SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 26 Ocak 2026 02:33

MADENCİLİK FAALİYETLERİNDE REHABİLİTASYON ZORUNLULUĞU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madencilik faaliyetlerinde çevreyi merkeze alan yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe aldı. Buna göre maden sahalarında rehabilitasyon çalışmaları kazıyla eş zamanlı başlayacak ve faaliyet bitmeden tamamlanacak. Yeni uygulama, ruhsat sahiplerine hem mali hem de uygulama açısından bağlayıcı yükümlülükler getiriyor

Madencilik faaliyetlerinde rehabilitasyon zorunluluğu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madencilik faaliyetlerinde çevre ve insan odaklı yaklaşımı güçlendiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Sahalarında Rehabilitasyon Yönetmeliği ile birlikte, maden sahalarının doğaya yeniden kazandırılması süreci madencilik faaliyetleriyle eş zamanlı yürütülecek.

Yeni düzenlemeye göre rehabilitasyon çalışmaları, maden işletmesinin faaliyete geçmesiyle birlikte başlatılacak, üretim süresince devam edecek ve işletmenin sona ermesiyle tamamlanacak. Ruhsatı yürürlükte olan, terk edilen ya da iptal edilen tüm maden sahalarının rehabilitasyonu zorunlu hale getirildi.

Orman vasfı taşıyan sahalar, rehabilitasyonun ardından ağaçlandırmaya hazır hale getirilerek Orman Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Kamu kurumlarına ait ham madde üretim izin sahalarında ise rehabilitasyon sorumluluğu ilgili kamu idarelerine ait olacak ve çalışmalar kurum bütçelerinden karşılanacak.

ÖDENMEYEN REHABİLİTASYON BEDELİNE RUHSAT İPTALİ

İşletme ruhsatlarına her yıl ocak ayının ilk günü, işletme ruhsat bedeline eşit tutarda rehabilitasyon bedeli tahakkuk ettirilecek ve bedelin tamamının ocak sonuna kadar yatırılması zorunlu olacak. Süresinde ödeme yapılmaması halinde, yatırılmayan tutar haziranın sonuna kadar gecikme zammı uygulanarak tahsil edilecek. Bu sürenin sonunda da ödeme yapılmaması halinde ruhsat iptal edilecek. Tahsil edilen rehabilitasyon bedelleri, kamu bankalarında açılacak vadeli mevduat hesaplarında değerlendirilecek. Rehabilitasyon faaliyetlerinin onaylı projeye uygun şekilde tamamlandığının tespit edilmesi halinde rehabilitasyon bedeli ilgili idarenin hesabına aktarılacak. Rehabilitasyon yükümlülüğünü tamamen yerine getiren ruhsat sahiplerine rehabilitasyon bedeli iade edilecek.