik kaynaklı ormansızlaşmanın yüzde 70'inden fazlasını oluşturduğu ifade edildi.
Endonezya, 370 bin hektar orman kaybıyla bu alanda ilk sırada yer alırken, onu 170 bin hektarla Brezilya takip ediyor. Diğer ülkeler arasında Rusya, ABD, Kanada, Peru, Gana, Surinam, Myanmar, Avustralya ve Guyana bulunuyor. Ayrıca, Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) araştırmasına göre, 2001-2019 yılları arasında dünyadaki kömür kaynaklı ağaç kaybının yüzde 20'sinin ABD'de yaşandığı vurgulandı.
Raporda, madenciliğin ormana bağımlı yerel halkları da olumsuz etkilediği, bu toplulukların gıda, su, yakacak odun ve ilaçları doğrudan ormanlardan sağladığına dikkat çekildi. Bu durum, hem çevresel hem de sosyal açıdan ciddi sorunlar doğurmakta.